Návod: Jak se neutextovat k smrti a prázdné peněžence

…aneb deset a jedna rada o tom, jak psát textovky s rozumem, bezpečně a účelně - v běžném životě se totiž setkáváme se spoustou návykových látek. Od kávy a čaje přes alkohol až po drogy a textové zprávy. V následujícím desateru vám poradíme, jak si v dnešním světě udržet zdravý rozum, zdravé prsty a v neposlední řadě plnou peněženku.

Za prvé:  Nedávejte své číslo každému na potkání

Znám situaci, kdy přiběhnete se svým novým mobilním telefonem do práce či školy a první vaše starost je rozdat své číslo všem okolo (ti pilnější si udělají vizitky). Já to zažil taky. Ovšem naskýtá se otázka: je třeba, aby všichni znali mé číslo? Vezmeme-li v potaz, že drtivá většina přátel volá jen  když něco potřebuje, dospějeme k závěru, že čím méně lidí zná mé číslo, tím méně budu obtěžován. U textových zpráv platí v podstatě to samé - nedávejte číslo lidem, se kterými si nikdy nenapíšete ani řádku, nebo těm, o kterých víte, že píší jen hlouposti z nudy.

Za druhé: Neodepisujte na každou blbost

Drtivá většina textových zpráv je v podstatě o ničem a tedy zbytečná. Na hloupé textovky od vám nepříjemných lidí není třeba odpovídat. Hlavně se nebojte pomluv dopadajících na vaši hlavu, že na textovky neodpovídáte. Nemáte-li čas a chuť, mobil prostě vypněte. Nepomůže-li ani to, klidně se …

Za třetí: Vymluvte na nízký kredit

Není co dodat. Nechcete-li si s někým dopisovat, nebo nařkne-li vás někdo, že neodepisujete, klidně se vymluvte na nízký kredit (i když to nemusí být pravda, že :-). Horší je to v případě, ví-li vaše o okolí o tom, že máte paušál. Chcete-li ušetřit…

Za čtvrté:  Využívejte internetu

Sedíte-li večer u internetu, klidně piště textovky z bran našich operátorů. Je to levnější a hlavně pohodlnější. Nebojte se využít internetu vždy, když je po ruce. Ušetříte!

Za páté: Vyvarujte se SMSkových chatů

V mnoha časopisech jsem se setkal s příběhy o tom, jak si dva neznámí psali a psali, až se upsali k lásce, ale také nulovému kreditu a bolavým prstům. K seznámení volte elegantnější, pohodlnější  a levnější cestu – internetové diskuse a chaty. A nebojte se, že nebudete „IN“. Dopisování si mobilním telefonem už dávno není v módě. Například zažloutlý dopisní papír nebo poštovní holub disponují patřičnou dávkou romantiky a odéru dávno zašlých časů.

Za šesté: Raději volejte

Telefon je nazýván telefonem od toho, že umí telefonovat. Já vím, že hovory jsou dražší než textovky, je však třeba si uvědomit, že ne vždy je prostý text vhodný. Nelze jim vyjádřit pocity a emoce jako hlasem. Svou drahou polovičku jistě více potěší váš hlas, než pár černých teček, byť mistrně seskládaných do písmen, slov a vět. Ušetřete si prsty a hlavně čas: Volejte!

Za sedmé: Pište textovky oběma rukama

Píšete-li denně tak padesát textovek, dříve nebo později si palec omotáte lepící páskou (v lepším případě) anebo (v tom horším) pocítíte při psaní nepříjemnou bolest a píchání v kloubu palce. Dokonce již byly vypracovány studie o neergonomičnosti a nevhodnosti klávesnic mobilních telefonů, která jde ruku v ruce se stálou miniaturizací přístrojů. Když to jde, piště zprávy oběma rukama a hlavně si při výběru…

Za osmé: Kupte telefon s dobrou klávesnicí a českou T9

Dobrá klávesnice je základem pro pohodlné psaní textových zpráv. Psaní na tvrdé, nepřesné a nespolehlivé klávesnici je velmi nepříjemné a zdržující. Preferujte mobily s českým slovníkem T9 nebo Zi. Ušetří spoustu zmáčknutí a hlavně urychlí napsání textovky, což se může hodit na nevhodných místech.

Za deváté: Netextujte na nevhodných místech

V našem okolí je spousta lidí, kteří považují ty, co jdou po ulici, čučíce do mobilu a rychlostí zkušené sekretářky ťukají do mobilu textovou zprávu, mírně řečeno za blázínky. Vyvarujte se tedy psaní textovek v tramvajích, v čekárně u doktora či v muzeu. Je to nevhodné nebo přinejmenším divné.

Za desáté: Nemusíte mít vždy poslední slovo

Jestliže se na něčem domlouváte textovými zprávami – nemusíte mít nutně poslední slovo. Jestliže se vám zdá, že jste se domluvili a další zprávy o počasí či televizním programu nemají smysl, klidně „konverzaci“ ukončete.

Za jedenácte: Každá textovka nemusí mít nutně 160 znaků

Ano, stejnou částku zaplatíme, ať pošleme znaků pět či sto šedesát. Ovšem ne vždy musíme onu kapacitu využít. Nevíte-li, co připsat, klidně pošlete pětiznakovou zprávu, která bohatě dostojí svému účelu. Váš protějšek nemusí vědět, že u vás prší, nebo že se právě krmíte oříškovou zmrzlinou.

A co vy? Máte nějaké své finty jak ušetřit penízky, čas či palec při psaní textových zpráv? Podělte se s námi v diskusním fóru.

 

Diskuze (34) Další článek: Afghánistán: mobilní přenosy bojů do našich pokojů

Témata článku: , Poštovní holub, Návod, Pen, Jak, Smrt