Mystic Islands 2 - špičkové RPG na mobilu

Všichni, kdo čekáte na opravdovou mobilní hru žánrý RPG, vězte, že se mezi nimi zrodil král. Hra Mystic Island 2 patří mezi nejpropracovanější hry, které jsem měl tu čest na mobilním telefonu hrát.

Příběh hry

Hrdinové RPG her přicházejí na svět různě. Někteří se hrdiny rodí, jiní jsou předurčeni tajemnou silou či bohy. Ne tak hrdina Mystic Islandu, který spokojeně farmařil se svou ženou a jistě by to dělal dodnes, kdyby se jedné noci neobjevili drakopáni (v originále dragonriders) a jeho ženu neunesli. Od té doby hledá veškerou pomoc, jak se dostat drakopánům na kobylku a zachránit svou ženu.

Naděje vysvitne v okamžiku, kdy se objeví zpráva, že se král rozhodl proti drakopánům vytáhnout do boje. Náš milý sedlák se tedy rozhodne navštívit krále a požádat ho o vstup do armády, která proti drakopánům potáhne. A právě v tomto okamžiku se ujímá vedení novopečeného hrdiny hráč.

 

Příběh je velice rozmanitý, obsahuje spoustu hlavních i vedlejších úkolů, zažijete nejednu překážku a nejedno překvapení. Dalším nešvarem u RPG her pro mobilní telefony bývá často krátkost příběhu a tedy i hry samotné. Ne ovšem tady. Příběh vás provede přes osm různých ostrovů, kde každý ostrov má své vlastní prostředí a své vlastní nové nestvůry a nepřátele.

Jen pro příklad: potkáte skřety, pavouky, netopýry, obry a samozřejmě, jako v každé spravné RPG, na řadu přijdou i kostlivci a duchové. Vězte, že tento výčet nepřátel zdaleka není úplný. Samozřejmě, že tam, kde jsou nepřátelé, musí být i cesta, jak je porazit. A proto přichází ke slovu ocel a magie.

Provedení a grafika

Za každý splněný úkol a za každého zabitého nepřítele získáváte zkušenostní body, které můžete po dosažení další úrovně investovat u trenéra ve městě do jedné z mnoha vlastností. Zvolíte-li cestu oceli, jistě budete spíše investovat do vlastností jako je umění zacházet s mečem, sekerou či dýkou, magicky založení hráči zase ocení plejádu obranných, léčivých a útočných kouzel. Ani ti, kdo zvolí spíše cestu oceli, se nemusí bát, že přijdou o podporu kouzel. Ve hře se dají najít magické kameny, které po vsazení do určitých zbraní přidávají nějakou tu zajímavou vlastnost jako zvýšení síly, regeneraci atd.

  

Přítomnost lektvarů, které hojí rány a dodávají magickou energii, snad ani nebylo třeba zmiňovat. Co je ovšem třeba zmínit, jsou schopnosti hrdiny, které rozhodně nekončí u meče, čar a kouzel. Můžete se naučit plížit a procházet mezi nepřáteli jako tichá smrt či se naučit kritický zásah, po kterém málokterý nepřítel potřebuje další. A možností je skutečně mnohem více.

Grafika hry je možná malinko schématická, rozhodně se však nedá říci, že by zde grafici neodvedli skutečně notný kus práce. Například hned na prvním ostrově při putování po chvilce postřehnete, že se kolem vás pravidelně mění počasí. A to od slunečných dní přes déšť až po sníh. Jak jsem psal výše, postupně procestujete osm různých ostrovů a na každém narazíte na podobné nové detaily. A až na jednom z ostrovů vstoupíte do jeskyně a naleznete v ní početnou skupinku velmi pěkně nakreslených kostlivců, určitě se leknete. Zvuky jsem ve hře žádné neslyšel, na druhou stranu jsem je nijak nepostrádal.

Ovládání hry

Pokud bych měl popsat každičký jeho aspekt a každičkou položku menu, na kterou ve hře narazíte, byla by tato recenze mnohem delší. Věřte tedy mému ujištění, že je propracované, komplexní a dotažené do detailů. A byť je možná trochu složitější, než jsou hráči mobilních her zvyklí (nikoliv však hráči RPG her), je až geniálně jednoduché. Základní pohyb hrdiny ovládáte klávesami 2, 4, 6 a 8, do menu vstupujete klávesou číslo 1 (zde naleznete všechny údaje o svém inventáři, statistiky postavy, vašich předmětů a dokonce i automapu). Klávesou číslo 3 pak volíte typ útoku či kouzel, které chcete použít.

 

Objeví se i u nás?

Mystic Island 2 je jedna z nejpropracovanějších her, které jsem měl tu čest na mobilním telefonu hrát a rozhodně nejpropracovanější RPG, které jsem na mobilním telefonu viděl. Na konec mám pro vás smutnou zprávu. Hra zatím není (podle mně prozatím dostupných informací) v distribuci u žádné české firmy a zakoupit se dá pouze přes server www.handy.de.

Na druhou stranu mám zprávy, že jistá česká společnost již delší dobu jedná o udělení licence pro prodej v naší zemi, tak držme palce a snad se této hry brzy dočkáme. Pro všechny, kdo by se chtěli o této hře dozvědět víc, mohu doporučit výborný web výrobce hry - www.mystic-islands.de.

Diskuze (17) Další článek: Eurotel CDMA - internetová revoluce v Česku?

Témata článku: , Lektvar, Mystic, MOBI, RPG, Splněný úkol, Island, Mobil, Islands