Naděje stále žije. Exynos 1000 by mohl být podobně výkonný jako Snapdragon 875

Od připravovaného nástupce Exynosu 990 se bude zřejmě odvíjet budoucnost mobilních čipsetů od Samsungu. V současné době dost kritizovaný čipset, který se v Evropě dostal do řady Galaxy S20 a Galaxy Note20, totiž oproti americkým variantám se Snapdragony 865 a 865+ výkonově pokulhává. A protože Qualcomm již brzy oficiálně oznámí ještě výkonnější Snapdragon 875, očekává se, s jakou konkurencí přispěchá Samsung. Chystaný Exynos 1000 by mu však mohl výkonově šlapat na paty...

...alespoň podle leakera Ice Universe, který na svém Twitteru zveřejnil základní strukturu jader budoucího Exynosu a Snapdragonu, která je úplně stejná (1 + 3 + 4). Čipset tedy dostane jedno jádro typu „Prime“, tři další výkonová jádra a čtyři úspornější jádra. V praxi bychom se tak měli dočkat i u budoucího Exynosu jednoho „superjádra“ X1, tří jader Cortex-A78 a čtyř jader Cortex-A55. Podle spekulací to vypadá, že si budou oba čipsety výkonově dost blízko, což by mělo potěšit zejména Evropu, která je u vlajkových modelů tradičním odbytištěm Exynosů.

High-end čipsety od Qualcommu jsou však už teď dost drahé, takže mnozí výrobci raději sahali po levnějším Snapdragonu 735G. Lze předpokládat, že Snapdragon 875 bude ještě dražší, a pokud se Samsungu podaří na tento čipset se Exynosem 1000 výkonově dotáhnout a současně nabídnout nižší cenu, je velmi možné, že se čipset dostane i do smartphonů jiných značek. Zatím se však jedná pouze o spekulace. Zda budou pravdivé, se ukáže až postupem času.

Toto jsou silné stránky aktuálního čipsetu Exynos 990:

Zdroj Twitter

Diskuze (5) Další článek: I mistr tesař se někdy utne. Podívejte se, jak Apple zpackal budík v iPhonu

Témata článku: Samsung, , , , , , , , Evropa, Snapdragony, Jádro, Ica Universe, Exynosu, Čipset