Navigace s mobilními telefony

Mobilní telefony lze použít i jako pokročilý navigační systém. Jaký k tomu potřebujete telefon, jaký software a jaké další vybavení? Kolik to bude stát? V článku najdete odpovědi na všechny takové otázky.
Kapitoly článku
Moderní mobilní telefony už zdaleka neslouží pouze k telefonování. Dostanete se s nimi na internet, přehrají video, fungují jako přehrávače hudby, řada z nich má dokonce vestavěné rádio. Samozřejmě také fotí a některé z nich lze použít i pro navigaci. Stačí nainstalovat vhodný program, použít určité příslušenství a s telefonem se dostanete do cíle stejně spolehlivě jako s jednoúčelovým navigátorem.

Mobilní telefon jako navigátor se příliš nehodí profesionálům a vůbec lidem, co jezdí velmi často na neznámá místa. Navigace s ním je trochu méně pohodlná. Velkou výhodou je ale univerzálnost – když potřebujete, vytáhnete mobil, ze schránky v palubní desce malý GPS přijímač a už jedete.

Jak vypadá autonavigace s mobilem

Mobilní telefon je před zahájením navigace vhodné vložit do držáku a připojit k nabíječce spojené se zásuvkou autozapalovače. Navigační program po svém spuštění většinou automaticky ve svém okolí vyhledá bluetoothový GPS přijímač. Ten musí být zapnutý a při úplně prvním použití se musí s telefonem spárovat. Po úspěšném propojení program počká, až přijímač vyhledá GPS satelity a zjistí aktuální polohu. Program ji zobrazí na mapě na displeji a čeká na další pokyny.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Mobilní telefony v držáku jsou připraveny k navigaci

Na řidiči je, aby zadal cíl cesty. Má většinou mnoho možností: od uložených pozic přes hledání adres nebo zájmových bodů až po nalezení cíle na digitální mapě. Program většinou velmi rychle spočítá optimální trasu podle nastavených požadavků a je připraven k navigaci.

Při navigaci software stále ukazuje řidiči aktuální polohu na mapě na displeji. Zároveň ale řekne, jak daleko je k dalšímu manévru, například odbočení, a tvarem symbolu také prozradí, co bude potřeba udělat. Včas před požadovaným manévrem se ještě zapojí hlasová navigace, která nahraným nebo elektronickým hlasem oznámí, co řidiče čeká.


Navigace s mobilem

Tímto způsobem řidič postupuje celou cestou, až jej navigační systém dovede do samotného cíle.

Jde to i bez GPS

Přijímač signálu GPS je pro autonavigaci nezbytný. Software v mobilním telefonu jinak nezjistí, kde právě jste, a nemůže poradit další postup. Navigační programy se ale dají v některých případech používat i bez GPS přijímače, jako digitální mapy.

Představte si, že jste v neznámém městě a potřebujete se dostat na určité místo. Místo zmatkování vytáhnete mobilní telefon a v navigačním programu najdete svoji pozici – zjistíte ji třeba podle křižovatky silnic, anebo podle ulice. Podobným způsobem určíte cíl své cesty. Trasu buď necháte spočítat program, anebo při navigaci použijete svůj orientační smysl, stejný jako kdybyste použili papírovou mapu. Jediný rozdíl bude v tom, že mapa bude na displeji telefonu.

Pokud byste chtěli telefon používat pro tento účel, není ani nutné kupovat drahé navigační programy. Stejnou práci zastanou levnější digitální mapy pro mobily. Příkladem může být program Wayfinder Cities (více zde).

  
Wayfinder Cities je chytrá digitální mapa pro mobily

Co je potřeba pro navigaci pomocí mobilu?

Na současném českém trhu (červen 2006) existuje pouze jeden mobilní telefon, který stačí vybalit z krabice, a hned se můžete začít navigovat. Je to Siemens SXG75, jediný mobil s vestavěným přijímačem GPS. Ani u něj to ale není tak jednoduché, protože v telefonu je pouze omezená verze navigační aplikace. Za plnohodnotnou navigaci je nutné připlatit. Navíc bohužel nejde o smartphone, možnosti výběru jsou proto omezené.

Sestavu pro mobilní navigaci budete většinou skládat postupně, z několika součástí. Je to sice pracnější, ale na druhou stranu si můžete přesně vybrat, co potřebujete. Výrobci se navíc situaci snaží usnadnit nabídkou nejrůznějších balíčků. Za jednu cenu tak získáte navigační program, GPS modul, nabíječku do auta, často i držák. Zbývá už jen vybrat mobil, se kterým budete navigaci provozovat.

Mobilní telefon

Z pohledu navigace můžeme mobilní telefony rozdělit do tří skupin:

1. Obyčejné telefony s podporou Javy.

Navigace u nich není vyloučena, většinou je ale lze využít jen pro méně náročné aplikace, typicky pro turistiku. Navigace v automobilu není vyloučena, Java ale mobilnímu telefonu nedává tolik možností jako běžné operační systémy. Pokud vám jde o opravdovou navigaci, sáhněte raději po smartphonu nebo komunikátoru.

  
Wayfinder Navigator: i pro javové telefony existuje navigace

2. Chytrý mobilní telefon (smartphone).

Zde je už situace mnohem lepší. Pro obě dvě hlavní platformy, Symbian i Windows Mobile, existuje několik velmi kvalitních navigačních řešení. Smartphony podporují paměťové karty, na kterých mohou být uloženy mapy a databáze zájmových bodů, mají celkem velký displej a přijatelně rychlý procesor. Také v tomto případě bychom sice varovali před „profesionálním“ nebo velmi častém použití, ale občasnou navigaci ale chytré telefony velmi dobře poslouží.

3. Komunikátory.

Jako komunikátory nazýváme zařízení vycházející z kapesních počítačů, ke kterým byly přidány funkce mobilního telefonu. Z pohledu navigace jsou spolu s kapesními počítači nejlepší, funkčnost je zcela srovnatelná s přenosnými jednoúčelovými navigátory. Zde se už ale pohybujeme v oblasti, která není tématem tohoto textu; o navigaci s kapesními počítači si můžete přečíst samostatný článek.

Klepněte pro větší obrázek
Funkce komunikátorů jsou stejné jako u kapesních počítačů

Shrnuto: pro navigaci je jednoznačnou výhodou operační systém, tedy chytrý telefon nebo komunikátor. Rozdíly jsou potom ještě u jednotlivých platforem. Jde-li nám o smartphone, tak Symbian v počtu podporovaných softwarových navigací vede před systémem Windows Mobile for Smartphone. U kapesních počítačů zase vede systém Windows Mobile for Pocket PC před ostatními platformami.

Nyní by ve výčtu důležitých prvků potřebných pro navigaci s mobilem měl následovat software. Protože se mu ale budu věnovat podrobněji, proletíme nyní rychleji ostatní potřebné věci.


Článek pokračuje v další kapitole

Témata článku: , , , , Nokia 5140, Siemens SXG75, Střední evropa, Kvalitní pokrytí, Potřebné vybavení, Etnetera, Uložená databáze, Digitální mapa, Typický znak, Telefon, MOBI, Nejdůležitější součást, Dodatečný náklad, Mobil, Důležitý pomocník, Mobilní telefon