MyMO a Easy5: jednodušší telefon není (recenze)

Jak naučit ovládat mobilní telefon devadesátiletou babičku nebo pětileté dítě? S vhodným telefonem je to hračka. Takovým je ultrajednoduchý mobil Easy5 pro důchodce nebo MyMO pro předškolní děti.
Kapitoly článku

MyMO

Dětský mobil MyMO je již na první pohled dětský. Tělo telefonu vyrobené z bílo-modro-zeleného plastu velmi nápadně připomíná pryžová kousátka určená ke správnému prořezávání zoubků u malých dětí. Okraje telefonu jsou pogumovány a dobře se tak drží v ruce. Přední části telefonu dominuje kruhová část s měnitelným obrázkem uprostřed, spodní část jejího mezikruží slouží k indikaci vytáčených telefonních čísel – obsahuje totiž pětici světelných diod.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Takový malý modrý čertík

Akumulátor je schován pod plastovou skořepinou zadní krytu. Disponuje kapacitou 550 mAh a podle informací výrobce udrží telefon sto hodin v pohotovosti nebo po tři hodiny hlasového hovoru. Při našem testování jsme těchto udávaných hodnot běžně dosahovali, což bude způsobeno především absencí displeje a jeho podsvícení, které patří u konvenčních mobilních telefonů k největším konzumentům elektrické energie.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
K originálnímu telefonu patří i originální balení

Ovládání telefonu je sdruženo do tří tlačítek: kromě dominantního tlačítka se symbolem telefonu zde najdete ještě dvojici kurzorových kláves se šipkami. Úplně ve spodní části telefonu je pod malým otvorem kapkovitého tvaru umístěn mikrofon a červená signalizační dioda.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Tři tlačítka, pět diod a hlavně obrázek

Ta slouží k indikaci základních provozních stavů. Její jeden záblesk každých osm sekund signalizuje telefon v pohotovostním režimu, dva záblesky každých osm sekund uvidíte při ztrátě signálu GSM sítě. Při slabé baterii indikátor bliká třikrát každé čtyři vteřiny a při nabíjení vestavěného akumulátoru bliká pětkrát každé čtyři vteřiny.

Telefon MyMO neobsahuje žádnou vnitřní paměť pro telefonní čísla, plně se spoléhá na telefonní seznam uložený na SIM kartě. Aby však z telefon dokázal přečíst příslušná čísla, musí být uložena v běžném formátu a musí být uvozena sekvencí znaků Hxjméno, kde za X musíte dosadit číslo od jedné do pěti. Následující jméno pak může být jakékoli nebo žádné. Správné zadání tedy vypadá například takto: H1mama, H2tata, H3babicka, H4deda. H5bracha. Telefon pak tato telefonní čísla ze SIM karty načte a přiřadí jej jednotlivým rychlým volbám, které jsou reprezentovány zelenými světelnými diodami ve spodní části identifikačního půlkruhu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Mobil je tak akorát do dětské ručky, v dospělé se ztratí • obrázky na předním krytu lze vyměňovat

Volba čísla z telefonního seznamu se provádí stiskem levé kurzorové klávesy. Po každém jejím jednotlivém stisknutí se rozsvítí světýlko příslušné volby, následně stiskem prostředního tlačítka zavoláte na příslušný kontakt. Je to přehledné a jednoduché. Je ale otázka, zda by pro děti nebylo jednodušší použít, podobně jako u modelu Easy5, velká tlačítka, třeba s malými obrázky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Pohled pod zadní kryt • v balení najdete kupodivu i handsfree (bude se hodit při telefonování na tříkolce)

Zavolá pomoc nejen v nouzi

Netradiční telefony Easy5 a MyMO mají smysl. Našim babičkám nebo dětem většinou svěřujeme starší lowendy s minimem funkcí a pokud možno s velkými tlačítky. Přesto může být i takový telefon pro malé dítě nebo nezkušeného seniora značně složitý a v případě nouze, kdy se navíc většinou dostaví i stres, si třeba ani nedokáží pomoc přivolat.

Právě na včasné přivolání pomoci v nouzových situacích výrobce jednoduchých telefonů pamatoval. Při delším podržení některého tlačítka se automaticky vytočí nouzová linka 112. Je to však poněkud nešťastné řešení, když nelze klávesnici zamknout. Operátorce pak musíte, stejně jako my při testování, s omluvou vysvětlit, že pomoc opravdu nepotřebujete.

Telefony jsou k dostání u slovenského distributora Zadako. V přepočtu se jejich cena vejde do tří tisíc českých korun. Že je to moc za telefon, který nic neumí? Vždyť za tři tisíce dnes máte solidní mobil s barevným displejem. Ale naučíte s ním zacházet svého dědečka nebo pětiletou dcerku?

K testu zapůjčil: ZADAKO - wireless solutions
web: www.zadako.sk


V poslední kapitole si můžete prohlédnout všechny obrázky pěkně pohromadě

Témata článku: Nen, Vyhlídka, Malé dítě, Následující jméno, Nešťastné řešení, Telefon, Světýlko, Světélko