Na vlastní oči: 6 nových Sony Ericssonů

Měli jsme možnost vyzkoušet nové mobilní telefony Sony Ericsson. Přečtěte si, jaké jsou naše první dojmy modelů K750, W800 „walkman“, K300, J300, Z800 a K600. V článku je samozřejmě také spousta „živých“ fotografií.
Kapitoly článku

Trochu moc animací

Sony Ericsson K750 bude stejně jako předchůdce K700 používat grafická témata, ve kterých mohou být animované tapety. Novinkou je ale animovaná hlavní nabídka a i další menu. Při stisknutí joysticku se matice dvanácti ikonek jednoduše neobjeví, ale plynule sjede směrem dolů. Moc to nezdržuje, ale přesto doufám, že tato vymoženost půjde vypnout.

Co najdeme v hlavní nabídce:

  • dvakrát přístup k wapovému prohlížeči
  • zábava
  • fotoaparát
  • zprávy
  • přehrávač multimediálních souborů
  • správce souborů
  • kontakty
  • rádio
  • přehled hovorů
  • organizér
  • nastavení

V případě funkcí Sony Ericsson vyšel z předcházejícího modelu, případně z telefonu S700. Základ je úplně stejný a měnily se jen detaily. Některé jsou důležité, například kapacita telefonního seznamu pro 500 jmen místo dřívějších 510 položek. To je už myslím dostatečně použitelné. Nová je také možnost přiřadit textové zprávě vlastní vyzváněcí tón, přímo v telefonu ale třeba stále není možné nastavit opakovanou událost.

Podrobnější popis funkcí Sony Ericssonu K750 najdete v článku serveru SEMania.com

První dojem

Sony Ericsson K750 je moc pěkný telefon. Ke staršímu modelu K700 přidává několik velmi užitečných vylepšení: paměťovou kartu, výrazně lepší fotoaparát a také dlouho požadované inovace funkcí (např. velikost telefonního seznamu).

Stále ale chybí EDGE. I když se tento nedostatek na prodejích zřejmě moc neprojeví, Sony Ericsson tím ztrácí pozici u uživatelů, kteří ho berou jako nepřekonatelného technologického leadera. Až se jeho telefony s EDGE objeví, Nokia bude mít rok a půl náskok, Motorola rok. Je to ale stejné jako dřív s Nokií a Bluetooth – absence této funkce i EDGE bude opravdu chybět jen menší a tedy méně významné skupině uživatelů.

Sony Ericsson K750 se na českém trhu objeví koncem června za cenu kolem dvanácti tisíc korun včetně DPH.


Sony Ericsson W800 „Walkman“

Sony Ericsson W800 „Walkman“ je v podstatě stejný jako model K750. Má jen jiný design, umožní poslech hudby i s vypnutou telefonní částí a rovnou se k němu bude dodávat paměťová karta s kapacitou 0,5 GB. Jinak je to opravdu funkčně shodný telefon.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Až na design je téměř všechno stejné

Na rozdíl od tmavého designu Sony Ericssonu K750 má Walkman světlý vzhled. Čelní a zadní plocha je mléčně bílá, na bocích svítí sytě oranžová metalíza. Displej je stejný, rámeček kolem pokrývají ozdobné tečky. Na tlačítku mezi dvěma funkčními klávesami je ikona noty, po stisknutí se ale opět objevila nabídka rychlé volby. Buď jde o prototyp, nebo se předpokládá, že si člověk do této nabídky nastaví spuštění MP3 přehrávače a rádia.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Světlý rámeček kolem displeje a trochu jiná klávesnice

Joystick mi subjektivně přijde ještě o něco citlivější než na K750, ale opět je dobře ovladatelný. Horší to je s číslicovými tlačítky. Nevadí, že jsou menší, při stisknutí mám ale trochu méně jistý pocit.

Rozmístění tlačítek je jinak úplně stejné jako u K750. Na boku je opět klávesa pro rychlé spuštění přehrávače, pod ní místo pro paměťovou kartu, vpravo ovladač hlasitosti/zoomu a tlačítko fotoaparátu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítka na bocích telefonu

Zadní strana se liší jen vzhledem. Objektiv dvoumegapixelového fotoaparátu chrání posuvná krytka, zrcátko je ale tentokrát neustále venku a také špuntík konektoru pro externí anténu není zpracovaný tak esteticky. Všechny prvky ale zůstávají na stejných pozicích jako u K750.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Záda vypadají jinak, všechny prvky jsou ale na stejném místě jako u K750

Trochu se bojím, jestli se bílá zadní plocha nebude špinit. Je vyrobena z matného plastu, u něhož bych se nedivil, kdyby za čas ztratil svoji mléčně bílou barvu a objevily se na něm fleky. Hrany telefonu, který jsem měl v ruce, už byly trochu špinavé.

Podrobnější popis funkcí Sony Ericssonu W800 najdete v článku serveru SEMania.com

První dojem

Závěry jsou úplně stejné, Sony Ericsson W800 „Walkman“ bude opět výborný mobil. Pokud se vám ale víc líbí design modelu K750, stačí k němu pořídit větší paměťovou kartu a sluchátka, funkčně je shodný. Nebude sice možné poslouchat MP3 s vypnutou telefonní částí, to by ale snad neměl být takový problém.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej telefonu ve stavu offline

Horší to je se sluchátky, protože na telefonu nenajdete klasický konektor typu jack, pouze firemní Fast Port. Jste tak omezení jen na dodávaná sluchátka, případně je nutné použít redukci, která bude v dokoupitelném příslušenství.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Standardně dodávaná sluchátka s firemním konektorem Fast Port

Sony Ericsson W800 se začne prodávat v srpnu za cenu 13 500 až 14 000 Kč.


V následující kapitole si přečtete o telefonech Sony Ericsson K300 a J300, které patří do nižší třídy. Na závěr vás potom ještě čekají lahůdky, dva nové mobily s podporou 3G

Témata článku: Sony, , , Ostrý kontrast, Eri, Boční hrana, Nov, Stejné ovládání, Hranatý telefon, Son