Mých5: pět kamarádů levně a rychle

Můžete volat svým pěti kamarádům za tři koruny a psát SMS zprávy za 60 haléřů. Navíc budete mít celou partu stále na očích.

T-Mobile včera představil novou službu Mých5. Je to především nový tarif pro výhodnější volání na pět předvolených čísel, ale navíc si můžete dopřát rychlejší a efektní přístup k těmto pěti oblíbeným číslům.

Pět je ten správný počet

Včerejší prezentace začala přehlídkou zajímavých statistických dat. Podle průzkumů, které operátor vypracoval přímo pro český trh, je 60% odchozích hovorů průměrného zákazníka směřováno na pět nejčastěji volaných čísel. Lidé častokrát komunikují s blízkou komunitou kolem sebe, která je u mladých tvořena především přáteli a s postupujícím věkem zde vzrůstá vliv rodiny. Nejčastějším důvodem soukromého hovoru je obecná otázka „jak se volaný má“ a zda je v pořádku. Následuje sdílení zážitků, dohodnutí schůzek, žádost o pomoc a další témata. Závěrem průzkumu je zjištění, že si lidé chtějí být nablízku bez ohledu na to, zda se mohou fyzicky setkat či nikoli. Co víc by si mohl mobilní operátor přát...

Služba Mých5 není žádnou českou specialitou. T-Mobile prakticky stejnou službu pod názvem MyFaves nabízí i v ostatních zemích. Nejoblíbenější je v USA, kde ji využívá již 2,5 miliónů zákazníků.

Pět čísel, jakýchkoli

Nová služba Mých5 není doplněk k běžným tarifům, je to úplně nový tarif. Přesněji jsou to dva nové tarify – jeden pro zájemce o předplacenou službu Twist a druhý pro paušální zákazníky. Na tyto nové tarify můžete přejít ze stávajícího tarifu T-Mobilu, ať už je to paušální program nebo předplacenka. Přechod na tarif se řídí běžnými podmínkami pro převod tarifů a noví zákazníci toto samozřejmě řešit nemusí.

Tarif Twist Mých5 pro předplacené karty není zatížen žádným měsíčním paušálem. Je zde jednotná sazba za volání na všechna čísla v rámci ČR 7 Kč/min a 3,50 Kč za odeslání SMS zprávy. Na pět předem zvolených čísel však můžete volat za 3,50 Kč/min a zprávy odesílat za 1,50 Kč.

Tarif Twist Mých55 zvolených kontaktůostatní čísla
cena za minutu3,50 Kč7,00 Kč
cena za SMS1,50 Kč3,50 Kč
Ceny s DPH

Pozor, hovory jsou účtovány méně výhodným režimem 60 + 30! Oproti běžnému účtování 60 + 1 je přepočtená minutová sazba hovorů s délkou do tří minut v účtování 60 + 30 přibližně o 11% vyšší (více zde).

Paušální tarif Mých5 se nabízí buď v klasické verzi bez závazku nebo v tzv. HIT variantě, kdy za dvouletý úpis dostanete 20% kreditu navíc. Jedná se tedy o tarif kreditní, tzn. bez volných minut. Paušál, který zaplatíte, můžete provolat nebo propsat podle svých potřeb. Oproti twistové variantě jsou ceny pochopitelně nižší, každý měsíc ale zaplatíte 416,50 Kč. Za tento měsíční poplatek dostanete kredit ve stejné výši, v případě HIT varianty tarifu dostanete k provolání 499,80 Kč. Cena za minutu hovoru na jakékoli běžné číslo v rámci ČR je 6,55 Kč, za SMS zprávu zaplatíte 1,79 Kč. Na předem zvolených pět čísel však můžete volat za 2,98 Kč/min nebo psát SMS zprávy za 0,60 Kč.

Tarif Mých55 zvolenýchostatní čísla
měsíční platba/kredit416,50 Kč
celkový kredit v tarifu416,50 Kč
cena za minutu2,98 Kč6,55 Kč
cena za SMS0,60 Kč1,79 Kč
Ceny s DPH

Tarif Mých5 HIT5 zvolenýchostatní čísla
měsíční platba/kredit416,50 Kč
celkový kredit v tarifu499,80 Kč
cena za minutu2,98 Kč6,55 Kč
cena za SMS0,60 Kč1,79 Kč
Ceny s DPH, tarif HIT je vázán podepsáním smlouvy na dva roky

Pozor, také v tomto případě je účtováno 60 + 30!

Nastavení pěti oblíbených čísel se provádí při aktivaci tarifu. Čísla můžete vyměnit jednou za měsíc, častěji to není možné ani za poplatek (ve výjimečných případech po dohodě s operátorem lze provést výměnu i dvakrát ve stejném měsíci). Čísla lze změnit prostřednictvím infolinky, zasláním SMS zprávy v předepsaném tvaru nebo na webu operátora v sekci Můj T-Mobile. Pokud se stane, že zákazník omylem zadá špatné číslo, může jej do pěti minut opravit. Poté už bude určeno jako zvolené a další změna bude možná až v příštím měsíci.

Víc než jen tarif

Kromě samotného tarifu souvisí se službou Mých5 i doplněk ve formě nového uživatelského prostředí v telefonu, které má oblíbené kamarády či příbuzné uživateli ještě více přiblížit. Uvidí je na obrázcích přímo na pohotovostním displeji, odkud jim může prakticky jedním stiskem tlačítka zavolat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej telefonu značky Nokia se službou Mých5 • displej telefonu značky Samsung se službou Mých5

Mých5 v mobilním telefonu není vhodné označovat za aplikaci, protože by se mohlo zdát, že se jedná o doplněk na základě běžné javové aplikace. Prostředí Mých5 je však pevnou součástí nabídky telefonu přímo od výrobce. Podobně jako si nastavujete tapetu na displeji si budete moci nastavit podobu Mých5. T-Mobile spolupracuje s výrobci mobilních telefonů, kteří prostředí svých telefonů pro službu Mých5 (MyFaves) upravují. V současné době má T-Mobile v nabídce sedm telefonů značek Nokia a Samsung s podporou této služby. Další se připravují a budou mezi nimi i Sony Ericssony nebo Motoroly.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Různé podoby pohotovostního displeje se službou Mých5

Telefony s podporou aplikace Mých5:

  • Samsung E250
  • Samsung E740
  • Samsung D900
  • Nokia 2760
  • Nokia 2630
  • Nokia 3110
  • Nokia 6300

Pokud již některý z uvedených telefonů máte a chcete využívat službu Mých5, můžete si nechat od operátora do telefonu nahrát nový firmware, který bude podporou služby Mých5 vybaven. Vše vyřešíte návštěvou značkové prodejny. Majitelé ostatních telefonů mají zatím smůlu. Tarify Mých5 mohou bez problémů využívat, ale své kamarády na displeji neuvidí. Seznam podporovaných telefonů se však bude postupně rozrůstat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Různé podoby displeje se službou Mých5 v reálu na Nokii 6300

A co aplikace vůbec nabídne? Na pohotovostním displeji uvidíte skupinku svých pěti „vyvolených“. Jejich obrázky mohou být fotografie nebo grafické ikonky. Několik ikon (avatarů) najdete přímo v telefonu, dalších 80 bude k dispozici na webu T-Mobilu. Mezi obrázky se můžete přepínat navigační klávesou, jedná se tedy o obdobu aktivního pohotovostního displeje, jaký známe z chytrých telefonů nebo z novějších „hloupých“ Nokií. Po výběru jednoho z pěti obrázků můžete zobrazenému ihned zavolat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Možnosti nastavení najdete v telefonu – pokud se vám úvodní displej s obrázky kamarádů nelíbí, můžete jej vypnout

Aplikace kromě obrázků kamarádů na displeji a možnosti rychlé volby čísla umožňuje ještě správu hovorů k jednotlivým pěti kontaktům. Uvidíte tedy vyfiltrovaný seznam volání z/na číslo svého jednoho kamaráda nebo známého.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Další ukázky displeje se službou Mých5

Je to vůbec výhodné?

Mých5 vypadá slibně, ale co na to konkurence? Jistou konkurenci najdeme přímo u T-Mobilu, konkrétně mám namysli Nej číslo s možností výhodnějšího volání. U O2 najdeme službu O2 Nejbližší nebo O2 Přátelé, Vodafone nabízí své kamarády. Všechny tyto konkurenční služby se zásadně liší od Mých5 – jsou to totiž jen doplňkové služby k běžným tarifům, zatímco Mých5 je speciální tarif sám o sobě. Srovnání je tedy velmi obtížné, navíc se setkáváme s různým účtováním, jiným počtem zvýhodněných čísel a dalšími podmínkami a omezeními.

Přímé srovnání je prakticky nemožné, ale pokusíme se o to v samostatném článku. Zatím mohu uvést jen základní doporučení: pokud často voláte jen několika známým a vaše měsíční útrata za telefon se pohybuje kolem pěti set korun, může být pro vás služba Mých5 s paušálním tarifem zajímavá. U předplacenky je srovnání snazší a pokud by vám tarif nevyhovoval, můžete se vrátit k původnímu.

Mých5 bude operátor nabízet od 21. října pro tarifní zákazníky a od 1.listopadu pro Twist uživatele. Ke službě Mých5 připravil T-Mobile speciální web na adrese www.mych5.cz.

Diskuze (25) Další článek: Nepředstavená Motorola ve videoklipu

Témata článku: , , Nokia 2630, Nokia 2760, Nokia 3110 classic, Nokia 3110 Evolve, Nokia 6300, Samsung D900, Samsung E250, Samsung E740, Včerejší prezentace, Kama, Špatné číslo, Běžné číslo, Milión zákazníků, Kamarád