NEC Media X: První smartphone světa s vodním chlazením

NEC Media X 06E je průkopníkem v oblasti vodního chlazení u mobilních telefonů. Bude mít úspěch? Dostane se tahle technologie z Japonska až do Evropy?

Vodní chlazení není ve světě počítačů žádnou novinku, jde o uzavřenou soustavu teplovodních trubiček, které obsahuje chladící médium (vodu). U počítačů nehrají rozměry velkou roli, ale u mobilních telefonů se přece jenom šetří místem, a tak nejsou vodnímu chlazení nakloněné. Jak se ale ukazuje, NEC nalezl řešení...


NEC Media X 06E je sympatický telefon se sofistikovaně vyřešeným chlazením

NEC Media X 06E je chytrý telefon, který bude první vlaštovkou, na japonský trh by se měl dostat už v létě. Jestli kvůli komponentům pro vodní chlazení čekáte nějakou předpotopní cihlu, tak vás zklamu. Telefon se bude pyšnit rozměry 67 × 138 × 8,5 mm, váhou 136 g, 4,7"OLED displejem s rozlišením 720 × 1280 pixelů, čtyřjádrovým procesorem Qualcomm S4 Pro APQ8064 s taktem 1,7 GHz na každém jádře, 2 GB paměti RAM, 32 GB ROM, 13MPix snímačem Exmor RS, baterií s kapacitou 2 300 mAh a abychom nezapomněli, tak pod kapotou bude tepat Android ve verzi 4.2. To vše a jako bonus odolnostní certifikát IPX58.


Krom rozsypané rýže lze z obrázku vypozorovat také funkci celého chladícího mechanismu

NEC se tímto způsobem snaží eliminovat problémy spojené s přehříváním moderních smartphonů. V telefonu samozřejmě nenajdete klasická čerpadla, známá z počítačové verze vodního chlazení, ale chytrou soustavu uzavřeného chladícího okruhu. V té nebude teplo odváděno mimo telefon, bude rozprostíráno po celé jeho ploše, a také do zabudovaného grafitového chladiče. Z venku bude chlazení podpořeno hliníkovým šasi.

Cena telefonu stejně jako jeho dostupnost mimo Japonsko je prozatím velkou neznámou.

Diskuze (17) Další článek: Huawei Ascend D2: do mužských rukou [video]

Témata článku: , , , , NEC, Svět, Smartphone, První smartphone, SMA, Sympatický telefon, Vodní chlazení, Med,