Navigace pro mobilní telefony Navicore: levně, snadno, rychle (recenze)

Navigačních programů pro platformu Symbian stále přibývá. Po programech Wayfinder, TomTom či Route66 je tu další, Navicore Personal. Zatím jsou podporovány pouze mobily řady S60. Nejlepší je cena: balík včetně map ČR, západní Evropy a GPS stojí jen osm tisíc.
Kapitoly článku

3D už je standard

Mezi režimy zobrazení navigačních informací přepíná také mřížka, nejprve se zobrazí dvourozměrná mapa, poté třírozměrná, následuje kompas a jako poslední možnost tu je zobrazení bezpečnost, které neukazuje mapu, ale jen základní navigační informace – typ následující odbočky, vzdálenost do místa akce či aktuální silnici. Nula přepíná mezi autorotací mapy a její fixací na sever a konečně hvězdička popisuje objekty na mapě. Pokud ji mačkáte cyklicky, v bublinkách se ukazují názvy bodů zájmu, oblíbených míst apod. na aktuálním výřezu mapy. Céčko pak vymaže aktuální trasu, pokud jste v režimu navigace. Celkově lze ovládání hodnotit jako relativně intuitivní, bohužel N70 má tak malá tlačítka, že si musíte zastavit, abyste se mohli v aplikaci „vrtat“.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Při 3D pohledu vidíte dál • 2D pohled při navigaci

Při jízdě na displeji vidíte základní údaje, jako silnici, po které jedete, silnici, na kterou máte odbočit, symbol následující odbočky, vzdálenost do cíle a vzdálenost do následující odbočky a také aktuální rychlost. Vpravo dole se pak ukazuje sever pomocí střelky kompasu. Pokud si necháte zobrazovat stav GPS, máte k dispozici tři záložky. Na první je zobrazen kompas, rychlost a směr ve stupních (azimut), na další poloha pomocí souřadnic a konečně na poslední stav signálu GPS, počet viditelných satelitů a jejich rozmístění na obloze. Už zmíněné zobrazení „bezpečnost“ pak neukazuje mapu, ale jen základní navigační údaje. Hodí se to tehdy, pokud se nechcete nechat rozptylovat pohledem na pohybující se mapu.

 
Nabídka funkcí při navigaci

Tip: Pokud chcete zoomovat mapou, nemusíte používat pouze tlačítka pro krokové zvětšení a zmenšení pohledu, ale také přímé zadání měřítka, které provede skokové zvětšení nebo zmenšení – stačí v nabídce Zobrazit zvolit položku měřítko.

Objeďte to

Pokud se již spočítala trasa a vám se zdá, že není úplně optimální, můžete zkusit spočítání jiné trasy pomocí volby Kratší trasa; pokud se spočítá kratší cesta, můžete následně zase nechat spočítat rychlejší trasu a takto cyklicky dokola. Můžete také nechat trasu přesměrovat, nicméně oproti prvotně spočítané trase jsem zpravidla nenašel žádné odlišnosti. Význam této volby neuvádí ani manuál. Mimochodem, navigace se umí vyhnout trajektům a zpoplatněným silnicím, i když tato volba nefunguje příliš optimálně; v menu jsem nastavil, aby se při pokusu vypočítat trasu přes dálnici program zeptal, zda skutečně chci dálnici použít. A ačkoliv cesta evidentně přes dálnici vedla, Navicore dotaz neuskutečnil a „drze“ mne po dálnici poslal.

Velice užitečná je volba objížďky – tato možnost automaticky najde alternativní trasu s tím, že se odbočí ze současné trasy a do cíle dojedete jinudy. Zkusil jsem to na známé trase, kterou jezdím takřka každý den. Základní trasa vedla nejrychlejší cestou do cíle. Když jsem zadal objížďku, navigace mne z této cesty svedla a do cíle jsem dojel bokem po v podstatě souběžné silnici. Objížďka se může hodit třeba na dálnici – pokud víte, že je před vámi nehoda, která dálnici zneprůjezdnila, zvolíte objížďku a navigace vás pošle po okresních silnicích – a po čase se zase na dálnici napojíte. V navigaci bohužel chybí volba ručního zvolení objížďky, např. když bych zadal příkaz „vyhni se městu Brno“.

    
Možnosti nastavení programu 

Itinerář nelze uložit

Možnost plánování itineráře ale přítomna je, nicméně je poněkud ošizena o některé funkce. Začátek je vždy v místě, kde se právě nacházíte, podle mých zkušeností nelze zadat jiné místo. Resp. lze, ale jen v případě, že nemáte zapnut GPS přijímač; pak první místo, které zadáte, bude místem výchozím. Dále pak přidáváte nové uzly stejně, jako kdybyste plánovali jednoduchou trasu. Můžete je libovolně přesouvat, mazat apod. Dalším omezením je nemožnost uložení itineráře, v paměti může být pouze jeden a to ten aktivní. Nelze si tak nachystat několik cest dopředu a pak je jen volit podle toho, jak budete míjet jednotlivé cíle cesty (např. na dovolené). Přitom možnost nachystat si itinerář doma a pak si jej uložit pro pozdější použití považuji za jednu z klíčových funkcí navigačního programu.

 
Hledání cíle

Nechybí ale možnost nechat se navigovat na místo, které najdete na mapě. V režimu prohlížení zvolte část mapy, na které se nachází místo, kam se potřebujete nechat navést. Poté zvolte režim kurzor (klávesa 3) a následně stiskněte potvrzovací klávesu; zobrazí se kontextové menu. Z něj můžete zvolit navigaci do místa, uložení místa do oblíbených, pokud je v databází telefonní číslo, lze přímo zavolat, přidat místo do kontaktů apod. Navigovat se můžete nechat také do bodu zájmu, zvolíte nejprve typ, např. čerpací stanici, poté maximální vzdálenost od aktuální pozice (např. 5 km) a následně ze seznamu vyberete tu, kam chcete jít natankovat – vždy vidíte vzdušnou vzdálenost od své pozice. Pokud na některá místa jezdíte často, lze je uložit do seznamu oblíbených a pak se na ně kdykoliv poté nechat navést.

 
Oblíbená místa lze sdílet

Mapové podklady České republiky, jejichž autorem je TeleAtlas, zaručuje pohodovou navigaci po celém území naší vlasti. Krajská města jsou zmapována do úrovně popisných čísel domů, v menších městech si pak vybíráte jen jméno ulice; bohužel program nezná křižovatky, takže vás navede zhruba do středu ulice. U menších městeček a vesnic, kde mapa nezná názvy ulic, se můžete nechat navigovat např. do spojnice příjezdové silnice s jinou silnicí, případně do středu vesnice. Trochu mi vadilo, že po výběru města nebo vesnice bez ulic není možné doladit volbu upřesněním místa na mapě – to se hodí, pokud víte, do jaké ulice máte namířeno, které jste našli např. podle papírové mapy.


V poslední kapitole se budeme věnovat hlasové navigaci a různým maličkostem

Témata článku: , , , , Nokia 3230, Nokia N-Gage, Nokia N-Gage QD, Mobil, Maximální vzdálenost, Telefon, NAVIC, MOBI, Bublinka, Mobilní telefon, Starý stroj, Pro +