Nedostatek čipů trápí i mobilní trh, prodeje budou nižší o desítky milionů smartphonů

Nedostatek čipů trápí poslední dobou celý svět včetně trhu smartphonů, kde už jej pocítila drtivá většina výrobců. Po minulém roce, kdy kvůli pandemii čísla prodeje smartphonů skokově klesla, se letos očekávalo velké oživení, které však právě z důvodu nedostatku čipů nebude takové, jak se očekávalo. Společnost Counterpoint Research už nyní změnila svůj odhad z 1,47 miliard prodaných smartphonů na 1,41 miliardy a je možné, že realita bude nakonec ještě nižší.

Klepněte pro větší obrázek
Nedostatek čipů začíná mít vliv na 90 % trhu smartphonů | Graf: CounterPoint

Po loňském výpadku ve výrobě začali koncem minulého roku výrobci telefonů opět ve velkém objednávat, ovšem poptávku se dosud plně nepodařilo uspokojit. Právě naopak. Podle průzkumů z druhého kvartálu tohoto roku výrobci od dodavatelů obdrželi cca jen 80 % objednaných komponent. Data za 3. kvartál jsou ještě pesimističtější a hovoří už pouze o 70 % a bude zajímavé sledovat, jak se dodávky projevím na nejsilnějším „předvánočním” kvartále. 

Přesto je třeba dodat, že trh smartphonů nedostatkům čipů do poslední chvíle dobře odolával díky dobrému plánování a velmi brzkým objednávkám. Přesto navzdory modernějším výrobním linkám objemy produkce nesplnily očekávání a způsobily to, že dříve naskladněné rezervní kusy pomalu začínají docházet a nestíhají se vyrábět nové. Podle Counterpoint již nedostatky silně zasáhly značky jako Samsung, Oppo či Xiaomi, naopak minimální dopady měl zatím na Apple.

Nedávno Apple uvedl procesor A15 Bionic, který je v nových iPhonech:

Diskuze (2) Další článek: Na pohled tradiční hodinky Withings ScanWatch Horizon překvapí EKG a dalšími chytrými funkcemi

Témata článku: , , , , , , , , Milión smartphonů, Desítka milionů, Counterpoin Research, Čip, Výrobce, Mobilní trh, SMA, Pro +, Counterpointresearch, Kvartál, Nedostatek, Counterpoint Research