Na vlastní oči: 6 nových Sony Ericssonů

Měli jsme možnost vyzkoušet nové mobilní telefony Sony Ericsson. Přečtěte si, jaké jsou naše první dojmy modelů K750, W800 „walkman“, K300, J300, Z800 a K600. V článku je samozřejmě také spousta „živých“ fotografií.

Sony Ericsson K300

U tohoto modelu se bohužel musím omluvit, kvůli technické chybě zde nemohu prezentovat vlastní fotografie. Živé obrázky ale najdete třeba v článku na serveru SEMania.

Sony Ericsson svůj model K300 hodně přirovnává k úspěšným modelům T610 a T630. Jde však o mobil nižší třídy, který se podobá spíš současnému telefonu K500 a i vůči němu má trochu menší užitnou hodnotu. Zachrání to ale cena do pěti tisíc včetně DPH; telefon se začne prodávat koncem dubna.

Klepněte pro větší obrázek 

Opět tučňák

S modely T610/T630 pojí nový Sony Ericsson hlavně design. Je to patrné zejména u tmavší varianty, kde je ostrý kontrast mezi černým vrškem a stříbrnou spodní částí telefonu. U další barevné varianty se střídá světlá a ještě světlejší část. Sony Ericsson K300 je pevný telefon bez výměnných krytů. Ani svým designem a provedením ale nevystupuje z nižší třídy, kam patří.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Na horní straně je tradičně infraport a vypínač, ve spodní části systémový konektor. Na rozdíl od vyšších modelů zde Sony Ericsson ještě zůstal u starého konektoru. Čtvercový displej má rozlišení 128 × 128 bodů a je pasivní. To je také jeden z největších rozdílů oproti současnému Sony Ericssonu K500, který má aktivní displej s větším rozlišením. Funkčně jsou totiž telefony stejné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Stejné ovládání

U černé varianty jsem málem přehlédl dvě funkční tlačítka. Jsou totiž skryta v černé části a u prezentovaného vzorku na nich nebyly stříbrné lišty, které vidíte na oficiálních obrázcích. Následují klávesy pro návrat zpět a mazání. Uprostřed tohoto bloku najdeme joystick – na můj vkus až příliš citlivý. Číslicová tlačítka jsou slušná, bude se s nimi dobře psát. Na bocích najdeme pouze tlačítko fotoaparátu, nejsou zde žádné další ovládací prvky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Na zadní straně vidím v krytu výrazné otvory pro hlasitý reproduktor a pod nimi ve stříbrném bloku objektiv vestavěného fotoaparátu. Má rozlišení pouze 640 × 480 bodů, takže žádná změna. Baterie je klasická, kryt drží v poměrně dlouhé drážce, což by mohlo znamenat pevnou konstrukci i po delší době.

První dojem

Sony Ericsson K500 je mobilní telefon nižší třídy. Má nenápadný design a všechny funkce, které může běžný uživatel potřebovat. Cena do pěti tisíc korun je přijatelná.


Sony Ericsson J300

Další nový mobilní telefon, Sony Ericsson J300, mě překvapil svými rozměry. Čekal jsem poměrně masivní obludu a ve skutečnosti přitom v ruce držím velmi subtilní přístroj. Design je tentokrát odvážnější, hlavně při pohledu z boku. Opět jde o velmi jednoduchý telefon, jeho cena bude dokonce ještě nižší než u předchozího modelu. Sony Ericsson J300 se začne prodávat do konce června a cena by neměla přesáhnout čtyři tisíce korun včetně daně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Odvážně je řešeno hlavně ouško telefonu. Netroufnu si stoprocentně určit, jestli je v něm schovaná anténa, spíš bych ale řekl, že tentokrát ji výrobce umístil do těla mobilu. V zadní části je prohlubeň, do které pohodlně vklouzne prst, když telefon držíte v ruce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Menší displej

Pod mřížkou reproduktoru je čtvercový displej. Má opět rozlišení 128 × 128 bodů, je však o něco menší než u modelu K300, takže zobrazení bude jemnější. Displej je ale opět pasivní. Sestava funkčních tlačítek se nijak nezměnila. Joystick je o něco méně citlivý než u předchozího telefonu, ale zato více zapuštěný, což se asi odrazí na ovladatelnosti. K číslicovým tlačítkům nemám výtky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Sony Ericsson opět zůstal u staršího typu systémového konektoru. U telefonu této třídy není nutné rychlé rozhraní. Na vršku je tentokrát pouze zámek zadního krytu, vypínač je sdružený s tlačítkem C. Na zadní straně oproti K300 chybí fotoaparát, výrazná je jen mřížka, pod kterou se skrývá hlasitý reproduktor.

Sony Ericsson J300 má výměnné kryty, ke kterým zřejmě bude vždy patřit stejně laděná stuha pro pověšení telefonu na krk.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Další informace o Sony Ericssonech K300 a J300 najdete v článku na serveru SEMania

První dojem

V růžové barvě, kterou mám v ruce, je Sony Ericsson J300 víc dámský než pánský telefon. Ostatní barevné varianty ale nevylučují použití i v mužské ruce. Tisícikorunový rozdíl ve srovnání s modelem K300 je vyrovnaný absencí fotoaparátu a infraportu. Jinak jsou oba telefony funkčně stejné.


V následující kapitole najdete podrobné informace o Sony Ericssonu Z800 a K600, které kromě GSM podporují i sítě třetí generace

Témata článku: Sony, , , Eri, Ostrý kontrast, Nov, Boční hrana, Hranatý telefon, Son, Stejné ovládání