Music Porter X: nejvybavenější plechová bedna

V rukou nějakého výše postaveného vojáka by se snad novinka z Japonska vyjímala, milovníkům hudby, pro které je určena, se ale může zdát docela nevzhledná. Mobil, na kterém oko zůstane kvůli barvě a provedení, je skutečně dobře vybaven.

Jako výmysl autora Kachničky nebo možná jako přístroj z let dávno minulých může někomu připadat hranatá obluda z Japonska. Jenže jde o skutečný telefon od Mitsubishi, který v dubnu začal prodávat operátor NTT Docomo pod názvem FOMA D851iWM. Logicky se ale více zažil název Music Porter X, který přední japonský operátor volí častěji. Zdálo by se, že nový mobil naváže na předchozí Music Portery I a II, které daly své zaměření najevo na první pohled. Jenže u nového „X“ by asi málokdo hádal, že je to rovněž hudební mobil.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Music Porter • Music Porter II • Music Porter X

Program nepřepne

I když už je v dnešní době možné ovládat některé domácí spotřebiče telefonem, nevzpomínám si, že by nějaký mobil dokonce rovnou napodobil vzhled klasického ovladače. A nutno přiznat, že Music Porteru X se to docela povedlo. Přepínat programy sice ve skutečnosti nedokáže, opravdu ale připomíná ovladač tak patnáct let staré televize. To barva tohoto vysouváku jej zase řadí spíše někam k armádě, byť ji operátor nazývá Safari Green.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Podobně svérázně jako celý telefon je provedené i příslušenství, jež je k němu přibaleno. Hranatý a robustní je třeba ovladač hlasitosti přehrávače a vzhled „kolébky“ pro nabíjení nebo pro výměnu dat s počítačem snad ani není nutné komentovat. Úsměv na mém obličeji vyloudila hranatá sluchátka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ovladač hlasitosti • kolébka • sluchátka

Už z obrázků jsou znát obrovské rozměry, se kterými souvisí i slušná hmotnost. Za to se ale mobil vůbec nemusí stydět – když už si přece troufá vypadat jako plechová krabice, tak proč by ten dojem nedoplnila i hmotnost a velikost, že? A přitom třeba oproti některým novým Nokiím, které si hrají naopak na vyšperkované mobily z budoucnosti, je nový Music Porter se svými 136 gramy ještě docela střízlík.

Taky hudební bedna

Ač se to nezdá, zelený vysouvák je k hudbě docela dobře uzpůsobený. V telefonu je totiž propracovaný a stylově vyvedený hudební přehrávač, a v balení pak počítačový program pro přesun souborů do telefonu a pro převod různých hudebních formátů. Navíc je v balení i zmíněný ovladač, ke kterému se připojují sluchátka.

Ta mají ovšem zvláštní konektor a zřejmě nestačí klasický 3,5 mm Jack. Na boku přístroje je pak klávesa pro rychlé spuštění přehrávače a druhá klávesa, jejíž funkci majitel teprve sám určí. I když je mobil sám o sobě „bedna“, na hraní to nestačí, a tak se k němu dají dokoupit reproduktory.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Program pro PC • konektor sluchátek • boční klávesy • reproduktory

Vysoké rozměry připravily dost místa displeji, který je vskutku obrovský a má netradiční rozlišení 240 × 400 pixelů. Tak si říkám, že by vůbec nebylo na škodu, kdyby byl dotykový. Mobil se ale přesto dá ovládat pohodlně, a to i bez vysunuté klávesnice.

Telefon má dva fotoaparáty, ten hlavní – VGA je na zádi šikovně zakryt, asi aby nekazil strohý vzhled. Druhý je pak umístěný nad displejem a je určen pro videohovory v japonských sítích třetí generace. Skoro se mi až nechtělo věřit údaji o výdrži. Přesná kapacita baterie se sice neuvádí, hudbu by ale telefon měl údajně přehrávat až 20 hodin.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Že se v tom vyznají… • kdo najde foťák?

K telefonu sice Japonci nedostanou paměťovou kartu, gigabajt vestavěné paměti by ale měl být dostatečný. Mobil navíc podporuje zvláštní formát Sony ATRAC 3 Plus, díky kterému písničky MP3 a AAC v podstatě při stejné kvalitě zaberou méně místa. Zajímavostí může být, že telefon využívá operační systém Symbian. Jásání nad tím, že konečně tento systém použil také někdo jiný než Nokia by ale bylo zbytečné. Jedná se totiž o speciální uzavřenou verzi MOAP, kterou v telefonech FOMA japonský operátor využívá už několik let.

Co s ním?

Tak nevím. Na našem trhu by se podivný telefon, který vzhledově zaujme málokterého zákazníka, asi neprosadil, ani solidní funkce by ho nezachránily. V Asii je ale možné všechno, o tom už jsme se několikrát přesvědčili, a tak je docela pravděpodobné, že si Japonci vojenský telefon zamilují. Samotný operátor NTT Docomo si od mobilu mnoho slibuje, vytvořil mu dokonce samostatné zajímavě laděné stránky.

Music Porter X ve zkratce:

  • Sítě: WCDMA
  • Rozměry: 109 × 50 × 24 mm
  • Hmotnost: 136 g
  • Displej: aktivní TFT, 240×400, 262 tisíc barev
  • Fotoaprát: VGA, video a videohovory
  • Paměť: vestavěná 1 GB
  • Výdrž: 420 hodin v pohotovosti, 20 hodin hudby
  • Kapacita adresáře: 700 kontaktů
Diskuze (6) Další článek: Jak na aktualizaci firmwaru vašeho mobilu

Témata článku: Port, Skutečný telefon, Pór, Strohý vzhled, Moa, Bedna, Přesná kapacita