Vyzkoušeli jsme nový CAT S75 a puk od Motoroly. Satelitní zprávy mají 140 znaků, zbytek vyplní souřadnice

  • První Android zvládá obousměrnou satelitní komunikaci
  • V Evropě se bude nabízet jako CAT S75
  • Samostatně bude k dostání i satelitní hotspot od Motoroly

Oživeno 27. února:

Na veletrhu MWC jsme narazili na novinky od Motoroly a značky CAT, které se týkají satelitní komunikace. U odolného telefonu CAT S75 je největší novinkou právě satelitní konektivita, která využívá samostatnou aplikaci Buillitt Messenger. Ta se stará o odeslání satelitních zpráv o délce maximálně 140 znaků. Celek sice zůstává u 160 znaků, ovšem GPS souřadnice se do zpráv připisují automaticky.

Motorola Defy, CAT S75 a satelitní hotspot od Motoroly:

Motoroly Defy 2 je skutečně úplně stejný telefon, který se jen liší designem zadního krytu a nalepeným logem. Mnohem zajímavěji však v reálu vypadá „puk“ od Motoroly, který slouží jako satelitní hotspot. Když si náhodou rozbijete telefon, pomůže vám i bez displeje. Stiskem bočního tlačítka totiž odešlete nouzovou SMS zprávu. A ceny celosvětové satelitní komunikace? Od pěti do třiceti dolarů měsíčně. Telefony ani hotspot navíc nemusíte natáčet přímo na satelity, stačí jen vyjít z budovy pod otevřené nebe.


Původní článek vyšel 24. února s následujícím nadpisem:

Na světě je první Android s obousměrnou satelitní komunikací. To stejné umožní i samostatný „puk“ od Motoroly

Ještě před startem veletrhu MWC se dostalo na velkou premiéru společného úsilí Bullitt Group, Motoroly a Mediateku. Na světě je první smartphone s Androidem, který umožňuje textovou satelitní komunikaci v obou směrech. V závislosti na regionech se bude nabízet, buď pod označením Motorola Defy 2, nebo jako CAT S75. Pod hlavičkou Motoroly přišel na trh i doplňkový „puk“, který zpřístupní komunikaci se satelity u všech smartphonů na světě. Stačí jen svůj stávající smartphone propojit s tímto příslušenstvím přes Bluetooth.

V čem je však řešení od Mediateku unikátní, je komunikace nového IoT-NTN čipsetu MT6825 se satelity na geostacionární oběžné dráže (GEO). Ty se nacházejí ve výšce 35 800 km nad rovníkem. Všechny dosavadní přístupy mobilních výrobců přitom využívají satelity umístěné na nízké oběžné dráze Země, tzv. LEO. Konektivita je kompatibilní se standardy 3GPP.

První obousměrný satelitní Android

Začněme u smartphonu, s nímž se primárně setkáme na pultech evropských obchodů – CAT S75. Motorola je zase určena hlavně pro USA, Kanadu a Latinskou Ameriku. Jedná se o robustní telefon s rozměry 171 × 80 × 11,9 mm a  hmotností 268 gramů. Novinka podporuje zvýšenou odolnost IP68 a IP69K, odolá prachu a nečistotám, vodě (až 5 metrů pod hladinou po dobu 35 minut) i pádům. A to až 1,8 metrů na ocelový nosník.

Klepněte pro větší obrázek

Specifikace MIL-STD810H přidává např. 24hodinovou odolnost proti výkyvům teplot v rozsahu -30 - +75°C. Tělo telefonu je potaženo stříbrnými ionty, které mají pomoci se snadnějším čištění a sanitaci. Telefon můžete umýt v mýdlově vodě a pak třeba utřít dezinfekčním ubrouskem. Ani jedno mu nijak neublíží.

6,58" displej využívá rozlišení Full HD+ a 120Hz obnovovací frekvenci, jeho ochranu zajišťuje sklo Gorilla Glass Victus. Na přední části telefonu je připravena 8Mpx selfie (F2.0), tři foťáky na zádech podporují i focení a natáčení pod vodou. Konkrétně se bavíme o 50Mpx hlavním snímač (F1.8), 8Mpx širokáči (F2.2) a o dvoumegapixelovém makru se světelností 2.4. 5 000mAh baterie je sice uživatelsky nevyměnitelná, ale zase ji můžete nabít třeba bezdrátově, a to až 15 Watty.

Výkon telefonu obstarává čipset Mediatek Dimensity 930, na 6GB operační paměť navazuje 128GB úložiště rozšiřitelné microSD kartami. V telefonu sice od startu běží Android 12, výrobce však pro telefon slibuje až Android 14. K tomu se počítá až s pěti lety bezpečnostních aktualizací. Tři roky budou minimálně čtvrtletní, další dva roky budou následovat jen kritické aktualizace.

Představení CAT S75:

Satelitní konektivita (NTN) je zabudovaná v modemu od Mediateku, a samozřejmě nebude zadarmo. Měsíční poplatky budou startovat na 5 EUR (120 Kč) za měsíc, kompletní cenové podmínky však zatím neznáme. Pro všechny předplatitele bude aktivní 12měsíční zkušební doba pro SOS asistenci přes satelity, a to 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Odeslané zprávy přes satelit budou doručeny jako SMS. A za jejich doručení se neplatí. Pokud budete chtít odpovědět na zprávu odeslanou ze satelitu, bude třeba na Androidu i na iOS nainstalovat aplikaci Bullitt Satellite Messenger.

CAT S75 bude v Evropě startovat na částce 599 EUR (cca 14 200 Kč). Přímo k telefonu dostanete tříměsíční zkušební verzi plánu „Bullitt Satellite Messenger Essentials“, v rámci něhož můžete poslat až 30 satelitních zpráv měsíčně. Telefon by se měl začít prodávat v průběhu druhého čtvrtletí.

Satelity pro každého

Až dosud byla satelitní konektivita navázaná na konkrétní značku a model telefon. Díky příslušenství Motorola Defy Satellite Link to však už neplatí. Jedná se o jakýsi puk, tedy doplňkové příslušenství, které přes Bluetooth připojíte ke svému stávajícímu smartphonu. Mezi jediné požadavky patří operační systém iOS 14 a novější, resp. Android 10 a novější.

Klepněte pro větší obrázek
Příslušenství Motorola Defy Satellite Link vzniklo ve spolupráci Mediateku, Motoroly, Lenova a Bullitt Group. Jedná se o odolný satelitní hotstpot, který si připojíte ke svému stávajícímu Androidu

Robustní příslušenství i tentokrát splňuje odolnost dle norem IP68 a MIL-STD810H, a v jeho útrobách je připravena 600mAh baterie. Jedná se vlastně o přenosný satelitní hotspot, který má na svém těle popruh, nabíjecí konektor, stavové diody i několik tlačítek. Jedno slouží k zapnutí, druhé k párování a třetí pro odeslání nouzové zprávy. Dobíjecí konektor je schovaný za pryžovou krytkou.

Samotné možnosti satelitní komunikace budou úplně stejné jako u zmiňovaného Cat S75. Satellite Link se začne prodávat v dubnu, a to za 119 EUR (2 800 Kč). K dispozici však bude i bundle v rámci něhož získáte i roční předplatné na 12 obou směrných satelitních zpráv měsíčně. Cena této sady bude 169 EUR, tedy zhruba čtyři tisíce korun. 

Diskuze (50) Další článek: Xiaomi předběhlo Apple. Nové AR brýle vypadají zajímavě, ale zatím se prodávat nebudou

Témata článku: CAT, Motorola, , , , , , , , , , , , , , NTN, LEO, Full HD, Komunikace, GEO, Latinská Amerika, Evropa, Satelitní komunikace, Gorilla Glass Victus, Motorola Def,