Na Androidu je až 47× více malwaru než na iOS. Apple tím obhajuje, proč nechce sideloading

Applu je již nějakou dobu vytýkáno, že u iPhonů nepodporuje sideloading aplikací, tedy instalaci aplikací z jiných zdrojů mimo App Store. Firma se však hájí bezpečností systému a nyní vypracovala i studii, která v rozsáhlém dokumentu zmiňuje hlavní důvody. Ne náhodou jsou zmiňována zařízení s Androidem, u nichž je údajně 15 až 47× více malwaru než na iPhonech. Apple se odkazuje na Evropskou agenturu pro bezpečnost sítí a informací, podle které je údajně denně na smartphonech zaznamenáno až 230 tisíc infekcí malwarem.

Apple považuje kontrolu nad aplikacemi skrze App Store jako klíčovou a chlubí se i dalšími čísly. Telefony, které podporují sideloading, totiž dle Applu většinou potřebují mít nainstalované další bezpečnostní řešení, typicky antiviry. Apple tvrdí, že ty jsou aktuálně nainstalovány na 1,3 miliardách zařízení, což je 4× více než před pěti lety. Ty ale podle Applu, na rozdíl od uzavřeného systému, nemůžeme brát jako stoprocentní ochranu, protože útočníci bývají často o krok napřed. 

Apple cílí i na firmy, kde jsou iPhony často využívány jakožto pracovní telefony. Podle studií, ze kterých dokument vychází, nakažený telefon znamená bezpečnostní riziko, které může pro firmu, v případě vynesení informací, znamenat náklady v průměrné výši 4 až 50 milionů dolarů. Údajně až 1 800 amerických firem muselo někdy řešit ohrožení firemních dat kvůli škodlivé aplikaci v telefonu u některého ze svých zaměstnanců.

Uvidíme, zda budou názory Applu brány v potaz. V dokumentu se sice opírá i na tvrzení významných bezpečnostních firem či agentur, které instalování aplikací mimo oficiální obchod považují jako hrozbu, ale na to některé úřady neslyší. Konkrétně, podle Evropské komise je toto ohánění se bezpečností pouze výmluvou pro porušování antimonopolních zákonů.

Co je to sideloading?

Diskuze (27) Další článek: Telefon jako mikroskop. Tento gadget přidá každému mobilu nevídané možnosti přiblížení

Témata článku: Apple, , , , , , , , , , , Pro +, Vice, Telefon, App Store, Aplikace, Instalace,