Nástup tenkých mobilů: který je nejostřejší?

Každou chvíli slyšíme o nových telefonech, které se chlubí velmi tenkým tělem. Zlaté časy „žiletek“ začaly po nástupu Motoroly V3 Razr, ale hubené telefony tady byly dávno předtím. A jaký telefon je vlastně nejtenčí a jak tlusté jsou telefony na našem trhu?
Kapitoly článku

Když se minulý rok objevila Motorola V3 Razr, všichni jsme žasli, jak může být véčko tenké. Plochý telefon se velmi zalíbil a nečekaná poptávka po tomto mobilu se dokonce podepsala na vzkříšení Motoroly. Úspěch z Razru už po roce vytvořil legendu, která se stala inspirací i pro další výrobce. Motorola na základech tohoto telefonu začala vytvářet celou novou modelovou řadu a na baculatá véčka už pomalu zanevřela.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Motorola Razr V3

Tenké mobily nejsou nové

Možná by si někdo mohlo myslet, že před nástupem Razru tenké telefony nebyly. Tenkými telefony mám na mysli přístroje, u nichž parametr tloušťky hraje významnou roly a nepřesahuje řekněme 16 mm. I takové mobily však na trhu již dávno byly a můžeme zavzpomínat i několik let zpátky.

Už v roce 1997 spatřil světlo světa telefon Siemens S6, který se pyšnil tehdy neuvěřitelnou tloušťkou pouhých šestnácti milimetrů. Běžné mobily tehdejší doby dosahovaly tloušťek takřka dvojnásobných. Co Siemens ubral na tloušťce, to doháněl v ostatních rozměrech a především délka 159 mm se zapříčinila o zažitou přezdívku „pádlo“ nebo „plácačka“. Telefon byl na svou dobu slušně vybavený – měl grafický čtyřřádkový displej, české menu, pracoval v síti GSM a uměl přijmout i poslat SMS. Pro svoji tloušťku byl určen do kapes sak manažerů, které však vytahával svými 165 gramy.

Klepněte pro větší obrázek 
Siemens S6

A co třeba v roce 2000 představený Ericsson R320? Chlubil se tloušťkou pouhých 15 mm, která však byla vykoupena slabší baterií. S výkonnějším akumulátorem telefon tak tenký nebyl. Kompenzace rozměrů se opět projevila na délce 130 mm, kterou ještě prodlužovala masivní anténa. Hmotnost 99 g byla na druhou stranu příjemná. Na svou dobu to byl velmi dobře vybavený mobil s velkým grafickým displejem, podporou dvou pásem GSM, měl vibrační vyzvánění, telefonní seznam na sto kontaktů a přes vytáčené spojení se s ním dalo wapovat. Nechyběla podpora SMS a dokonce ani hlasové vytáčení a upomínky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ericsson R320

Motorola Razr však mezi svými předchůdci přemožitele přesto nenajde. A i když se některý telefon přiblíží svojí tloušťkou necelým čtrnácti milimetrům Motoroly, nebude to véčkový telefon.

Které véčko je nejtenčí?

Ostatní výrobci se shlédli v úspěchu Motoroly a sami brzy přišli se svými tenkými véčky. Nikdy se však nevyhnou srovnání s Razrem, jemuž se většinou nápadně podobají. Například Samsung letos představil véčko SCH-V740 určené pro sítě třetí generace, které atakuje tloušťku Razru, nicméně je o 0,6 mm tlustší. Výbavou však starší Motorolu převálcuje – obrovský displej má rozlišení 240 × 320 bodů, nechybí megapixelový fotoaparát, přehrávač multimédií a 256 MB paměti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung SCH-V740

Klepněte pro větší obrázek
Motorola je o šest desetin milimetru tenčí 

Z Koreje záhy přišla další rozvírací placka, tentokrát od LG s označením P7200. Mobil určený pro GSM sítě má konstrukci podobnou Razru, ale obrovská výbava se podepsala na tloušťce o celé tři milimetry větší. Mobil je vybaven dvěma displej, dvoumegapixelovým fotoaparátem, přehrávačem multimédií a slotem pro paměťové karty. Nechybí samozřejmě Bluetooth a dokonce rychlé datové přenosy EDGE. Telefon má šanci dostat se i na evropské trhy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
LG P7200

Stejnou tloušťku má i Alcatel C-753, který díky svým hranatým tvarům a zcela plochým krytům působí ještě hubenější. Výrobce u tohoto modelu však kupodivu nevsadil na ohromující výbavu, ale na příznivou cenu. Bohužel nás to ale nemusí příliš zajímat, protože se telefon s největší pravděpodobností bude prodávat pouze v Rusku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Alcatel C-753

Na našem trhu se ale již setkáváme s placatým Panasonicem VS3. Ten se tváří také velice tence, i když napříč měří 18 mm a v nejtlustším místě v oblasti čočky fotoaparátu je ještě o dva milimetry širší. Tento telefon je známý pro svůj velký displej s podporou 16 miliónů barev.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Panasonic VS3 - hubený jen na první pohled

A je tedy vlastně některý véčkový telefon tenčí než Motorola V3? Ano, světové prvenství v této kategorii patří telefonu Nec L1. Tento mobil je dokonce ještě o dva milimetry tenčí a jeho tloušťka tedy činí neuvěřitelných 11,9 mm. Nezapomínejte přitom na fakt, že se telefon dá ještě rozevřít. Nec je určen pro sítě GSM, nicméně k nám se bohužel oficiálně nedostane, protože výrobce zde nemá zastoupení ani distributora.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nec L1

Další rozměry telefonu jsou 102 mm na výšku a 48 mm do šířky, hmotnost činí 96 g. I do tak tenkého těla se vešel megapixelový fotoaparát, velký displej s rozlišením 176 × 220 bodů nebo Bluetooth. Vnější kryt zdobí barevný OLED displej a o zvonění se postarají MP3 soubory uložené ve vnitřní paměti s kapacitou 32 MB.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nec L1

Sama Motorola se rozhodla sílící konkurenci uzemnit modernizovaným modelem s označením V3x a novou řadou tenkých telefonů klasické konstrukce. Véčková novinka se dorozumí v sítích třetí generace, má dvoumegapixelový fotoaparát a slot pro paměťové karty. Na tloušťku už tento model neútočí, měří 19,6 mm.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Motorola V3x


V další kapitole
se podíváme na nejtenčí mobily na světě a ukážeme si také nejtenčí komunikátor. Zajímavé budou také statistiky, jak se vyvíjí tloušťka telefonů nabízených na našem trhu a který výrobce dělá nejtenčí mobily. Samozřejmě nebude chybět ani vyhodnocení největších tlouštíků

Témata článku: Motorola, , LG B2050, LG L1100, Motorola C257, Motorola Razr, Motorola Razr V3, Motorola Slvr L2, Motorola Slvr L7, Motorola V635, Nokia 5510, Nokia 8800, Nokia 8800 Arte, Nokia 8800 Carbon Arte, Nokia 8800 Gold Arte, Nokia 8800 Sapphire Arte, Nokia 8800 Sirocco, Nokia 8800 Sirocco Gold, Panasonic VS3 , Samsung E530, Siemens C75, Siemens CC75, Sony Ericsson Z600, T Mobil, České menu