NÁVOD: Jak snadno naplánovat trasy pro Garmin? S pomocí mobilu to jde přímo v terénu

Celá řada hodinek a cyklopočítačů značky Garmin má navigační funkce. Běžným postup je naplánovat trasu na počítači (postup popíšeme níže), ale co když změníte plány přímo v terénu? Novou trasu si velmi rychle poskládáte pomocí smartphonu a populárních Mapy.cz. Pozor ale, v aplikaci to nejde, musíte přes prohlížeč na mobilní webovou verzi. Názorný návod najdete v galerii – na první pohled může vypadat složitě, ale v praxi uvidíte, že je vše otázkou půl minuty.

Skvělé je, že Mapy.cz kromě silnic obsahují i kdejakou polní stezku a kompletní síť turistických tras, v exportovaném souboru je i výškový profil. Pokud vaše hodinky nebo cyklopočítač podporují podrobné výškové zobrazení, můžete během trasy sledovat nejen výškový profil, který jste absolvovali, ale i profil, který je před vámi a zbývající výškové metry, které je ještě potřeba zdolat.

Mezi hodinkami umí navigovat například Garmin Fénix3, Fénix5, Fénix5 Plus, Forerunner 935/945, Instinct a další. Mezi cyklopočítači lze jmenovat Edge 130, 520, 520 Plus, 820, 830, 1000 nebo Edge 1030.

Lze použít i jiné aplikace v mobilu

V galerii popsaný způsob pochopitelně není jediný, uživatelé na blogu Garmin.cz se podělili o tipy na další použitelné aplikace: Locus for Garmin umožňuje plánování a import tras i v neplacené verzi, dále Routecourse, Gimporter nebo Komoot.

Plánování tras na počítači

Pokud dáváte přednost velkému displeji a rádi si trasy plánujete v klidu a s předstihem, jde to i přes počítač. Starší článek s využitím volně stažitelného programu Garmin BaseCamp (případně v kombinaci s trasami z Mapy.cz) najdete zde.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pokud používáte Garmin Connect a líbí se vám plánování pomocí Mapy.cz, stačí stáhnout vytvořenou trasu ve formátu GPX a soubor importovat přímno do Garmin Connect v počítači.
Klepněte pro větší obrázek
Import najdete v levém menu: Trénink - Trasy - Importovat. Pozor, volba Importovat je nenápadná, na spodní hraně mapového okna pod seznamem tras a dá se lehce přehlédnout - viz. obrázek níže.

Po importu trasy do Garmin Connect je možné následně trasu nahrát do hodinek nebo cyklopočítače pomocí počítače, případně pomocí mobilního telefonu - trasy se po vytvoření zobrazí v seznamu vašich tras jak ve webové, tak i mobilní verzi tréninkového deníku Garmin Connect.

Váš názor Další článek: Samsungu s předstihem unikají hodinky Galaxy Watch Active 2 bez otočné lunety

Témata článku: , , , , , , Garmin Connect, Trénink, Trasa, Garmin BaseCamp, Plánování tras, Plánování, Jak, Pro +, Export, Komoot, Mapa, GPX, Mobil, MOBI, Terén, Návod, Import, Počítač,