Nebudou jen pro Pixely. Dynamická podbarvení ve stylu Material You se brzy dostanou i do dalších telefonů

  • Google potvrdil, že schémata Material You nebudou jen pro Pixely
  • Cílem je co možná nejvíce sjednotit platformu Android
  • Dynamická schémata nabídne Samsung, Xiaomi, Oppo a další...

Google na svém blogu informoval, že systémová schémata ve stylu Material You se, mimo Pixelů, brzy dostanou i na další smartphony s Androidem 12. Google chce svou mobilní platformu co možná nejvíce sjednotit, a tak nabídne svůj systém schémat i dalším výrobcům, např. značkám Samsung, Oppo, OnePlus, Vivo či Xiaomi.

Tím hlavním je dynamické podbarvení nabídek, sloupců a vybraných položek barvami, které vycházejí se systémové tapety. Google na příkladech telefonů Galaxy S22, OnePlus 9 Pro, Oppo Find X3 Pro, Vivo IQOO 7 Legend a Xiaomi Mi 11 ukázal, jak stejně a současně jinak může vypadat hlavní nabídka Gmailu.

Původně se předpokládalo, že Google nová systémová schémata nabídne výrobcům až s Androidem 12L, jenže ten je určen pro velké displeje a skládačky, takže by se nedostal na displeje běžných smartphonů, které v prodejích dominují. Google tak musel změnit strategii a profitovat z toho budou i samotní výrobci. Ti navíc nemusí upravit ani své stávající přístupy ke schématům protože jejich vlastní, i režim schémat od Googlu, dokáží existovat vedle sebe. A to je vidět např. u Samsungu.

Material You - nový vzhled Androidu 12:

A jak vlastně nový engine schémat funguje? Z tapety na domovské či zamykací obrazovce (přednost má ta, kterou si přidáte naposledy) si vybere dominantní odstín, a k němu vytvoří paletu pěti barev (dvě neutrální barvy a tři zvýraznění), které doplní o 12 „stínových“ odstínů. A telefon vám dá ještě na výběr mezi několika barevnými paletami, které podle enginu vypadají nejlépe. Konkrétně u Galaxy S22+ je na výběr základní systémová paleta a tři alternativní podoby od Googlu.

Zdroj Android-developers

Diskuze (3) Další článek: Máme Samsung Galaxy S22+. Když nechcete malý model ani Ultru, bude „plusko“ vhodný kompromis

Témata článku: Oneplus, Oppo, Samsung, Vivo, Xiaomi, , , , , , , , , Podbarvení, Material, Pro +, Telefon, Styl, Schéma, Sloup, Oppo finda,