Navigace Mio Moov S555: Vzpomínáme (megatest)

Mio má opět zbrusu novou navigační aplikaci Spirit. Jako první jsme ji podrobili podrobnému testu, z něhož nový navigační přístroj Mio Moov S555 vyšel…

Mio správně spočítá trasu mezi zadanými body, výpočet je i přijatelně rychlý. Mám ale dvě výhrady. Stejně jako u předchozí verze navigační aplikace má Mio velký problém požádat řidiče, aby se otočil do protisměru. Raději naplánuje o několik kilometrů delší cestu. To je jinak další z drobných ukazatelů, ze kterých soudím, že autorem aplikace je opět chorvatské Mireo.

Druhá připomínka se týká plánování trasy na místa, která neleží přímo na silnici. Tady je Mio schopné opravdu velkých vylomenin. Viditelně používá jiný algoritmus než jiné navigace, které řidiče jednoduše navedou na nejbližší silnici.

Klepněte pro větší obrázek
Extrémní případ: jsem 25 metrů od cíle, ale Mio chce, abych jel ještě dalších 9,3 km.
Všimněte si také velmi zkresleného symbolu šipky v levém spodním rohu

Musím ale přiznat, že tohle byly spíš extrémní výjimky. Ve většině případů mě Mio správně navedlo tam, kam jsem potřeboval. Díky aktuálním mapám jsem se dostal i do práce; adresa Holandská 8 v Brně přitom pro navigační přístroje doposud byla nepřekonatelný problém, neznaly ji.

Nedokáže naladit

Zde měla být kapitola věnovaná dopravním informacím RDS-TMC. Anténa je prakticky umístěná v těle přístroje, není třeba připojovat žádné kablíky. V Česku mi ale RDS-TMC nefungovalo. Projezdil jsem republiku od Karlových Varů až k Mikulovu a nenarazil na žádný dopravní signál.

V Rakousku přitom RDS-TMC bylo funkční. Důkaz najdete v diskuzním fóru, kam jsem nahrál vtipný obrázek, který varuje před demonstrací v centru Vídně. V Česku ale ani ťuk. Nastavení RDS-TMC je méně podrobné než na předchozích modelech, nedá se třeba nastavit filtrování událostí, aby se ukazovaly jen problémy na trase. Události mohou v seznamu být řazeny buď podle času, nebo abecedně, a stejně jako u oblíbených položek se ptám – nebylo by užitečnější řazení dle vzdálenosti?

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zprávy RDS-TMC v Rakousku

Hledá na Googlu

Mio je první „připojený“ navigační přístroj, který se v ČR prodává. Prostřednictvím připojeného mobilního telefonu se přes Bluetooth připojí k internetu a dovolí třeba vyhledávat na Googlu. Dlouho se mi nedařilo přesvědčit mobil, aby s Miem komunikoval, až najednou při natáčení videa vidím, co jsem zatím neviděl. Byl jsem online.

Na Googlu se vyhledává prostřednictvím klíčových slov, výsledkem jsou místa, která mají přiřazenu zeměpisnou polohu. Databáze Googlu je už celkem kvalitní i v České republice a k výsledkům se dá dostat možná snadněji než při komplikovaném hledání přímo v Miu.

Mezi dalšími aplikacemi internetové služby Mio More je databáze silničních asistenčních služeb a předpověď počasí. Využívá data služby AccuWeather.com, najednou lze sledovat až pět měst.

Výhodou připojených navigací je, že seznam služeb není konečný. Jakmile se výrobce domluví s dalšími provozovateli, může přidat nové služby. Mio ale bude muset vyřešit, jak za ně budou uživatelé platit.


Celkové nastavení přístroje

Přes Bluetooth je možné také telefonovat a u podporovaných mobilních telefonů také stáhnout telefonní seznam do navigace. Nemůže chybět ani přehrávač hudebních souborů, na těle přístroje ale nenajdete zdířku pro sluchátka. Snad by měl fungovat poslech přes Bluetooth, ale nemohu to ověřit.

I když jsou všechny tyto služby v designu samotné navigační aplikace, je dobře vidět, že jejich autorem je někdo jiný a nejsou přímo v systému. V Googlu je vidět jiná klávesnice (mimochodem lepší), aplikace se delší dobu spouštějí, mají také trochu odlišnou odezvu.

Mio v počítači

Několikrát jsem v článku zmínil počítačovou aplikaci Mio More Desktop: jednou kvůli velmi špatnému počeštění, podruhé při importu vlastních oblíbených bodů. Podívejte se, jak tato aplikace vypadá.


Po připojení Mia a nastavení. Všimněte si počeštění, déle to totiž nevydržím a dále pokračujeme v angličtině


Možnost aktualizace map a jazykových balíčků • zálohování přístroje


Databáze policejních radarů, Česko chybí • chybí také mapy západní Evropy (zde s databází oblíbených položek)


V Desktopu lze také plánovat trasu, bez map to ale nepůjde • vyhledání blízkých míst

 
Podrobnosti k vybranému bodu • přehled cestovních průvodců

  
Možnost přidat fotku s polohou • naplánovaná trasa

Vzpomínáme na iGo, je ho škoda

Tuto závěrečnou část jsem psal několik dnů, dlouho jsem přemýšlel, jak recenzi zakončit. Mio Moov S555 s novou navigační aplikací Spirit bohužel nemohu příliš chválit. Některé vlastnosti zmíněné v článku by mi osobně stačily k tomu, abych se při výběru poohlédnul po jiném přístroji.

Začíná to konstrukčně špatně vyřešeným nabíjením, které by ale údajně mohlo být v dalších sériích opraveno. Ovládání navigační aplikace je do jisté míry revoluční a na pohled atraktivní, ale každý nedokáže totéž, co Apple – ovládání funkcí Mia není domyšlené a intuitivní.

Samozřejmě najdeme mnoho pozitivních vlastností. Mio má kvalitní mapy a během prvního roku navíc garantuje dvě aktualizace zdarma. Základní funkce navigačního přístroje jsou bezproblémové, Mio vždy dovede řidiče k zadanému cíli. Jsme ale na specializovaném webu, kde tohle nestačí, kde musím hodnotit detaily, a v mnohých z nich Mio Moov S555 nevyniká.

Dočetli jste první českou recenzi tohoto navigačního přístroje. Vzhledem k tomu, že její závěry nejsou úplně pozitivní, jsem velmi zvědavý na názory dalších recenzentů a hlavně na zkušenosti uživatelů navigace.

Témata článku: , , Noční zobrazení, Ženský hlas, Drážka, Kruhový objezd, Reálná cena, Tlustá čára, Mega +, Malé tlačítko, Oblíbený bod, Balkán, Samostatná položka, VZP, Povolený limit, Krajní poloha, Animovaný film, Horní pruh, Naplánovaná trasa, Seznam služeb, Dobrý jas, Automatická změna, Správný postup, Nepřekonatelný problém, Celkové nastavení