Nástupce Nokie N95 už se připravuje

Dnes je nejlepší, ale už se připravuje jeho nástupce. Co se dá ještě vylepšit na takovém telefonu, jako je Nokia N95?

Nejdiskutovanějším mobilním telefonem posledních dní je bezesporu Nokia N95. Dlouho očekávaný smartphone se Symbianem se dostal na trh, kde jen těžko hledá konkurenci. Výbavou se může měřit s nejvybavenějšími komunikátory na platformě Windows Mobile a přesto bude mít vždy ještě něco navrch – zatím ojedinělý pětimegapixelový fotoaparát. Komunikátory dále mohou závidět kompaktní rozměry a nízkou hmotnost nové hvězdy finského výrobce. Příznivci mobilních okének možná ohrnují na Nokií N95 nos, ale ostatní jej právem označují za nejvybavenější telefon na současném trhu.

NokiaN95_06.jpg NokiaN95_11.jpg NokiaN95_12.jpg NokiaN95_28.jpg
Nokia N95

Tip: přečtěte si nejpodrobnější český test Nokie N95

Co se dá na Nokii N95 vylepšit

Nokia N95 se vyvíjela několik let, stejně jako každý jiný důležitý telefon. A je jisté, že jsou touto dobou již v plném proudu přípravy nástupce tohoto modelu. Může však ještě něčím překvapit? Je snad něco, co Nokii N95 ještě chybí? Stačí se podívat do seznamu mínusů uvedeného v testu Nokie N95 a inspirace by se hned našla.

Hlavní nedostatky Nokie N95:

  • slabá výdrž
  • horší konstrukční zpracování výsuvného mechanismu
  • hrubší rozlišení displeje
  • pomalejší reakce např. při procházení galerie
  • hodil by se xenonový blesk
  • umístnění GPS čipu pod klávesnicí
  • horší citlivost GPS čipu

Nástupný model zřejmě problém s výdrží ještě nevyřeší. Na palivové články bude ještě brzy a vyšší kapacita akumulátoru není u tak energeticky náročného telefonu klíčovým řešením. Dost možná se dočkáme záložního akumulátoru přímo v prodejním balení. Nějaký zlom nečekám ani u druhého bodu – že se u některých kusů N95 objevuje vůle horní části telefonu je drobný technologický prohřešek, který se pravděpodobně vyřeší už během výroby tohoto telefonu. Není pochyb o tom, že si na konstrukčním zpracováním svého klíčového modelu dá výrobce záležet.

Tip: prohlédněte si podrobné parametry Nokie N95 v katalogu mobilů

Otazník visí nad rozlišením displeje. Zavedený rastr 240 × 320 bodů na displejích kapesních zařízení dostačuje a zřejmě ještě nějaký rok zůstane standardem. Jenomže operační systém Symbian třetí edice je přizpůsobivý libovolným rozměrům a Nokia umí vyrobit i „superjemný“ displej, který použila u modelu N80. Co lze tedy čekat?

Při hádání technologické budoucnosti několika příštích let stačí jen nahlédnout, co se nyní nabízí v Japonsku nebo v Koreji. Zdejší telefony vyšší třídy mají zpravidla displeje širokoúhlé s rozlišením 240 × 400 bodů či dokonce 480 × 690 bodů. Nokia N95 už nyní hojně využívá horizontální orientace displeje a je celkem jasné, že nástupce tohoto telefonu bude v tomto trendu pokračovat. Do módy se navíc dostávají úzké a dlouhé telefony, což by prodlouženému displeji také prospělo. I přes tyto indicie vedoucí k použití širokoúhlého displeje však předpokládám, že klíčový multimediální model pro příští rok ponese ještě displej s rozlišením 240 × 320 bodů. Evropský trh je jiný a trochu opožděný.

Klepněte pro větší obrázek 
V Japonsku teď letí širokoúhlé displeje, kdy budou u nás?

Rychlost chytrých telefonů není při některých činnostech nijak závratná. Průběžně proto telefony dostávají optimalizovanější software a výkonnější hardware. Je celkem jasné, že se v tomto trendu bude pokračovat.

Už na tak kvalitním fotoaparátu je stále co zlepšovat a jedním z vhodných inovačních prvků je xenonový blesk pro fotografování za zhoršených světelných podmínek. Nokia to od rýpalů schytá, že kopíruje nápady Sony Ericssonu, ale uživatelé budou jen rádi. Myslím si, že se xenonového blesku u nějaké Nokie do roka dočkáme.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
K čemu xenonový blesk? Vlevo snaha diodového blesku Nokie N80, vpravo fotografie pořízená pomocí xenonového blesku Sony Ericssonu K800i (detailní srovnání najdete zde)

Velký prostor pro zlepšování se u Nokie N95 nabízí v oblasti GPS čipu. Ten je málo citlivý a navíc nevhodně umístěný. Nástupný model nabídne zcela jistě lepší řešení, třeba po vzoru modelu 6110 Navigator.

Nokia N95i a další pětimegapixely v očekávání

S drobnými inovacemi stávajícího modelu by se měl objevit model N95i. Zatím není jisté, kdy bude představen, ale již z několika zdrojů se doneslo, že se tak stane. Pravděpodobně to přijde na podzim.

O připravovaných inovacích zatím není příliš známo. Zvednout by se měla rychlost HSDPA z maxima 3,6 Mb/s na 7,2 Mb/s, Bluetooth se dočká své nejnovější a úspornější verze 2.1, namísto současné 2.0, přední kamera pro videohovory dostane VGA rozlišení místo původního CIF, a lehce pozměněný by měl být design. Čekáme tedy něco podobného, jako je model N93i ve srovnání s N93. Žádné velké novoty.

Nokia minulý rok představila tři nové klíčové telefony řady N s 3Mpx fotoaparátem zaměřených právě na fotografování – Nokii N80, N73 a N93. Proto se očekává, že ani letos nezůstane u jediného pětimegapixelového telefonu. Nejvíce se debatuje o možném nástupci oblíbeného modelu N73. Telefon klasické konstrukce s pětimegapixelovým fotoaparátem na zádi bude ochuzen o některou z klíčových funkcí N95, pravděpodobně GPS. Tyto informace však kolují diskusními fóry bez žádného odkazu na zdroj blízký výrobci. Přesto se ale zdají být smysluplné. Pokud by se měla tato vize vyplnit, je už představení tohoto modelu na spadnutí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Loňská třímegapixelová trojka: Nokia N73 • Nokia N80 • Nokia N93

Co přijde za Nokii N95

Ale zpět k Nokii N95 a nástupci v pravém slova smyslu. Je velmi pravděpodobné, že se bude jednat o model s nejnovější verzí operačního systému Symbian 9.5 a dále vylepšenou platformou S60 a Feature Packem 2. Celkem s jistotou lze tedy říci, co bude nástupce Nokie N95 umět navíc:

Telefon bude znatelně rychlejší díky výrazné optimalizaci nové verze Symbianu 9.5, poradí si lépe s multitaskingem (více běžících úloh). Ten bude navíc lépe propagován díky Feature Packu 2, který nabídne přehlednější správu spuštěných aplikací.

V oblasti digitálního fotoaparátu neočekáváme hon za megapixely, protože ten už se pomalu zklidnil i u běžných digitálních fotoaparátu. Výrobce jistě využije možností nové verze Symbianu, který nabízí podporu až 35 nových vylepšení v oblasti funkcí fotoaparátu. Dočkáme se tedy vícebodového autofocusu a čidla náklonu přístroje, které zajistí správnou orientaci fotografie. Dost pravděpodobně bude čidlo využito také pro automatickou orientaci zobrazení na displeji po vzoru iPhonu.

Nový Symbian má také zabudovanou přímo podporu pro digitální televizní tunery technologie DVB-H. Osobně si ale nemyslím, že bude nástupce Nokie N95 vybaven možností příjmu DVB-H. Tato technologie je brzděna nejen nejistotou zájmu ze stran zákazníků, ale také legislativou. Telefon by byl dražší a přitom by této technologie mohla využít jen malá část zákazníků. Dnes totiž DVB-H komerčně funguje zatím jen v Itálii.

Podobně skepticky vidím i budoucnost elektronických plateb. Na ně je Nokia připravena, což prezentovala na 3GSM kongresu, a bude se hojně angažovat v rozšiřování funkce elektronické peněženky v mobilních telefonech. Umístění čipu pro možnost placení vidím pravděpodobněji než DVB-H, ale příliš šancí mu přesto nedávám.

To daleko slibněji vypadá konvergence Wi-Fi a mobilních datových přenosů v telefonu. Nový Symbian slibuje možnost plynulého přepínání mezi Wi-Fi a mobilním připojením bez nutnosti zásahu uživatele a přerušení chodu aplikace.

Ze stávající výbavy už toho není moc ke zlepšování. Ale stále je zde prostor pro zvětšování vnitřní paměti. Obzvlášť, když dnes cena paměťových médií rychle klesá. V útrobách telefonu může být připraveno několik gigabajtů pro hudbu a filmy. Nástupce hudebního modelu N91 by pak mohl dostat velkokapacitní disk alespoň s třiceti gigabajty po vzoru iPodů a mnoha dalších multimediálních přehrávačů s pevným diskem.

Specifikace nové královny multimediálních telefonů by tedy mohla vypadat následovně:

  • rozměry a hmotnost: přibližně stejné, jako současná N95
  • konstrukce: výsuvná s nějakou zvláštností – pravděpodobně zachování oboustranně výsuvného řešení Nokie N95
  • sítě a datové přenosy: GSM / GPRS, EDGE; UMTS / HSDPA až do 7,2 Mb/s
  • operační systém: Symbian 9.5 S60 3rd Edition Feature Pack 2
  • konektivita: Wi-Fi, Bluetooth 2.1, zcela jistě konektor microUSB, infraport (snad už by konečně nemusel chybět software pro funkci univerzálního dálkového ovladače)
  • displej: QVGA rozlišení, 16 miliónů barev, čidlo pro automatické nastavení správné orientace zobrazení na displeji
  • fotoaparát: 6 MPx (marketing je mocný a šest megapixelů je více než pět), vícebodový autofocus, xenonový blesk
  • paměť: vnitřní 4 GB, slot pro paměťové karty microSD
  • navigace: GPS čip Sirf Star III nebo obdobné citlivosti od jiného výrobce

Tento článek je plný spekulací a neověřených informací. Ty však vychází z diskuzních fór odborných serverů a indicií, které Nokia zanechala. Pokud váháte s nákupem Nokie N95 v očekávání, že „zas přeci přijde něco lepšího“, můžete si být jisti, že „něco“ skutečně přijde. Nečekejte ale žádnou revoluci. Rychlost rozvoje mobilních technologií se pozvolna zpomaluje a tak se výrobce bude zaměřovat především na vylepšení prvků stávající výbavy a softwaru.

Diskuze (44) Další článek: Deeda Pi: revoluce, nebo plagiát?

Témata článku: Nokia, , Nokia N73, Nokia N73 Music Edition, Nokia N80, Nokia N93, Nokia N93i, Nokia N95, Nokia N95 8GB, Nástupce, Hádání, Nástup