Navštívili jsme v Maďarsku továrnu Nokie

Pronikli jsme do tajů výroby mobilů Nokia. Nový závod v Maďarsku nás docela překvapil, ale také zklamal. Práci tamním zaměstnancům vůbec nezávidíme.

Nokia v roli vedoucího výrobce mobilních telefonů pracujících v sítích GSM pochopitelně nevyrábí své telefony pouze ve Finsku, ale po celém světě. Celkem z devíti výrobních závodů rozmístěných po všech kontinentech připadají na Evropu tři. Hlavní je ve Finsku, další v Německu a nejnovější v Maďarsku. Pozvánku jsme dostali do továrny nedaleko Komárna na Slovensku, v Maďarském Komárom. Všichni Maďaři jsou náležitě pyšní, že mají na svém území továrnu tak věhlasné značky.

  

Historie maďarské továrny sahá až do doby, kdy na dnešním území technologického parku, kde v současnosti Nokia působí, úřadovaly vojska sovětské armády. Po jejich odchodu bylo rozhodnuto o výstavbě technologického parku, který měl být motivací pro zahraniční firmy a snížit vysokou nezaměstnanost v kraji. Na vybrané území nejdříve nastoupily pyrotechnické složky armády a území odminovaly. V té době už vedení Nokie zvažovalo možnost umístit svou novou továrnu někam do střední Evropy a poloha městečka Komárom v blízkosti letiště ve Vídni, Budapešti a Bratislavě se nakonec ukázala jako rozhodující. Počátkem roku 1999 se začalo s výstavbou a za osm měsíců a tři dny byl na světě první telefon pocházející z nové továrny.

  

Přínos továrny Nokie v kraji s 15procentní nezaměstnaností byl výrazný. Nezaměstnanost klesla na pouhé čtyři procenta. Přítomnost továrny Nokia na sebe zanedlouho přitáhla pozornost i dalších výrobců, kteří se na výrobě telefonů také podílejí. V současnosti zde působí tři firmy - dvě z Finska a jedna z Japonska. Vyrábějí například kryty, klávesnice a štíty proti záření. Pro nás bylo zarážející, že veškerá produkce putuje mimo Maďarsko a v zemi nezůstává nic. Také všichni subdodavatelé pocházejí odjinud jen ne z Maďarska. Zajímavý paradox. 

   

Nokia v Maďarsku staví vše na týmové práci. Nenajdete zde žádné vedoucí, ale pouze pracovní týmy, které případné problémy řeší mezi sebou. Tento modelový systém funguje jen v maďarské pobočce a spousta lidí z Německa a Finska se sem chodí inspirovat. V současnosti zde pracuje na 1 600 lidí, z toho jen asi padesát připadá na pracovníky slovenské národnosti.

Mraveniště a la Nokia

Náš největší zájem se upíral k výrobní hale se spoustou pásů. Bohužel jsme si je nemohli bezprostředně „osahat“, protože jsme se na vše dívali z bezpečné vzdálenosti, kterou nám poskytla galérie ve výrobní hale. Pro tento výrobní závod bylo specifické neustálé hemžení pracovníků v bílých pláštích, modrých kalhotách a rukavičkách. Mezi jednotlivými pásy nebylo prostoru nazbyt, a tak jsme byli nakonec vděčni, že jsme vše mohli pozorovat z pohodlí galérie. Výroba mobilních telefonů není bůhvíjak zajímavá činnost. Nelze ji vykonávat stále, a proto zaměstnanci pracují jen tři dny v týdnu a další tři odpočívají. Vše je monotónní a striktně založené na sériové výrobě. Pracovník po celou směnu, jenž trvá dvanáct hodin, téměř strojově přidává součástku po součástce, až se na konci dlouhého procesu objeví hotový mobil.

  

Pro zrychlení práce byly veškeré polotovary umístěné v plastových platech připomínající bonboniéry. V každé z bonboniér se rýsovalo 16 mobilů. Před samotným balením do krabic čekala na každý kousek výstupní kontrola, která ověřila jejich funkčnost. Proces testování mobilu trval pouhých dvacet sekund a hotovo. V následujících okamžicích už putoval telefon spolu s manuálem do krabice a do 24 hodin k zákazníkovi. O flexibilnosti výroby nejlépe vypovídá fakt, že jakoukoli zakázku jsou schopni uspokojit do 24 hodin. A nemusí se jednat o výrobu tisíců kusů, ale za regulérní objednávku se počítá i výroba jen jednoho mobilního telefonu.  

  
Na posledním obrázku můžete vidět testování telefonu

Pohled do tajů výroby telefonů Nokia jen potvrdil již dřívější domněnku mnoha uživatelů, že telefony Nokia sdílejí stejné vnitřnosti a pouze zevnějšek a aktivovaná nabídka funkcí jednotlivé modely odlišují. Je tomu přesně tak a u Nokie jsou na to patřičně hrdí, neboť se jim tak daří snižovat náklady. A mimochodem, nejvýkonnějším modelem vyráběným v Maďarsku je model Nokia 7250.

Diskuze (31) Další článek: Zbrusu nová databáze mobilů na MobilManii!

Témata článku: Nokia, , Nokia 7250, Nejvýkonnější model, MADA, Komárom, Mad, Pracovní tým, Výstupní kontrola, Maďar