Na Ukrajinu se dovoláte zdarma. Většina operátorů si přestala účtovat za hovory do válkou sužované země

T-Mobile

T-Mobile dnes vyslal vstřícné gesto ke svým zákazníkům, kteří mají příbuzné na Ukrajině. V době válečného stavu v této zemi mohou volat a SMSkovat na tamní telefonní čísla (začínající předvolbou +380) zdarma. Operátor o tom informoval na sociálních sítích.

Úleva se týká také virtuálních operátorů majetkově spojených s T-Mobilem – Kaktusu a Mobil.cz. Běžná sazba při mezinárodním volání na Ukrajinu je u T-Mobilu 12 Kč za minutu, jedna odeslaná SMS stojí 5,05 Kč. Tyto sazby jsou až do odvolání zrušeny. Veškeré příchozí mezinárodní hovory i SMS jsou vždy zdarma.

Vodafone

K solidaritě s Ukrajinou se dnes večer přidal také Vodafone, který stejně jako T-Mobile nebude účtovat poplatky za mezinárodní hovory a SMS do této země. Operátor o tom informoval v tiskové zprávě.

Hovory z ČR na Ukrajinu (stejně jako do Ruska, Číny a Vietnamu) má Vodafone proti jiným zemím mimo EU zvýhodněny i v běžném režimu. Minuta odchozího hovoru podle ceníku vychází na 7,26 Kč, odeslání SMS stojí 2,52 Kč.

Od pátku 25. února navíc Vodafone neúčtuje ani roaming s českým číslem na území Ukrajiny. To znamená, že s číslem českého Vodafonu připojeného do mobilní sítě na Ukrajině jsou zdarma volání na ukrajinská a česká telefonní čísla. Platí to i pro SMS.

O2

Operátor O2 se k solidární akci připojil s menšími úlevami než jeho dva konkurenti. Na rozdíl od T-Mobilu a Vodafonu si za mezinárodní hovory z Česka na Ukrajinu nechá dál zaplatit, od pátku 25. února ale přesouvá tuto zemi do výhodnější tarifní zóny EU, což znamená platby 5,98 Kč za minutu hovoru a 1,88 Kč za odeslanou SMS. Dnes na Ukrajinu z čísla O2 raději ještě nevolejte, zaplatili byste nekřesťanských 24,90 Kč za minutu...

Zvýhodněné účtování platí i v případě roamingu, kdy s českým číslem na území Ukrajiny voláte, SMSkujete a datujete podle nastavení svého domácího tarifu (pravidlo „roam like at home“) stejně jako v kterékoli zemi EU. Do zóny EU zařadilo Ukrajinu také slovenské O2, které je dceřinou společností českého operátora.

Sazkamobil

K solidární akci se během pátku 25. února přidal také největší nezávislý virtuální operátor Sazkamobil, který pro své služby využívá mobilní síť Vodafonu. „Sazkamobil v souvislosti s aktuální situací na Ukrajině poskytuje svým zákazníkům bezplatné volání a posílání SMS do této země. Podmínky platí až do odvolání,“ upřesnil ve svém vyjádření virtuál.

BLESKmobil

Také společný virtuál O2 a vydavatelství Czech News Center upravuje ceny volání do zahraničí. Sazby od soboty 26. února zlevňují ze stávajících 10 Kč/min. na cenu jako volání do EU, tzn. 5,98 Kč/min. 

Cena v roamingu se mění ze 42 Kč/min. na 2,50 Kč/min. Stejně tak se mění i ceny SMS a MMS – vše jako v zóně EU. Úpravy v cenách roaomingu budou u virtuála platit od pondělka 28. února.

Pozn.: Virtuální operátor BLESKmobil je společným podnikem O2 a vydavatelství Czech News Center, pod které spadá také MobilMania.cz.

Článek průběžně aktualizujeme o informace, které zveřejňují operátoři.

Diskuze (14) Další článek: ČTÚ varuje před vlnou podvodných telefonátů. Útočníci napodobují čísla a vydávají se za banku

Témata článku: , , , , , , , , Vietnam, Česká republika, Válka, Volání, , Mezinárodní hovor, Hovor, Sazba, Telefonní číslo, Operátor, Ukrajina, Bezplatné volání, Czech News Center, Virtuální operátor,