Navigon pro iPhone a rozšířená realita

Navigon vydal novou verzi své navigační aplikace pro Apple iPhone. Hlavní novinkou je hledání POI v režimu rozšířené reality.

Navigon včera vydal aktualizaci své navigační aplikace pro iPhone. Pokud používáte starší verzi, oznámení o nové jste možná už objevili v App Store. Připravte se na stahování přibližně 1,7 GB dat a z vlastní zkušenosti doporučuji zkontrolovat, jestli máte v telefonu minimálně další dva až tři gigabajty volné. Měl jsem o trochu méně, první pokus o aktualizaci se nepodařil, musel jsem stahovat znovu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Startovací obrázek Navigonu a informace o aktuální verzi

Potom věřte své navigaci

V aktualizaci nenajdete žádné zásadní změny, které by navigaci dostaly na úplně novou úroveň. Aktualizované by měly být mapy, Navigon ovšem stejně jako jiní výrobci neupřesňuje, co je nového. Zkontroloval jsem pěší zónu v Holešovicích, kam mě Navigon před několika dny navedl, a stále je průjezdná.

Navigon zřejmě stále nic neudělal s místy špatnou optimalizací trasy. Mám na to oblíbený příklad – nastavte si různé varianty trasy z Ratiboře (okres Vsetín) do Brna a zjistíte, že:

  • Rychlá trasa: čas 2:01, vzdálenost 155 km
  • Optimální trasa: čas 2:00, vzdálenost 135 km
  • Krátká trasa: čas 1:37, vzdálenost 116 km
  • Markova trasa: čas 1:32, vzdálenost 115 km (manuálně jsem přidal průjezdní bod v Bystřici pod Hostýnem)

Kdo zvolí moji trasu, bude v Brně o půl hodiny dřív a ujede o čtyřicet kilometrů méně než ten, kdo věří, že mu aplikace naplánuje nejrychlejší cestu. Není to jediný případ, kdy mě Navigon, se kterým v poslední době jezdím jako s primární navigací, při plánování vypekl (aneb jak jsem jel z D2 na Slovensko přes rakouský Reintal).

Rozšířená realita na jedno použití

Navigon se nejvíc chlubí novou funkcí Reality Scanner, kterou poprvé ukázal už v listopadu v aplikaci pro Android. Jde o ukázku tzv. rozšířené (augmented) reality, o které se pěkně píše v tiskových zprávách a u které napoprvé budete žasnout, jak krásně funguje. A za pár měsíců si uvědomíte, že jste ji jako správnou marketingovou funkci od té doby nepoužili. 

Klepněte pro větší obrázek
Tlačítko funkce Reality Scanner najdete na obrazovce při hledání zájmových bodů

Hledání v tomto režimu probíhá s aktivním fotoaparátem. Nastavíte si prohledávanou vzdálenost a v grafickém pásu na displeji, který se ukáže nad obrazem z fotoaparátu, vidíte ve správném směru ikony okolních podniků. Zobrazují se zde tři druhy míst, které nastavíte pro rychlé hledání POI.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Když hledám nejbližší restauraci a chci se při tom dívat, co vidí fotoaparát na okolní silnici

Až symbol ulovíte do kolečka, na displeji se objeví název místa. Nyní stačí nepohnout telefonem, klepnout a vyrazit.

Dokoupitelné možnosti

V rámci placené nabídky Extras najdete živé dopravní zpravodajství Navigon Traffic Live za 19 dolarů (318 Kč). Služba není dostupná v České ani Slovenské republice, ale pokud cestujete do západního zahraničí, může se hodit. Funguje i v Polsku a Maďarsku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nabídka s dokoupitelnými doplňky • Navigon při jízdě sbírá informace o dopravě, na nich také staví optimalizaci trasy

V Česku bychom si mohli užít nákladní a karavanovou navigaci za 100 dolarů (1 675 Kč). Po zadání parametrů velkého vozidla by navigace měla spočítat trasu tak, aby na ní nenastaly problémy. Ale věřte tomu po zkušenostech s běžným plánováním, o kterých píšu výše.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Optimalizace trasy pro kamiony je dostupná v Česku i na Slovensku

Aktualizace Navigonu je zdarma, někde můžete najít nové mapové podklady, tak není třeba dlouho váhat. Navigon je celkově velmi příjemná navigace a i přes nedostatky, které v tomto článku zmiňuji, s ní jezdím rád, mohu ji doporučit.

Diskuze (26) Další článek: Vodafone: levnější tarify pro fanoušky na Facebooku

Témata článku: , , , , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 7, Jediný případ, Pro +, Realita, Rychlá trasa, Real, Krátká trasa, Karavan, Vsetín,