Návod: jak upravit a pouštět filmy na smartphonu s Windows Mobile

Kdo by si před několika lety pomyslel, že si na mobilech budeme pouštět filmy ve formátu DivX? Dnešní chytré telefony jsou co do funkcí srovnatelné s kapesními počítači, takže není divu, že se začínají objevovat aplikace, které si poradí i s dvouhodinovým filmem.
Kapitoly článku

Návod: Jak dostat video do Smartphonu

Po krátkém teoretickém úvodu se pojďme podívat, jak takové video do mobilu dostat, a to pomocí dvojice programů PocketDivxEncoder a Beta Player. Smart Movie (a program Mobile Media Maker) popíšu až v dalším článku, v němž se hodlám věnovat videu pro telefony s operačním systémem Symbian.

Poznámka: Pro přehrávání mobilního videa existuje i program PocketTV, jenže ten neumí přehrávat soubory AVI, ale pouze MPEG.

Nejprve oba programy stáhněte a nainstalujte; postup, jak dostat program do Smartphonu, asi každý uživatel zná. Pokud máte nainstalovaný ActiveSync, stačí spustit instalační soubor na počítači s připojeným telefonem, pokud ho nemáte, nainstalujete program přímo v mobilu. Nyní spusťte konvertor a vyberte z nabídky zařízení Smartphone (první ikona). Rozlišení videa tak bude nastaveno na 220 × 176, tedy na rozlišení displeje. Samozřejmě může být i menší, ale proč, když Beta Player zvládne plynule přehrávat video s plnými rozměry displeje. V první sekci zvolte vstupní video, pokud budete mít ve stejném adresáři soubor s titulky, zeptá se program, zda je má přidat.

Stáhněte si: PocketDivxEncoder, Beta Player

Budou-li titulky česky, je vhodné z nich odstranit diakritiku. Na to existují různé freewarové programy, např. Diakritika, který lze sehnat na www.slunecnice.cz. PocketDivxEncoder bohužel neumí nastavit velikost vkládaných titulků, které jsou možná až příliš velké. Cílový soubor se automaticky pojmenuje stejně jako zdrojový, ale s přídavkem Smartphone. Nyní nastavíme kvalitu videa a zvuku. K tomu slouží posuvníky se stejnými názvy ve třetí sekci. První nastavuje datový tok videa, druhý pak datový tok zvuku, frekvenci a současně mono/stereo. Pro kvalitní poslech ve sluchátkách postačí čtyřka (64 kb/s, stereo), pokud vám ale nevadí mono, nastavte původní dvojku. Pro přehrávání mimo sluchátka si vystačíte i s jedničkou.

S kvalitou videa to tak jednoduché není, záleží na tom, co preferujete a kolik místa máte na paměťové kartě. Jeden díl Přátel (přes 20 minut) má v nejnižší kvalitě (zvuk i video) okolo 20–22 MB. Pokud dáte průměrnou kvalitu – tu, co je přednastavena, dostanete se už na zhruba 32 MB. Podle několika pokusů za rozumnou kvalitu versus velikost souboru považuji „trojkové“ video a „dvojkové“ audio. U akčních filmů s rychlými pohyby kamery je lepší dát „šestku“, tedy 164 kb/s a stereo zvuk; přece jen Divx bez sterea není ono. S takovým nastavením bude mít film s délkou hodinu padesát cca 170 MB, potřebujete tedy alespoň 256MB kartu. Karta s kapacitou 128 MB je ideální pro film do hodiny a půl.

Pokud budete převádět film nebo seriály nahrané z televize (např. Mash, Simpsons, Přátele aj.). můžete v podstatě ihned spustit převod. Obraz je totiž ve formátu 4:3 a tedy přesně padne na displej mobilu. Pokud ale převádíte širokoúhlý DivX, je vhodné ho trochu oříznout a upravit na 4:3. Ponecháte-li původní poměr stran, bude obraz příliš titěrný se zbytečnými černými pruhy. V praxi většinou nevadí, když okraje filmu chybí, to důležité se odehrává uprostřed. Vzhledem k tomu, že u displeje Smartphonu je delší strana 1,25násobkem kratší, je vhodné podle toho upravit i velikost videa.

 
Převodní programy: PocketDivxEncoder a Smart Movie Converter

Stiskněte tlačítko Cropping a posuvníky po pravé straně nastavte šířku videa na 1,25násobek výšky a stiskněte Save Settings. Následně funkcí pro změnu velikosti výstupu nastavte rozlišení 220 × 176. Tak zajistíte, že film bude skutečně mít poměr stran 4:3. Pokud velikost videa bude překračovat velikost paměťové karty, můžete jej oříznout (Uriznout soubor) a rozdělit ho tak třeba na dvě části.  Není pak od věci ještě zkontrolovat počet snímků videa za sekundu: stiskněte tlačítko Rozsirene nastaveni a v položce Pocet snimku/sekunda zadejte 25 u videa nahraného z televize a 24 u filmů Divx (standard PAL). Pokud nevíte, kolik snímků zdrojové video má, stačí odškrtnout toto políčko a znovu ho zaškrtnout; doplní se správný počet snímků.

Nyní už jen stiskněte tlačítko Primy prevod. Pokud si chcete nachystat více videí, zařaďte nastavený soubor do plánu převodu. Pak můžete více videí převést jedinou akcí. Po převodu se může počítač sám vypnout. Doba konverze závisí na výkonu počítače, ale je vždy kratší, než je doba trvání filmu. Jeden díl Přátel se na Pentiu M 1,5 GHz převedl za necelých deset minut. Zde ještě dodám, že pokud máte nainstalovaný filtr pro zobrazování titulků v obraze (DVobSub), nebude při převodu funkční. To je rozdíl oproti Smart Movie Converteru, který používá standardně nainstalované kodeky a tedy v obraze budou vždy natvrdo titulky podobně, jako kdybyste si video přehráli ve Windows (samozřejmě pokud je v nastavení nevypnete).

Po převodu už jen stačí zkopírovat video do telefonu; buď přes USB kabel nebo pomocí čtečky paměťových karet. Ovládání programu Beta Player je velmi jednoduché, program navíc komunikuje česky. Abyste češtinu zapnuli, zvolte Volby a zde Nastavení. V dialogu pak vyberte češtinu. Převedené video je možné přehrát bez problému i v programu Smart Movie, kde se ale téměř vždy bude trhat a podívaná nebude stát za to. Mimochodem, Beta Player má zajímavou funkci Benchmark (Soubor/Benchmark), která spustí video maximální možnou rychlostí, aby odhalila horní limit telefonu. Např. na Smartphonu II to je datový tok více než 200 kb/s; tehdy ještě bude video plynulé s počtem snímků 24 nebo 25 za sekundu. U videí s menším počtem snímků za sekundu může být datový tok ještě vyšší.


V dalším článku se budu věnovat platformě Symbian a zmíním se také o převodu DVD do mobilu

Témata článku: , , , , Eurotel Smartphone, Eurotel Smartphone II, Návod, Win, Plný rozměr, Film +, SMA, MOBI, F +, Wind, Mobil, Windows!, První ikona, Windows Mobile, Jediná výhoda, Jak