Návod pro GSAK: jak rozdělit české geokeše podle krajů

Připravili jsme přehledný návod, jak v programu GSAK rozdělit geokeše podle krajů České republiky. Filtr lze kombinovat s řadou dalších nastavení, název kraje zapíšeme do uživatelského pole v databázi.

Geocaching je turistická navigační hra. Geokeše jsou schránky, které geokešeři hledají. GSAK je výborný program pro Windows, který vrcholovým geokešerům pomáhá při organizaci keší a plánování lovů. Průnik množin těchto výroků je tak malý, že tento článek píšu asi jen pro sebe a pár podobně postižených lidí, ale třeba se někdy bude hodit.

Kvůli jistému konkrétnímu účelu, který zatím nebudu prozrazovat, jsem potřeboval rozdělit geokeše v GSAKu podle krajů České republiky. Několik dnů jsem hledal, jak to udělat. Od aplikací GIS jsem se nakonec dostal až k manuálnímu přiřazování názvů. Naštěstí jsem se ještě zeptal ve fóru na Geocaching.cz, kde se rozjela užitečná diskuze, ze které vzešel jednoduchý a funkční postup. Tady ho jen shrnuji formou přesného návodu.


Výsledek práce: všechny české keše s přiřazenými kraji

Potřebujete hranice krajů

GSAK dokáže keše filtrovat mimo jiné i podle definovaného území. Stačí tedy sehnat a vložit do něj tvar v podobě kraje, a program vyfiltruje pouze ty keše, které tento tvar obsahuje. Hranice krajů v několika formátech najdete na tomto webu, v sekci Data. Pro GSAK je nejvhodnější formát MP, který je však ještě nutné upravit. Abych vás toho ušetřil, stáhněte si je v upravené podobě. V archivu ZIP jsou textové soubory. Když si je prohlédnete, najdete v nich zeměpisné souřadnice, které přesně popisují hranice kraje.


Hranice krajů jsou určeny souřadnicemi lomových bodů

V GSAKu zvolte databázi, kterou tímto způsobem chcete filtrovat. Klepněte na tlačítko pro nastavení filtru a přejděte na poslední záložku Arc/Poly. Zde v poli Filter type zvolte možnost Polygon.


Poslední záložka nastavení filtrů

Teoreticky byste mohli obsah souboru s daty kraje přes schránku Windows vložit do pole Arc/Polygon points. Zjistil jsem ale, že větší soubory schránka nedokáže přenést, vždy tedy raději stiskněte tlačítko Select file a v okně vyberte soubor, který chcete použít.


Filtr s načtenými hranicemi kraje

Tím je filtr připraven, můžete ho případně uložit pro budoucí použití pomocí tlačítka Save. Osobně jsem to nedělal, protože filtrů mám už víc než dost, i současný seznam začíná být nepřehledný.


Nastavený filtr lze uložit

Pro rychlý přístup

Po spuštění filtru tlačítkem Go se z databáze GSAKu vyberou keše, které se vejdou do zadaného tvaru. Filtr lze samozřejmě kombinovat s libovolným dalším nastavením. Lze zobrazit třeba jen nalezené středočeské keše typu multi a mystery, které jste našli na jaře 2006 a přezdívka jejich autora obsahuje písmeno „k“. To byl samozřejmě jen nepraktický příklad toho, že filtry v GSAKu mají široké možnosti nastavení.


K omezení na kraj je možné přidat hromadu dalších podmínek

Abych nemusel definice krajů načítat vždy, když budu chtít zobrazit tento filtr, rozhodl jsem se využít uživatelský sloupec User Data 2. Do něj – a potom také do sloupce User Data, který ale už používám k jinému účelu – lze psát úplně cokoli. GSAK tyto sloupce dává k dispozici uživatelům. Samozřejmě jsem do něj názvy krajů nedoplňoval ručně, ale využil funkci Global replace z nabídky Database.


Dialog pro hromadné vložení textu do uživatelského pole

Z roletky vyberte pole User Data 2, do pole napište text (třeba Zlinsky), z možností zvolte Replace. GSAK ke všech keším v aktuální filtru doplní do pole User Data 2 text „Zlinsky“.

Celý postup je potřeba zopakovat pro všechny kraje zvlášť, tedy celkem čtrnáctkrát. Výsledkem je databáze keší, ve které lze snadno spouštět filtry podle krajů. Stačí jejich název zadat na první záložce nastavení filtru do pole User data 2.

Až tohle celé uděláte, zjistíte, že zůstalo asi deset keší, které nemají přiřazen žádný kraj. Jsou totiž umístěny za hranicemi; tedy jejich startovní pozice, která se u multikeší a mystery keší může lišit. Případně jsou přesně na hranici a jde o chybu v obrysu kraje. U těchto položek jsem potom kraje do pole User data 2 vypsal manuálně:

  • Ceskoslovensky pristav na Bataku (GC13QWY): Jihomoravský
  • Šest kešerů (GCWPPN): Jihomoravský
  • Hradek/Burgsberg 467m (GC101BQ): Liberecký
  • Mlýnky (GC16ZXW): Jihomoravský
  • Murinkova kaplicka (GC1591V): Moravskoslezský
  • Portas (GC10445): Zlínský
  • Svoboda pro Hodonin (GCX1AB): Jihomoravský
  • Tripansky kamen (GCX791): Ústecký
  • Trojmezí (GCPVDW): Moravskoslezský
  • Woudlopers 7: Rübenzahl cache (GCGKBG): Liberecký

Tip: Na stránkách, o kterých píšu výše, je kromě krajů také databáze hranic měst. Stejným způsobem tak můžete vybrat keše, které jsou uloženy na území vybraných měst.

Diskuze (9) Další článek: Mobility 12/07 - tipy na nejlepší mobilní dárky

Témata článku: , , , , Pro +, Poslední záložka, Kraj, GSA, Celý postup, Bata, Liberecký, Návod, GEO, Jak