Návod: jak na upgrade ROM v MDA Compact

Nejste spokojeni se stávající verzí operačního systému v MDA Compact od T-Mobilu? Na internetu se vyskytují nové verze, které některé neduhy řeší. V článku ukážeme podrobný postup, jak operační systém upgradovat na novou verzi.

MDA Compact je dle mého názoru revoluční zařízení. Přináší všechny funkce známé z kapesního počítače, a přitom je tak malý, že jej mohu mít neustále při sobě. Toto zařízení používám poměrně dlouhou dobu na to, aby mne začala štvát velmi ranná verze operačního systému. Ta se projevovala několika neduhy. Compact si třeba drze vymýšlel jména v bublině při příchozím hovoru, což bylo velmi nepříjemné. Komunikátor byl také velmi líný a nefungovala aplikace Caller ID. Rozhodl jsem se tedy k radikálnímu řešení, upgradu operačního systému.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Kde ho vzít?

MDA Compact je prodáván pod nespočtem různých jmen. Co operátor, to jiné označení. Operační systém je sice od Microsoftu, jednotliví operátoři si jej ale upravují k obrazu svému. V případě T-Mobilu se jednalo o růžové ladění celého prostředí, vyzváněcí tóny ve firemním duchu nebo třeba nastavení pro všechny služby.

Uvnitř jsou ale všechna zařízení stejná, a tak není problém nahrát do přístroje operační systém jiného operátora nebo ještě lépe vývojáře. Velmi silnou vývojářskou skupinou, která se zaměřuje na komunikátory HTC (MDA I-III, Compact), je XDA Developers. Ta také vyvíjí upravené a vylepšené verze operačního systému pro komunikátory – rychleji a efektivněji nežli samotní operátoři.

Pokud tedy vaše MDA neslouží dle vašich představ, můžete jej vyzkoušet „flashnout“. Změnou operačního systému samozřejmě přicházíte o záruku, nicméně to lze obejít: buď zálohou vlastního operačního systému (pro zkušenější uživatele), nebo využitím archivu starších verzí. Před reklamací tak můžete uvést komunikátor do továrního nastavení.

Záloha? Záloha!

Při přechodu na novou verzi operačního systému samozřejmě dochází k úplnému smazání paměti RAM. Přijdete tedy o nainstalované programy, kontakty, záznamy v kalendáři a třeba i textové zprávy. Kalendář a kontakty tolik nevadí, ty se synchronizují zpět z počítače. Horší je to s programy a textovými zprávami, které se nezálohují.

Existuje však mnoho zálohovacích programů a jeden z nich je přímo v Compactu. Jmenuje se xBackup, ale jeho použití spíše nedoporučuji. Umí zálohovat buď jen kontakty a kalendář (což je zbytečné), anebo celou paměť RAM (což by se již hodilo). Osobně jsem zkoušel zálohu celé paměti, nicméně nový operační systém se s obnovou zálohy nesmířil, což dal najevo nefunkčním dotykovým displejem. Doporučuji tedy program, který umí zálohu a hlavně obnovu více diferencovat. Po upgradu můžete postupně obnovovat jednotlivé části a případně najít chybu. Za všechny mohu doporučit Backup Manager od Sunnysoftu. Ten je nabízen zdarma ve čtrnáctidenní plně funkční verzi, což je pro naše potřeby dostačující.

Kde stáhnout ROM?

Novou verzi operačního systému si stáhněte z FTP serveru XDA Developers. Server se jmenuje ftp.xda-developers.com, přihlašovací jméno i heslo je xda. Adresářová struktura serveru je členěna dle jednotlivých zařízení, nás zajímá adresář Magician a v něm vyberte podadresář Shipped_ROMs.

Zde se nachází přes třicet verzí operačního systému. Který je ten pravý? Z názvu můžete vyčíst, pro kterou zemi je operační systém připraven. Českou mutaci zde nenajdete, musíte se spokojit s anglickou, která je označena WWE. Další částí názvu je již označení verze, přičemž logicky platí, že čím vyšší číslo, tím je firmware novější. Osobně si nemyslím, že nejnovější verze je vždy nejlepší. Raději doporučuji vyčkat na reakce odvážnějších uživatelů, kteří se se svými zkušenostmi často dělí v diskuzním fóru.

Od úspěšného upgradu nás dělí ještě jedna drobnost. Pokud byste spustili přímo stažený soubor, zřejmě se dočkáte chybové hlášky o špatném Country ID. Je třeba zaměnit původní soubor updatovacího programu upraveným. Stažený upgrade rozbalte pomocí některého archivačního programu a nahraďte soubor ROMupgradeUt.exe tímto souborem. Připojte Compact a spusťte instalaci právě zaměněným souborem ROMupgradeUt.exe.

Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek 
Zde zkontrolujete stávající a novou verzi systému 

Pokud bude vše v pořádku, zobrazí instalátor informace o stávající a upgradované verzi operačního systému i součástí Extended ROM a Radio ROM. Tyto součásti bývají vydávány v novějších verzích i samostatně a není problém jimi nahradit starší verze v původním archivu. Stačí novější verze rozbalit a nahradit odpovídající soubory s příponou .nbf. Instalátor se pak postará o instalaci novějších verzí. Nicméně toto bych doporučil zkušenějším uživatelům, začátečníci si vystačí se staženým kompletním balíkem, kde je již vše potřebné připraveno.

Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek
Upgrade probíhá ve třech fázích

Na samotný upgrade si vyhraďte zhruba třicet minut. Instalaci doporučuji provádět z notebooku, máte-li možnost. Výpadek energie by Compact pravděpodobně neznehodnotil, ale jistota je jistota.

Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek
Nové grafické verze IntelliDialer a IntelliPad

Po ukončení procesu můžete s Compactem normálně pracovat. Provést synchronizaci s PC, obnovit zálohy z původního systému a přizpůsobit operační systém svým potřebám. Oproti verzi pro T-Mobile vás jistě překvapí jiné grafické zpracování aplikace IntelliDialer pro rychlé hledání v telefonním seznamu a také IntelliPad pro snadné psaní jednou rukou. ROM obsahuje také standardně aplikaci Skype, kterou můžete snadno odinstalovat. Nechybí žádná aplikace, která byla obsažena ve verzi od T-Mobile.

Výsledek?

Nová verze mě mile překvapila hlavně rychlostí vyhledávání v telefonním seznamu, vyšší rychlostí fotoaparátu a několika dalšími drobnostmi. Jak se ale dalo očekávat, nezlepšila se situace ohledně Bluetooth adaptéru, který si občas postaví hlavu a odmítá korektně fungovat (podrobně to ještě vyzkouším v následujících dnech). Doporučuji sledovat diskusní fórum XDA Developers, kde se nacházejí cenné informace a zkušenosti uživatelů.

Diskuze (30) Další článek: Motorola: první mobil s novým Linuxem

Témata článku: , , , , T-Mobile MDA Compact, Návod, Diskusní fórum, Jak, Původní systém, Upgrade, ROM