Navigace pro mobilní telefony Navicore: levně, snadno, rychle (recenze)

Navigačních programů pro platformu Symbian stále přibývá. Po programech Wayfinder, TomTom či Route66 je tu další, Navicore. Zatím jsou podporovány pouze mobily řady S60, časem se snad objeví i verze pro S60 3rd Edition či S80 a S90. Co je ale nejlepší, je cena: balík vč. map ČR, západní Evropy a GPS stojí jen osm tisíc.
Kapitoly článku

Je tu žena!

Hlasová navigace má oproti TomTomu k dispozici hned dva české hlasy, mužský a ženský – Jaroslav a Gabriela. Gabriela zní jednoznačně příjemněji, nicméně kvalita samplování není právě nejlepší, na pozadí hlasu je slyšet šum. Pokud jde o kvalitu výstupu, tedy o navigační pokyny, jsou povedené. Na kruhovém objezdu Gabriela říká, kterým výjezd zvolit, před sjezdem z dálnice hezky řekne, že se blíží sjezd apod. Současné navigační programy už zkrátka nemají ten starý „strojový“ výstup, který zněl jako špatně naprogramovaný robot. Na jedno si ale přece jen stěžovat musím – některé navigační pokyny přichází pozdě. Např. 200 m před odbočkou řekne Gabriela, že za chvíli budete muset odbočit. Další pokyn „nyní odbočte“ ale řekne pozdě, zpravidla v křižovatce nebo až za ní. Pokud se nebudete dívat na displej, můžete ve městě odbočku minout. To je poněkud nemilé.

Pokud se jedná o navigaci jako takovou, neshledal jsem žádné výrazné rozdíly oproti TomTomu, který používá stejnou mapu. Po Brně mě Navicore naváděl stejnými cestami, jen výjimečně mne „hnal“ jinou ulicí; cesta ale byla pokaždé správná až na jednu výjimku, kdy jsem se dostal do jednosměrky.

Mapové podklady Česka jsou zpracovány už velmi dobře, i když ještě to stále není dokonalé. Například na cestě z Brna do Vyškova po silnici první třídy, která je u Maxlůvky rovná jako pravítko, se v mapě TeleAtlasu objeví najednou zub u odbočky na Velatice. Zobrazí ho jak TomTom, tak TeleAtlas. Pokud jedu od Velatic na Brno, TomTom řekne „na konci ulice odbočte vpravo“ – přitom o žádnou ulici samozřejmě nejde. Navicore oznámí „na konci cesty…“, což už zní lépe.

 
I bez mapy je užitečný: kompas s doprovodnými informacemi • stav signálu od satelitů

V tunelu se ztratí

Mimochodem, Navicore neumí simulovat jízdu při ztrátě signálu, auto se na mapě zastaví a Gábinka oznámí, že satelity byly ztraceny. TomTom měl v tomto výhodu, dokázal např. projet tunelem, aniž viděl byť jediný satelit. Na konci tunelu, když se opět chytil, v pohodě pokračoval v navigaci, aniž by se auto na mapě nějak zaseklo. Při navigaci v zahraničí vám pomůže služba dopravní informace, kdy si stáhnete aktuální data o nehodách, uzavírkách apod. a navigátor podle toho upraví trasu – v Česku bohužel nefunguje. Podobně funguje i služba se seznamem radarů, ta sice ve východní Evropě pracuje, ale bohužel se mi ji nepodařilo ověřit, neboť na žádný radar jsem buď nenarazil, nebo má tato služba mezery.

TomTom vede, ale o fous

Navigační program Navicore má svými funkcemi a ovládáním velice blízko k programu Route 66. Zatímco Route 66 ale používá mapové podklady Navtequ a má tedy špatně pokrytou východní část naší republiky, Navicore se spolčil s TeleAtlasem, což je pro našince podstatně lepší volba. Program je sám o sobě vyspělý a má všechny důležité funkce, k dokonalosti mu chybí jen málo. Za nejlepší navigační program pro Symbian ale stále považuji TomTom Mobile, který se navíc i lépe ovládá. Cenová politika Navicore je příznivá, ale jen tehdy, pokud ještě nemáte bluetooth GPS přijímač. V takovém případě máte smůlu a musíte si ho zcela zbytečně pořídit. V tomto ohledu není ideální ani TomTom Mobile, který také nelze pro Symbian pořídit bez GPS. Route66 tuto možnost naopak má – českou mapu pořídíte za 3 550 Kč (ovšem s horším pokrytím).

K recenzi zapůjčil: CPA
(koupit můžete zde)

Témata článku: , , Nokia 3230, Nokia N-Gage, Nokia N-Gage QD, Mobil, Starý stroj, Bublinka, MOBI, Maximální vzdálenost, Mobilní telefon, Dobrý příjem, Pro +, Telefon, NAVIC