Naučte svůj fotomobil kouzlit

Digitální fotoaparáty v mobilních telefonech dnes již dávno neslouží pouze k pořizování snímků. Víte, že dnes už můžete fotomobil použít jako skener nebo nočního hlídače? A to je jen začátek. Přečtěte si o zajímavých fotoprogramech pro Symbian Series 60.
Od doby, kdy se objevil první fotomobil s megapixelovým rozlišením, už uplynulo tři čtvrtě roku. Do výroby se pomalu chystají multimegapixelové mobilní telefony. Navíc se objevuje spousta nových aplikací a technologií umožňujících z kvality mobilních objektivů vyždímat naprosté maximum. A až se na trh dostane první pětimegapixelový mobilní telefon, jak se rozhodnete? Koupíte si raději digitální fotoaparát nebo fotomobil s otevřeným operačním systémem, do nějž přidáte nové programy a jehož funkční základna je závislá jen na možnostech softwaru?

Dnes se však nebudeme zabývat myšlenkami nad tím, jak to bude vypadat, až se multimegapixely stanou běžnou součástí života. Představíme pár aplikací a technologií, které umožní z klasického fotomobilu dostat co nejvíc.

Ještě dodám, že megapixelové rozlišení není u většiny z níže jmenovaných aplikací podmínkou. Jeho přítomnost však funkčnost jednotlivých řešení jen násobí.

PhotoTwister 1.0

Dříve téměř neznámá aplikace je dnes díky vítězství v soutěži Series 60 Challenge jedním z nejpopulárnějších programů pro telefony s operačním systémem Symbian. PhotoTwister dokáže přímo, bez jakýchkoli dalších zásahů do fotografií snímky pomocí nejrůznějších filtrů zdeformovat nebo upravit. Styly jako olejomalba nebo kresba jsou na modernějších fotoaparátech prakticky samozřejmostí. Ode dneška toto můžeme říci i o mobilních telefonech vybavených aplikací PhotoTwister.

Kromě deseti deformačních filtrů je k dispozici pět uměleckých efektů a efekt zrcadla. Zatímco efekty jsou standardně součástí instalačního balíčku testovací verze, filtry je nutné si stáhnout z wapových stránek výrobce. Rozlišení fotografií lze nastavit na hodnoty 160 × 120, 320 × 240, 640 × 480, 1152 × 864 (poslední uvedená pouze u megapixelových zařízení). Nastavit můžete také kvalitu JPEG výstupu (od nuly po desítkách do sta procent), paměť, kam budou snímky ukládány, a noční režim pro zlepšení jasu a kontrastu snímku. Přehled všech efektů včetně ukázkových fotografií najdete na stránkách programu.

PhotoTwister funguje na vlastní platformě Scalado CAPS, se kterou jsou fotografické funkce optimalizovány právě a jen pro mobilní telefony. Samotné použití aplikace je velice jednoduché. Po spuštění stačí nastavit všechny položky, které budou při pořizování snímku použity. Pak už se jen přepnete do okna snímače a fotíte a fotíte a fotíte. U testovací verze budou snímky bohužel „přelepeny“ reklamním pruhem upozorňujícím na neregistrovanou verzi.


Splash screen • ukázka filtrů

Ukázkové fotografie (Nokia 7610)

  

  
Testovací verze programu bohužel přidává do fotografií reklamní pruh

Autor: Scalado (stránka programu)
Download (testovací verze)
Cena: 9,99 $ (koupit)

Digitizer

S převratnou technologií se na letošním 3GSM World Congressu prezentovala společnost Realeyes3D. Díky novému algoritmu úpravy fotografických snímků dokáže fotomobil vybavený Digitizerem nahradit jednoduchý stolní skener. V praxi to vypadá asi tak, že vyfotíte papír s textem a necháte Digitizer, aby snímek upravil. Jestli jej potom odešlete pomocí multimediální zprávy nebo e-mailu je už jen na vás. Kromě grafů, schémat a podobných záležitostí, jejichž překreslování je zbytečně složité, může posloužit Digitizer i jako komunikační nástroj, pokud potřebujete odeslat text se znaky, které mobilní telefon nepodporuje.

Společnost svůj program prezentovala na příkladu čínsky psaného textu. Nebylo třeba žádné složité přepisování, stačilo jen vyfotit, upravit a odeslat. Během několika desítek sekund měla druhá strana k dispozici stejný dokument. Pak už jen stačí stáhnout jej do počítače a znovu vytisknout. Megapixelové rozlišení dává záruku určité úrovně kvality.

Konkrétní program ani žádný nástroj na použití této technologie jsem zatím na internetu nenašel. První ukázkové snímky jsou již ale k dispozici. Podle informací výrobce si Digitizer poradí i s odlišnými barvami písma a znaků.


Originální dokumenty...

 
...a upravené Digitizerem

Autor: Realeyes3D (informace o technologii)

PanoMan 1.0

O aplikaci Panoman jsme na Mobilmanii již nedávno psali. Kdybych ji ale v dnešním přehledu vynechal, udělal bych chybu. Jde o precizně propracovaný program, jehož základní a i jedinou funkcí je tvorba panoramatických snímků. Zvládá ji opravdu na výbornou, podrobnější informace najdete ve zmiňovaném článku.

   
Úvodní obrazovka • objektiv kamery • ukládání panoramatu • jednoduchý správce


Ukázkový snímek pořízený Nokií 6630 (zdroj: Series60.cz)

Autor: bit-side (stránka programu)
Download (testovací verze)
Cena: 5,95 $ (koupit)

PhotoSpy 1.0.2

Potřebujete ohlídat určitý předmět nebo místnost a nechce se vám celou dobu sedět na stráži? Výborným řešením je v tomto případě aplikace PhotoSpy. Program vyhodnocuje pohyby před objektivem, můžete dokonce nastavit citlivost. Jakmile pohyb překročí stanovenou hranici, započne odpočítávání a za předem stanovený časový interval se vytvoří snímek. Je možné také nastavit kvalitu výsledných fotografií. Aplikace může běžet na pozadí a na první pohled není vůbec poznat, že číhá a fotí.


Snímací obrazovka • menu • nastavení • aplikace na pozadí

Autor: Diginaut (stránka programu)
Download (testovací verze)
Cena: 8,95 $ (koupit)

Diskuze (9) Další článek: Je tohle fotografie Siemensu SX2? (Oživeno)

Témata článku: , , , Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Reklamní pruh, Olejomalba, Foto, Stejný dokument, F +