Návod: vytváříme wapové stránky

Vzhledem k tomu, že se ve Fóru objevilo několik žádostí ohledně přiblížení tvorby wapu, oprášili jsme náš dřívější článek, který byl publikován v létě. Dozvíte se tam vše potřebné.
Kapitoly článku

I přes neutuchající diskuse o praktickém přínosu WAPu je nesporné, že existuje mnoho wapových služeb, které jsou velmi užitečné. Jedná se především o jízdní řády (systém IDOS, který před rokem získal ocenění za nejpraktičtější wapovou službu), ale i o další služby související s dopravou – například Aktuální poloha vlaku nebo Online přílety a odlety na ruzyňském letišti. Mezi často využívané služby patří i online wapové překladové slovníky, televizní programy nebo teletext. Mnohým uživatelům vyhovují také wapové služby veřejných knihoven umožňující zjistit stav vlastních výpůjček a další aplikace.

 
Na WAPu najdete kompletní jízdní řády

Wapové stránky jsou však pořád chápány spíše jako médium pro zpřístupnění služeb třetích stran. Málokdo uvažuje o WAPu jako o prostoru pro vlastní realizaci. Proč nevytvořit vlastní wapovou stránku? Vytvoření vlastních wapových stránek není o mnoho obtížnější než vytvoření běžné internetové prezentace. Je jen na vás, umístíte-li na wapovou stránku pouze svůj životopis, nebo se pokusíte napsat službu, která může potencionálně konkurovat nejvyhledávanějším stránkám na českém WAPu.

V této souvislosti stojí za to připomenout projekt OskarZóna našeho nejmladšího operátora, v jehož rámci můžete Oskarovi nabídnout vámi vytvořenou wapovou službu. Ohodnotí-li ji Oskar jako zajímavou, zpřístupní ji prostřednictvím OskarZóny ostatním uživatelům a rozdělí se s vámi o zisky, které služba vygeneruje. Zbývá tedy poslední maličkost, vytvořit wapové stránky. Mnozí uživatelé mobilů mají z jejich tvorby podvědomý strach, který vychází z nedostatku informací a z představy o ukrutné složitosti wapu. Opak je pravdou. Následující kapitoly vám ukáží cestu.

Co musíme udělat?

Pokusme se shrnout, co vlastně bude naším úkolem. Cílem je vytvořit wapovou aplikaci tak, aby ji mohli používat všichni čeští uživatelé mobilních telefonů. Jak na to?

  1. Stejně jako internetové stránky „píšeme“ v jazyce HTML, pro popis wapových stránek se používá jazyk WML. Musíme tedy vytvořit zdrojový soubor v tomto jazyce. Pomocí WML značek popíšeme, jak má vypadat cílová wapová stránka (kde má být nadpis, jak dlouhý má být odstavec, jak má vypadat tabulka apod.)
  2. Zkontrolovat, zda vytvořená stránka vypadá tak, jak jsme předpokládali.
  3. Umístit stránku kamsi „ven“, aby k ní mohli přistupovat ostatní uživatelé – naši potencionální uživatelé a čtenáři.

V následujících odstavcích budeme postupně popisovat jednotlivé kroky. Abyste se však o wapu dozvěděli úplně všechno, začneme popisem nejdůležitějších pojmů.

Co je WAP?

Zkratka WAP vznikla z výrazu Wireless Application Protocol a je označením pro otevřený, globální protokol, který umožňuje uživatelům mobilních zařízení jednoduše získávat informace a používat nejrůznější služby. Základním účelem protokolu WAP je umožnit rychlé a snadné doručení požadovaných informací uživatelům mobilních zařízení. Hovoříme-li o mobilních zařízení, máme na mysli mobilní telefony, pagery, komunikátory, smartphony a další zařízení (od nejlevnějších kategorií až po nejvyšší třídy).

WAP byl navržen tak, aby dokázal pracovat („domluvit se“) s většinou bezdrátových sítí (z nichž mnohé nejsou v našich krajích příliš známé). Nejdůležitější jsou z našeho pohledu sítě GSM a GPRS. S WAPem lze uspět také v sítích CDPD, CDMA, GSM, PDC, PHS, TDMA, FLEX, ReFLEX, iDEN, TETRA, DECT, DataTAC nebo Mobitex.

Vzhledem k tomu, že WAP je komunikační protokol, je použitelný bez ohledu na operační systém cílového zařízení. Pro běžné uživatele odhodlané používat WAPové služby na svém mobilním telefonu tedy nastává jediná nutnost: při koupi si ověřit, že telefon podporuje protokol WAP. Na dnešním trhu byste však jen obtížně hledali přistroj, který tuto vlastnost nesplňuje. Všechny nové telefony WAPem disponují.

 
Google funguje na WAPu stejně dobře jako na webu

Pokud nerozumíte některé z uvedených informací, nevěšte hlavu. Pro tvorbu wapových stránek nepotřebujete znát žádné technické detaily. Uživatelé ani autoři wapových služeb ve skutečnosti o WAPu nemusí vědět téměř nic. WAP je pouze prostředkem k přenosu stránek z jakéhosi serveru na displej mobilu. Uživatelé nemusí principy WAPu ovládat, stačí, že to umí jejich mobilní telefon. Pro autory stránek platí totéž, musí se pouze naučit několik základních značek jazyka WML, o němž hovoří následující odstavce.

Co znamená WML?

WML - další důležitá zkratka - je označením pro Wirelless Markup Language. Doslovný překlad je poněkud nesmyslný (bezdrátový značkovací jazyk). V každém případě se jedná o jazyk, s jehož pomocí vytváříme stránky určené pro prohlížení v mobilních telefonech. WML je tzv. značkovací jazyk (pro technické znalce dodejme, že je založen na XML). Co si představit pod pojmem „značkovací jazyk“? Pro pochopení je dobré začít tím, co vlastně od wapové stránky (a tedy od jazyka WML) očekáváme.

Úvodní situace: máme k dispozici nějaký text a hodláme jej zpřístupnit uživatelům ve formě wapové stránky. Co musíme učinit? Naším jediným úkolem je definovat způsob, jakým bude příslušný text na cílovém zařízení (tedy na displeji mobilu) zobrazen. Jinými slovy musíme onen text označkovat, popsat. Musíme například říci, že určitá věta je začátek odstavce, že před každou položkou seznamu má být zobrazena odrážka, že určitý pojem má být vysazen kurzívou, že nadpis má být veliký 16 bodů apod.

Potřebujeme tedy dohodnuté značky, které vložíme na různá místa svého textu tak, aby jim mobil porozuměl, a aby je displej zobrazil. Nejrůznější sady značek jsou obsaženy v nejrůznějších značkovacích jazycích. Nejznámějším je zřejmě jazyk HTML pro popis internetových stránek, jazyk WML je v podstatě totéž, jen stránky popsané jazykem WML mohou být zobrazeny na displeji mobilů.

Kdo se vlastně o jazyk WML stará? Kdo definuje značky? Oficiální WML specifikace je vyvinuta a spravována konsorciem WAP Forum (www.wapforum.org), což je uskupení založené společnostmi Nokia, Phone.com, Motorola a Ericsson. Specifikace definuje syntaxi, proměnné a elementy použitelné v souboru WML.

Všude, kde existuje standardní specifikace, bývá tato specifikace nejrůznějšími výrobci různě ohýbána a především rozšiřována. Z toho důvodu existuje více „mutací“ jazyka WML vytvořených nejrůznějšími výrobci. Důsledkem je, že WML stránka vytvořená pro displej jednoho mobilu se na jiném nezobrazí vůbec, anebo s řadou chyb a úplně jinak. Chcete-li mít jistotu, že vaše vytvořené stránky budou čitelné kdekoliv a kýmkoliv, držte se raději základních elementů jazyka a neexperimentujte s nejrůznějšími vylepšeními. V opačném případě je alespoň nutné otestovat vzhled stránky na několika druzích mobilních telefonů.

Po teoretickém popisu se konečně můžeme pustit do pořádné práce. Vysvětlíme si, jak vytvořit WML stránku.

Témata článku: , , Klondike, Návod, Str, Nejrůznější vylepšení, APAC, WAP, Markup, Strávený čas, Základní účel, Wapová stránka, PDC, Určitý problém, Apache, Neomezený prostor, Tetra