Na ostří nože: Treo 650 a MDA Compact (srovnání)

MDA Compact a Treo 650 jsou nejnovější komunikátory na platformách Windows Mobile a PalmOS. Mají spoustu věcí společnou a také se v mnoha ohledech liší. Dnešní srovnání vám možná pomůže při rozhodování, který z komunikátorů lépe vyhoví vašim potřebám.

Operační systém

Z dosavadního srovnání mi vychází lépe Treo. Je sice větší, jednoduchostí ovládání je ale daleko před Compactem. Dostáváme se ale k operačnímu systému. Windows Mobile 2003 SE Phone Edition proti PalmOS 5.4.5 Garnet. Hlavním rozdílem těchto operačních systémů je multitasking, který Palmu chybí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Základní obrazovka Windows Mobile

Pokud mohu v jednu chvíli spustit na Palmu jen jednu aplikaci, která má pro sebe veškerý výkon procesoru, je jasné, že bude práce svižná a bezproblémová. Windows Mobile má multitasking a je zřejmé a logické, že spuštěním dvou, tří náročnějších aplikací, dojde k zlenivění operačního systému. Pozor – ke zlenivění – nikoli nestabilitě. Kapesní počítač na platformě Pocket PC, později Windows Mobile používám již čtvrtým rokem a nad hlasy o každodenním restartu a tuhnutí OS se musím vždy pousmát. A to intenzivně trápím své PDA nejrůznějšími aplikacemi.

 
Kalendář v Palmu

Ano, na Palmu lze multitasking alespoň z části nahradit, jsou však třeba aplikace, které vyžadují již nějaké zkušenosti anebo chuť hledat a experimentovat ze strany uživatele. A je pravdou, že mnoho uživatelů chce zařízení jen vybalit a používat. V tomto směru je vstřícnější Windows Mobile. Pokud je někdo na PalmOS zvyklý, možná mu absence multitaskingu nepřijde důležitá. Absenci pocítí spíše uživatel, který přechází z Windows Mobile na PalmOS. Tím nechci říct, že se bez multitaskingu nedá žít. Dá, ale život s ním je mnohem příjemnější.

V recenzi Trea se kolega rozhořčil nad grafickým rozhraním operačního systému, a já nemohu v tomto směru nesouhlasit. Nepočítám-li nové grafické ikony a hezké prostředí telefonní aplikace, je rozhraní Palmu stále stejné. Na druhou stranu, mílovými kroky rozhodně nepostupuje ani Windows Mobile. I poslední verze má takřka stejné ikony a nabídky, jako mé první Pocket PC před pěti lety. Nelíbí se mi pro uživatele-začátečníky složité rozhraní pro nastavení datových a bezdrátových komunikací. Uvidíme, jak v tomto směru pokročí nový operační systém Magneto. 

Nadílka aplikací

Podívejme se nyní, jaké aplikace máme k dispozici po koupi komunikátoru. Softwarová nadílka bývala výsadou platformy Windows Mobile. PalmOS pokulhával a uživatel tak musel zabřednout do vln internetu a hledat vhodné aplikace. U Trea 650 ale musíme pozměnit zažitá fakta.

Základní PIM aplikace jako kalendář, úkoly či e-mailový klient jsou samozřejmostí. S Treem dostanete na přiloženém CD dokonce i balík pro podporu kancelářských souborů – DocumentToGo. Hlavně tímto krokem se Treo svou softwarovou výbavou blíží Windows Mobile, který má aplikace PocketWord a PocketExcel v základu. Nechybí prohlížeč obrázků a přehrávač multimédií: Compact má jako obvykle Windows Media Player, Treo dle tradice Real Player. Multimediálně založeného uživatele ale nenadchne asi ani jeden z programů a určitě se poohlédne po alternativách. Ať hledám jak hledám, Compact má navíc MSN Messenger, aplikaci pro zálohu dat, aplikaci Zip pro kompresi a Photo Contact, která doplňuje chybějící funkce, jež má Treo standardně.

Fotoaparát pro zábavu

Compact i Treo jsou zařízení především pro práci. Pro chvíle odpočinku jsou ale oba vybaveny vestavěným digitálním fotoaparátem, jejichž parametry se zásadně liší. Treo disponuje 0,3megapixelovým fotoaparátem s maximálním rozlišením 640 ×480 obrazových bodů. Compact je na tom lépe, jeho fotoaparát se může pyšni označením megapixelový. Pořizuje snímky s maximálním rozlišením 1280 × 960 obrazových bodů a oproti Treu nabízí podrobnější nastavení. U Trea můžete volit jen ze dvou rozlišení a dvou efektů. Na druhou stranu – Treo vede v překreslování obrazu i rychlosti uzávěrky po stisku tlačítka. Compact je tak trochu lenoch.

Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek

Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek

Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek
Ukázkové fotografie z Trea

V kvalitě fotografií vede Compact, zejména díky vyššímu rozlišení. Fotky sice neoplývají ostrostí, pokud je ale zmenšíte na čtvrtinové rozlišení, tedy na úroveň Trea, dostanete poměrně solidní výsledek. Treo vynahrazuje megapixely lepším barevným podáním, fotografie Compactu jsou v přímém srovnání jakoby zamlžené. Nicméně nízké rozlišení zamrzí o to víc, když mnohem levnější Zire 72 disponuje megapixelem.

  

 

Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek
Ukázkové fotografie z Compactu

Compact mírně vede také v pořizování videosekvencí. Maximální rozlišení 240 × 320 obrazových bodů proti 352 × 288 je sice nižší, video je ale méně komprimováno. Kvalitu můžete sami posoudit z ukázek.

Zvítězí cena?

Na závěr si zrekapitulujme nejdůležitější fakta: Compact vyniká zejména menšími rozměry, operačním systémem s podporou multitaskingu, mírně bohatší softwarovou výbavou, lepším fotoaparátem a několika dalšími drobnostmi. Stále z něj však cítím větší náklonnost ke kapesním počítačům na úkor mobilního telefonu. Treo nabízí lepší displej, podporu EDGE a hlavně mnohem lepší ovládání jednou rukou.

Uživatel, který již vlastní kapesní počítač anebo komunikátor, se zřejmě rozhodne pro přístroj, jehož operační systém již dobře zná. Ti ostatní se pak budou rozhodovat zřejmě podle ceny. Compact lze sehnat za cenu pod dvanáct tisíc korun, Treo pak okolo sedmnácti. Compact je se svou cenou nejlevnějším novým komunikátorem na trhu, konkuruje nejen chytrým mobilním telefonům, ale i běžným kapesním počítačům. Cenový rozdíl mezi těmito dvěma komunikátory hravě zamete pod koberec všechny neduhy Compactu. Treo je také bezesporu velmi dobrým komunikátorem, jeho cena mu ale bere takřka všechen vítr z jeho docela velkých plachet.


V poslední kapitole
je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli.

Témata článku: , , , , Palm Treo 650, T-Mobile MDA Compact, Ostří, Solidní výsledek, Čtvrtinové rozlišení, Běžná paměť, Zásadní výhoda, Zobrazovací bod, Podobný proces, Oblíbená klávesnice, Ostří nože, Rovnocenný soupeř, Mýtus