Navzdory Trumpovi a koronaviru Huawei stále roste. Tempo však zpomaluje a chybí počet prodaných mobilů

I přes restrikce ze strany USA a zbrzdění ekonomiky v důsledku koronaviru tržby čínské technologické firmy Huawei nadále rostou. Růst však zpomalil, v první polovině roku 2019 firma rostla o 23,2 %, letos to bylo pouze 13,1 %. V absolutních číslech jde o růst z loňských 401,3 miliard jüanů na letošních 454 miliard jüanů, tedy asi 1,5 bilionu korun. Čistá zisková marže z 8,7 % stoupla na 9,2 %.

Huawei neoznámila počty prodaných telefonů. Podle statistik IDC je Huawei za první čtvrtletí 2020 druhým největším výrobcem telefonů s podílem 17,8 % na globálním trhu. První je Samsung, třetí Apple.

Nekonečné obviňování bez důkazů

Huawei je největším světovým dodavatelem telekomunikačního zařízení. Spojené státy ale tvrdí, že firma je agentem čínské komunistické vlády a že jí nelze věřit. USA omezují spolupráci amerických společností s Huawei, zakázaly jí účast na veřejných zakázkách, a dlouhodobě tlačí na své spojence, aby k Huawei zaujaly podobný postoj.

Čínská firma popírá, že by mohla provádět špionáž pro Peking, a naopak tvrdí, že Spojené státy chtějí svými kroky zastavit silný růst firmy a její expanzi na zahraniční trhy, protože žádná americká společnost není schopna nabídnout stejnou škálu technologií za konkurenceschopnou cenu. Čínské ministerstvo zahraničí označilo kroky USA za ekonomickou šikanu.

Firma byla minulý týden v USA obviněna z pokusu o krádež obchodního tajemství americkým firmám. Už od ledna čelí Huawei v USA obviněním z podvodu, poskytování lživých údajů bankám a porušení ekonomických sankcí proti Íránu. Huawei poslední i dřívější obvinění označila za snahu USA nenávratně poškodit reputaci Huawei a její podnikání.

Diskuze (124) Další článek: Google umožní přepnutí země v Play Storu. Stahování z ciziny ale stále blokuje

Témata článku: Huawei, , , , , , , Donald Trump, Írán, Růst, Jüan, Pro +, Mobil, Peking, Americká společnost, Miliarda jüanů