Na konci roku bude mít mobil 4,6 miliardy lidí

Zásluhu na tom mají především rozvíjející se trhy jako je Čína, Indie a Afrika. Další čísla říkají, že mobilní internet trumfne s 600 miliony uživatelů pevné připojení.

Dle zprávy, kterou včera zveřejnila Mezinárodní telekomunikační unie (ITU) dosáhne celosvětově počet uživatelů mobilních telefonů 4,6 miliardy, což představuje téměř 68 % populace. Naši Zemi obývá něco okolo 6,8 miliardy lidí – především tedy v rozvojových zemích. A ty stojí dle zprávy za dalším nárůstem počtu mobilních uživatelů.

Klepněte pro větší obrázek
Neautorizovaný servis Nokia na předměstí indického Nového Dílí. Pokud vás zajímá jak to chodí na rozvíjejících se trzích, pokračujte kliknutím na odkaz níže

Ostatně taková Indie a Čína se už dávno ocitly v hledáčku všech velkých výrobců mobilů, kteří na tyto obrovské trhy pouští především levné mobily se základní výbavou. Na druhou stranu ale cítí svou šanci i operátoři, kteří v těchto zemích poměrne nedávno začali ve velkém rozvíjet nové technologie včetně výstavby sítě třetí generace, která se jak všichni dobře víme, vleče v ČR už léta hlemýždí rychlostí.


volambaner.jpg

TIP: Vrakoviště mobilů? Pro chudé země často jediná možnost

Vypravte se s týmem inženýrů Nokie do Asie a Afriky a podívejte se, s čím telefonují tamější mobilmaniaci!


Ve vyspělých trzích naopak počet uživatelů stagnuje. Zpráva se ale zabývá i dostupností internetu, přičemž uvádí, že počet lidí využívající mobilní internet dosáhne na konci roku 2009 šesti set milionů. Tím zároveň pokoří hranici zhruba 500 milionů lidí surfujících přes fixní připojení. Tento růst souvisí opět se situací na rozvíjejících se trzích, jelikož například v Africe je mobil často jedinou možností jak se připojit.

Počet pevných přípojek totiž na černém kontinentu činí jedna na tisíc obyvatel. Krom potíží s dostupností pevného připojení je také v Africe vůbec nejdražší pokud vezmeme v úvahu kupní sílu obyvatelstva. Jen pro zajímavost, u nás v Evropě je to v průměru 200 přípojek na tisíc obyvatel.

Diskuze (4) Další článek: HTC HD2: nejvýkonnější smartphone všech dob oficiálně představen

Témata článku: , Mít, Lid, Hlemýždí rychlost, Jediná možnost, Vrak, Rok, Neautorizovaný servis, Mil, Mobil, MOBI