Nechte vyniknout vaše fotomobily

Řiďte se našimi radami a dostaňte z vašeho fotomobilu ten nejlepší možný obrazový výstup.

O výhodách a nevýhodách digitálních kompaktů a jejich přímých soupeřů v podobě mobilů s integrovaným digitálním fotoaparátem již byly popsány stovky stran. Pokud patříte mezi uživatele, kteří budou stále tvrdit, že fotomobil se nikdy nevyrovná digitálnímu kompaktu, ba co víc, že fotky z mobilu jsou nepoužitelné, pak byste možná měli začít přehodnocovat svůj názor. Důkazem toho je například i používání fotomobilů mezi některými uznávanými českými fotografy.

Mobil poráží klasiku

V posledních letech stoupla obrazová kvalita výstupů z fotomobilu natolik, že může v některých případech směle konkurovat digitálním kompaktům střední třídy. Smutným faktem je v tomto případě bohužel stále ještě líná reakce na stisk spouště a mnohdy také nepříliš povedený software pro automatické nastavení stěžejních expozičních parametrů u nemalé skupiny mobilů.

Pomineme-li technická a místy fyzikální omezení digitálů v mobilu, pak se lze na tyto zařízení dívat stejně jako na plnohodnotný digitální kompakt. A stejně jako fotografování s kompaktem, zrcadlovkou či jiným fotoaparátem má svá pravidla, tak i při fotografování mobilem je vhodné držet se několika zásad.

Království megapixelů

Stejně jako tomu bylo před několika lety u digitálních fotoaparátů, tak i v případě fotomobilů momentálně probíhá „megapixelová válka“, jejímž důsledkem je stále rostoucí rozlišení integrovaných digitálů. Ačkoliv se zdálo, že výrobci fotomobilů se zastaví na hranici 5 Mpx, což je nejčastější rozlišení fotomobilů (spolu s 3Mpx snímači), aktuální vývoj přináší opět vyšší rozlišení. Momentálně totiž atakují trh fotomobily s rozlišením 8 Mpx, což je podle mého názoru zaručený začátek cesty do pekel.

Praxe v oblasti digitálních fotoaparátů totiž ukázala, že stálé navyšování rozlišení při zachování stejné velikosti snímacího prvku vede k „přehuštění“ čipu snímacími buňkami, které pak v součtu generují zvýšený šum. Vzhledem k tomu, že u fotomobilů nelze předpokládat radikální zvětšení plochy snímače, natož pak čoček v objektivu, je zvyšování rozlišení naprosto zbytečným marketingovým úkrokem. Stěžejní vlastností, která má vliv na výslednou kvalitu obrazu, není rozlišení snímače, ale nastavení obrazového procesoru, který výsledné obrázky „vyrábí“. Rozlišení 5 Mpx se proto zdá jako ideální pro použití ve fotojednotkách mobilních telefonů. Vyšší hodnoty jsou zbytečné, nižší pak mohou v některých situacích znamenat nedostatek dat pro pozdější tisk snímku.

Když více znamená lépe

Prvnímkrokem pro skvělé záběry je nastavení vlastností integrovaného fotoaparátu. Ještě než začnete fotografovat, je vhodné nastavit parametry snímání, abyste se mohli dále věnovat pouze snímání a nastavit maximálně vyvážení bílé či režim blesku.

Velmi důležité je zjistit, zda si váš mobil pamatuje poslední nastavení parametrů nebo si po každém vypnutí/zapnutí fotoaparátu automaticky zvolí tovární nastavení. V případě, že si nastavení pamatuje, máte vyhráno. V opačném případě se budete muset smířit s neustálým nastavováním parametrů před každým focením.

A o jakých parametrech je řeč? Jedná se o nastavení způsobu ukládání snímků, jejich velikost, kompresi apod. V nastavení fotoaparátu obvykle najdete několik položek, které se týkají ukládání fotografií. Nejdůležitější jsou dvě položky – velikost fotografie a kvalita fotografie.

V prvním případě nemá smysl měnit výchozí nastavení, vždy zvolte největší rozměr snímku, při ceně paměťových karet je zbytečné šetřit datovým prostorem a vaše snímky budou použitelné nejen pro větší výtisky, snímky můžete jednoduše ořezávat. Zmenšení obrázku je možné kdykoli, a to jak v mobilu, tak v počítači.

Nastavení kvality fotografií volte vždy nejvyšší, u některých modelů se můžete setkat také s položkou komprese, v takovém případě volte tu nejnižší kompresi. Pokud si nejste nastavením jistí, existuje jednoduché pravidlo. Jak při volbě velikosti, tak při volbě kvality se obvykle zobrazuje počet snímků, které můžete uložit do paměti nebo na paměťovou kartu. V okamžiku, kdy je toto číslo nejmenší, tak máte nejlépe nastavený fotoaparát. Nejméně komprimovaná fotografie při nejlepším rozlišení totiž zabírá nejvíce datového prostoru.

Zbývající část článku si můžete přečíst v Mobilitách 01/2009, které vyjdou už tento čtvrtek 22. ledna. Předplatitelé časopisu k němu mají přístup již nyní – stačí kliknout na následující odkaz.

Další článek: Quantum of Solace a Madagaskar 2 (Java hry)

Témata článku: , Foto, F +, Přímý soupeř, Vaš, Začátek cesty, NEC, Povedený software, Zvýšený šum, Expoziční parametr, Jednoduché pravidlo