Nečekaná konkurence pro Mapy.cz. AlpineQuest sice vypadá trochu retro, ale zvládá různé pokročilé funkce

  • Máme pro vás tip na zajímavou GPS aplikaci do terénu
  • Nevypadá tak poutavě jako Mapy.cz, má však spoustu funkcí navrch
  • Lite verze nabídne jen ochutnávku, za nadstavbu se platí

Aplikace Mapy.cz je velmi populární turistickou aplikací, nejen v Česku. I na toulkách po Izraeli narazíte na zahraniční turisty, kteří na tuto aplikaci v mobilu nedají dopustit. Tentokrát se však podíváme na zajímavou alternativu pro Android. Turistická GPS aplikace AlpineQuest sice nevypadá až tak lákavě, ale spoustu možností a doplňků, které vám umožní si s aplikací „vyhrát“ do sytosti.

Po prvním spuštění aplikace zjistíte, že se designově jedná minimálně o pětiletý krok zpátky. V aplikaci zdánlivě chybí hledání (najdete jej schované přes nabídku menu), takže si prakticky přímo v mobilu nijak nenaplánujete trasu, mapy si přímo do offline režimu kompletně nestáhnete, turistické body zájmu chybí a navíc na vás hovoří anglicky (nebo je k dispozici slovenština). Tak proč vlastně doporučit aplikaci, která vypadá zastarale a složitě zároveň? Několik důvodů se najde... 

Klepněte pro větší obrázek
Takto vypadá GPS navigace AlpineQuest do terénu

Základem jsou mapové podklady, které si aplikace stahuje online. Části map, které byly staženy, se ukládají do paměti pro budoucí offline využití. Mapových podkladů včetně různých vrstev (cyklostezky, turistické trasy, apod.) může být spousta na sobě ve vrstvách. U každé z vrstev si upravíte barvy nebo třeba její průhlednost. Mapy můžete využívat od OpenStreetMap, Googlu nebo Bingu. Vsadit můžete i na komunitní mapy, nebo si ty své vytvořit v PC aplikaci Mobile Atlas Creator a uložit si je do mobilu.

Jenže, poslední dvě možnosti jsou určeny jen těm uživatelům, kteří používají plnohodnotnou verzi aplikace. Navíc u ní dostanete i výškové profily tras či výškové informace v mapách, které se zobrazují v přidané grafické vrstvě. Do map je možné importovat různá grafická překrytí (formát *.kml nebo *.kmz) či vsadit na offline mapy formátu GeoPackage, Memory-Map QCT, OziExplorer OZF2, MBTile, GeoTIFF, CompteGPS RMaps, apod.

Lite jako ochutnávka, plná verze pro náročné

Import a export je u placené verzi k dispozici ve formátech GPX, KML, LOC, Google Earth a dalších. Předpřipravené trasy a body zájmu načítáte přes nabídku „Placemarks“, stejně jako ty komunitní. V placené verzi aplikace se u tras dočtete detailní statistiky, jako převýšení, stoupání, klesání, maximální rychlost, pauzy, apod.

Klepněte pro větší obrázek
U placené verze aplikace dostanete k dispozici i celosvětová výšková mapová data v několika podobách (Zdroj: AlpineQuest

Při kompletním pohledu se tak jedná o profesionální a funkcemi nejvíce nabitou GPS navigaci do terénu. Bezplatná i placená verze aplikace (250 Kč) mají na Google Play hodnocení 4/5, pro běžné uživatele však bude daleko lépe „přístupnější“ i vizuálně atraktivnější zmiňovaná aplikace Mapy.cz.

Bezplatnou aplikaci AlpineQuest Explorer Lite stahujte zde, plnou verzi aplikace s doživotním přístupem k aktualizacím hledejte pod názvem AlpineQuest Off-Road Explorer. Kompletní funkčnost aplikace pro Android dokumentují tyto webové stránky, pro iOS aplikace není dostupná.

Diskuze (7) Další článek: Nejlevnější Android s dostatkem paměti, rozumným výkonem a Full HD displejem koupíte za 2300 Kč

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , Mapa, Slovenština, Google Eartha, F +, Vyškov, Ochutnávka, KML, Izrael, LOC, Terén, GPX, Verze,