Na kolik vás přijde domácí internetová síť? Co je největší žrout elektřiny?

Ceny energií stoupají do nebes. Časy levné elektřiny jsou nenávratně pryč a tak je nutné snažit se o co největší úsporu. Víte, které součásti vaší domácí počítačové sítě mají tu největší spotřebu elektřiny a jak ji případně omezit?

Naštěstí dnes snad nikdo nevyužívá obří CRT monitory, které měly obrovskou spotřebu, i kolem 150 Wattů za hodinu podle délky úhlopříčky. Moderní LCD panely mají spotřebu zlomkovou, jen kolem 25 Wattů. Spotřeba samotného počítače se liší podle jeho konfigurace. Čím „nadupanější“ mašina s vypalovačkou, tím vyšší spotřeba. Dále záleží na tom, jaké činnosti na počítači provádíte. Pokud například stříháte videa, nebo hrajete hry, spotřeba elektřiny může stoupnout až o třetinu. Naštěstí se pořád nejedná o nějak závažné částky. Počítač samotný může za hodinu spolykat kolem 50 Wattů. Mnohem nižší spotřebu má notebook. Ten má totiž spotřebu kolem 25 Wattů. Kolik vás stojí provoz notebooku denně? Pokud počítáme průměrnou cenu kwh 5 korun, pak vás bude stát provoz notebooku necelou jednu korunu, tedy rozdíl zhruba 50 haléřů oproti cenám elektřiny před energetickou krizí.

Za připojení kolem tisíce korun

Mnozí z nás využívají pro přístup k Internetu přijímač wifi ze vzduchu, síť pak doma rozvádějí pomocí routeru. Jde o energeticky náročná zařízení? Router využíváme pouze tehdy, když se připojujeme k internetu. Řada z nás ho ale má zapnutý neustále, 24 hodin denně. Někteří ho přece jenom vypínají na noc, jen málokdo router zapíná tehdy, když je připojený k internetu. Elektřinu ale router spotřebovává neustále, stačí že je zapnutý. Jeho spotřeba na hodinu činí přibližně 12 Wattů. Za den nepřetržitého provozu tedy v routeru propálíte něco přes jednu korunu, za rok jde o pár set korun. Je jen na vás, chcete-li ušetřit zhruba dvě stě korun ročně tím, že budete router alespoň na noc vypínat. O něco menší spotřebu má venkovní přístupový bod k Wifi, kterou přijímáte ze vzduchu. Ten má spotřebu kolem 8 Wattů, za den tedy propálí asi korunu, za rok asi tedy kolem 370 korun. Pouhé připojení k Internetu bez provozu počítače vás tedy přijde na necelý tisíc korun ročně.

Srovnávejte

Do budoucna bude tlak na úspory energie ještě sílit. Proto je třeba uvažovat o stále efektivnějších spotřebičích. V neposlední řadě je třeba dbát na správný výběr dodavatele elektřiny. Ceny elektřiny na velkoobchodních trzích stoupají a ne všichni dodavatelé si budou moci tento cenový závod dovolit. Díky srovnání cen elektřiny můžete zjistit, zda jste si svého dodavatele vybrali dobře a ke komu případně přejít.

Autorka: Michaela Kadlecová

Další článek: Google tahá esa z rukávu. S předstihem ukázal Pixel 7, hodinky Pixel Watch a tablet. Jen skládačka chybí

Témata článku: ,