Nástupce MDA Compact: klávesnice, Wi-Fi, EDGE (první pohled)

Líbí se vám rozměry MDA Compact ale chybí zároveň některé funkce? Pak si počkejte na jeho nástupce, již klepe na dveře. V nejbližší době se jej chystá uvést německý T-Mobile i operátor O2 ve stejné zemi. Podívejme se na něj podrobněji a zhodnoťme, zda se vyplatí počkat.

HTC Wizard, Qtek 9100 či MDA IV: tato i další označení směřují k výrobku, který v naší zemi můžeme označit za nástupce velmi oblíbeného komunikátoru MDA Compact. Budu o něm tedy hovořit jako o MDA Compact 2, souhlasíte?

Oba komunikátory mají totiž společnou klíčovou vlastnost: malé rozměry. Právě díky nim se Compact těší velké oblibě a cenou konkuruje mnoha mobilním telefonům. Někteří uživatelé však požadují Wi-Fi a EDGE, jiným se zase příčí trochu krkolomné ovládání. Právě tyto tři nedostatky nový Compact řeší. Zkrátka jde o nástupce jak má být.

Pár milimetrů navíc

MDA Compact 2 má rozměry 108 × 58 × 23 milimetrů. Srovnejme se současným Compactem: 108 × 58 × 18 milimetrů. Na papíře oněch pět milimetrů tloušťky navíc nevypadá nikterak katastroficky, zkusme to ale napsat jinak: tloušťka vzroste o třicet procent, a to je vcelku dost. Současný Compact mi svými rozměry připadá ideální a obávám se, že pár milimetrů tloušťky bude na škodu.

Klepněte pro větší obrázek
Srovnání se současným MDA Compact (obrázky pocházejí ze serveru PocketInfo.nl)

Compact 2 nám nenarostl jen tak pro nic za nic. Jak si můžete všimnout na obrázcích, novinka bude mít integrovanou výsuvnou QWERTZ(Y) klávesnici. Přiznám se, že jsem trochu na rozpacích a dokonce přemýšlím, zda-li klávesnice vyváží větší tloušťku. Na závěrečný soud ale budu muset počkat – snad ne moc dlouho – do recenze.

Klepněte pro větší obrázek 
Klávesnice v celé své kráse

Současný MDA Compact mne trýzní ovládáním jednou rukou. Už jsem se naučil klepat do malinkých oblastí na displeji, abych nemusel vytahovat ovládací pero. Jako na spásu ale čekám na nový operační systém Windows Mobile 5, který má již ovládání jednou rukou pomocí hardwarových tlačítek vyřešeno. Tento operační systém se má objevit právě v novém Compactu 2.

Klepněte pro větší obrázek 
Malé rozměry by měly být opět hlavním lákadlem

MDA Compact nemá integrovanou bezdrátovou Wi-Fi kartu. Osobně mi schází, našel bych pro ni velmi časté využití. A nejsem sám, někteří uživatelé si původní Compact nekoupili právě kvůli absenci bezdrátové karty. Dvojka již Wi-Fi má, čímž se stane ještě silnější konkurencí pro všechny současné chytré mobily i další komunikátory. Mezi další inovace patří podpora rychlých datových přenosů EDGE. Vedle Wi-Fi to je druhá technologie, která potenciálním zájemcům o Compact schází. Pokrytí našich operátorů se stále zlepšuje a těm, kteří disponují neomezeným datovým tarifem, jistě přijde vhod.

Klepněte pro větší obrázek
Sendvičová konstrukce po vzoru MDA III

Tu a tam se přidalo, na jednom místě se ale i ubíralo: procesorem již není oblíbený Intel PXA272 na frekvenci 412 MHz jako u prvního Compactu, ale Texas Instruments Omap 850 na frekvenci 200 MHz. Osobně používám Compact i na náročnější aplikace, třeba jako navigační systém, a nižšího výkonu se trochu obávám. Argument vyšší výdrže u mne neobstojí. Compact nabíjím i jednou za tři dny což je na takové zařízení a při mém častém použití solidní výdrž. Vysvětlením bude možná menší akumulátor, který ustoupil výsuvné klávesnici.

Klepněte pro větší obrázek
A ještě jednou klávesnice

Další poměrně důležitou vlastností je integrace slotu miniSD. Tato skutečnost může být nepříjemná zejména pro uživatele, kteří již investovali do velkokapacitní karty běžnějšího formátu SD. Osobně toužím také po displeji s vyšším rozlišením, dostat na úhlopříčku 2,8 palce 640 × 480 obrazových bodů bude ale zřejmě oříškem. Nevadí, počkáme na Compact 3.

Sečteno a podtrženo

Nový Compact 2 je v několika směrech velmi dobrým nástupcem prvního modelu. Disponuje vším, co zájemci o jedničku požadovali, a přidává bonus v podobě hardwarové klávesnice. Na nový operační systém, Wi-Fi i EDGE se velmi těším, zároveň ale zaháním chmurné myšlenky na nižší výkon a hlavně větší rozměry. Jak to vidíte vy?

PocketInfo.nl již přinesl první zkušenosti a poměrně kvalitní detailní fotografie.

Diskuze (44) Další článek: Nová Nokia N80 se Symbianem? Kdepak, kachna

Témata článku: , , , , , , , , , T-Mobile MDA Compact, T-Mobile MDA III, F +, Pohled, První pohled, Nástupce, Nástup, Edge +, Nový Compact