Návod: e-mailový klient v mobilu

Protože se v naší Poradně neustále objevují dotazy k nastavení e-mailového klienta v mobilu, opět vydáváme aktualizovaný článek, který by měl zájemcům o mobilní e-mail pomoci.
Kapitoly článku

Fenomén mobilní komunikace

E-mailová komunikace prostřednictvím mobilního telefonu funguje už poměrně dávno. Zatímco dříve jsme se mohli spoléhat pouze na elektronickou poštu přes SMS, kterou stále ještě mobilní operátoři nabízejí, v současné době je nejoptimálnějším řešením připojení mobilu rovnou k internetu. Odpadá tak spousta dřívějších nevýhod - složitá obsluha i poměrně vysoká cena e-mailu prostřednictvím SMS. Dříve obsahovaly e-mailový klient jen výjimečně některé telefony.


Článek je velmi dlouhý, jeho nerozdělenou verzi si přečtěte v textové verzi MobilManie.

S rozmachem rychlých datových přenosů HSCSD a zejména GPRS se mobilní internet stává stále důležitější funkcí dnešních telefonů, zůstaňme však pouze u e-mailů. Jak přístup k vaší e-mailové schránce funguje? E-mailový klient v telefonu můžeme brát jako aplikaci, která dokáže pracovat s e-mailovými účty. Tuto funkci podporuje čím dál více telefonů, jejich přehled jsme připravili do samostatného článku. Pokud váš telefon není v těchto seznamech, ještě není vše ztraceno, protože s podporou Javy lze aplikaci pro práci s e-maily většinou dohrát.

U e-mailového klienta v mobilním telefonu jste nejvíc omezeni velikostí displeje, na který se nevejde tolik informací jako na obrazovku počítače. Většinou nechybí ani podpora příloh a spolupráce s telefonním seznamem. Na následujících obrázcích se můžete podívat, jak vypadá práce s poštou u Sony Ericssonu P900. E-mailový klient ovšem najdete i v telefonech nejlevnější kategorie.

    
doručená pošta • různé testovací zprávy: s diakritikou, ve formátu HTML, s přílohami 

Několik zásad na začátek

Pro zprovoznění e-mailového prohlížeče si musíte uvědomit, že v mobilním telefonu je třeba nastavit dvě rozdílné věci: datový profil, jehož prostřednictvím se mobil připojí k internetu, a samotný e-mailový účet, se kterým se telefon spojí s e-mailovou schránkou umístěnou na internetovém serveru. Nastavení bohužel obvykle nebývá na jednom místě v menu.

S datovým profilem, kterým mobilu zpřístupníte internet, je to malinko složitější. Máme zde totiž WAP a to není nic jiného než datový přenos. Pro práci s e-maily však potřebujete do telefonu zadat jiné parametry než pro wapování! Právě záměna wapového nastavení s profilem nutným pro stahování e-mailů je nejčastější příčinou problémů. Telefon sám nepozná, že mu místo profilu pro připojení k internetu předkládáte nastavení pro WAP, e-maily s ním však nedokáže stáhnout.

Jak se mobil připojí k internetu

Všichni tři mobilní operátoři nabízejí dva způsoby, kterými se můžete s mobilem připojit k internetu. Starší způsob, který nazývám „běžná data“, lze připodobnit k telefonování. Na druhém konci ovšem není člověk s mobilem, ale zařízení, které vás připojí do internetu. Běžná data jsou účtována stejně jako hovory – podle času.

Modernější je služba GPRS. Důležité u ní je, že se neplatí za čas, ale za stáhnutá data – za počet kilobajtů, které se přenesou mobilní sítí. Byly doby, kdy služba GPRS ještě nebyla tolik rozšířena, chyběla totiž podpora ze strany mobilních výrobců. Dnes už je situace jiná, GPRS naleznete téměř v každém telefonu. Pro každý případ vás opět odkážeme na jejich přehled.

Pošta na náměstí

Když máte v telefonu nastaven datový profil, je čas pro nastavení e-mailového prohlížeče. Elektronická pošta je před tím, než ji stáhnete do svého počítače nebo mobilního telefonu, uložena na tzv. e-mailovém serveru. E-maily ze serveru dostanete prostřednictvím protokolů nazvaných POP3 nebo IMAP4. Pokud to jde a server i telefon podporují modernější IMAP4, doporučuji použít tento protokol. Pro posílání e-mailů slouží další protokol: SMTP.

Jednotlivé protokoly nemá smysl podrobně zkoumat, důležité je pouze to, abyste věděli, že existují, a byli v obraze, až na vás telefon v menu vybafne tajemné zkratky. Do položek, které jsou jimi označeny, musíte zadat adresy POP3/IMAP4 a SMTP serverů, které budete používat. Adresy jste určitě dostali při zakládání svého e-mailového účtu, prozradí vám je provozovatel služby (jsou jistě na jeho webových stránkách) nebo administrátor, pokud se chcete připojit k firemní poště. Adresy serverů vypadají jako webová adresa, mohou být i číselné.

Nehledejte!

Abyste nemuseli hledat adresy jednotlivých serverů POP3, které je nutné zadat do nastavení telefonu, našli jsme je za vás pro nejvýznamnější české e-mailové služby.

  • Atlas.cz: pop.atlas.cz
  • Centrum.cz: pop3.centrum.cz
  • E-mail.cz: pop3.email.cz
  • Post.cz: pop3.post.cz
  • Quick.cz: pop3.quick.cz
  • RedBox.cz: pop3.razdva.cz
  • Seznam.cz: pop3.seznam.cz
  • T-Mobile MobileBox: pop3.t-email.cz
  • Volny.cz: pop3.volny.cz
  • Tiscali.cz: pop3.tiscali.cz

Pokud používáte firemní e-mail nebo máte schránku u jiného poskytovatele, zeptejte se na přístupové adresy administrátorů. Můžete také zkusit „vystřelit od boku“: adresy jsou většinou tvořeny předponami pop, pop3, imap nebo smtp a za nimi následuje část, kterou máte ve své e-mailové adrese za zavináčem.


V druhé kapitole si řekneme něco o tom, jakým způsobem se pošta z mobilu odesílá. Nejdůležitější část bude věnována nastavení klienta v samotném mobilu.

Témata článku: , , , Klient, Návod, Mail, Podrobné vysvětlení, E-mailový klient, Mobil, MOBI