Neffos X1 Max: Kterak šel síťař na zkušenou mezi smartphony [recenze]

  • První smartphone od známého výrobce síťové infrastruktury
  • Představení proběhlo již před rokem na veletrhu IFA 2016
  • Je na trhu místo pro další čínský smartphone za pár tisíc?
Kapitoly článku

Design

Kovové tělo, plastové brady. Jako by dnes nešlo vymyslet nic originálního, jako by se smartphonům vyhýbaly inovace. X1 Max se snaží prosadit především velmi nízkou cenou, po stránce designu je to ale další čínský pěkně vypadající smartphone, který jako jedinou odlišnost nabízí dedikované tlačítko pro celkové ztlumení smartphonu (ano, tak, jako iPhone). Ne, že by telefon nevypadal pěkně. Zpracování je také výborné, lícování kovových zad a plastových brad sice není kdovíjak přesné, ale tyto věci zkoumáme spíše u smartphonů, kde hledáme každou chybičku.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Rozměry přístroje jsou 153 × 76 × 7,85 mm, váha činí 148 gramů.

Na čelní straně najdeme jednolité tvrzené sklo Gorilla Glass s 2,5D efektem, jehož jediným narušením je nad 5,5" displejem otvor hovorového reproduktoru. Vedle něj se nachází ještě barevná notifikační dioda, čelní kamerka a potřebné senzory. Pod displejem se nachází trojice senzorových tlačítek, z nichž pozici krajních lze prohazovat. Problém je, že jsou pouze namalovaná, nikoliv podsvícená.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
U tlačítek pod displejem sice můžete šipku zpět a tlačítko spuštěných aplikací měnit mezi sebou, ale jedná se o nepodsvícené senzory, což je velmi obtěžující.

Po obvodu najdeme na pravém boku dvojkolébku hlasitosti, pod ní tlačítko zámku přístroje. Levý bok ukrývá hybridní slot na dvě nanoSIM, nebo jednu nanoSIM a jednu microSD kartu. Nad ním se nachází již výše zmíněný přepínač tichého/hlasitého módu. Na horní hraně najdeme sluchátkový konektor a sekundární mikrofon, zatímco spodní hrana ukrývá hlasitý reproduktor, hovorový mikrofon a mezi dvěma přiznanými šroubky systémový microUSB konektor.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na obvodu přístroje zaujme hlavně posuvný přepínač, který dokáže zcela ztlumit celý telefon. Tak, jako u iPhone.

Zadní strana je tedy až na plastové brady kovová. V její spodní části se nachází informace o designu a nutné značení spotřební elektroniky. Výše potom najdeme logo výrobce a nad ním lehce vyvýšený modul, kde se nachází čočka fotoaparátu, dvojbarevný LED blesk a jasně ohraničená čtečka otisků prstů. Polohu čtečky na zádech sice nemám rád, ale zde je tak jasně vymezená, že bych si asi po čase dokázal zvyknout. Její reakce jsou navíc bleskové a přesnost skoro stoprocentní, což je u takto levného kousku až s podivem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Čtečka otisků prstů na zádech je dostatečně vymezená, takže ji poslepu hravě najdete. Hlavně je ale spolehlivá a bleskurychlá.

Displej

Mainstreamové Full HD. X1 Max dostal do výbavy IPS zobrazovač o úhlopříčce 5,5", na níž nabízí Full HD rozlišení, tedy mřížku 1080 × 1920 obrazových bodů (výsledná jemnost 403 PPI). Jedná se snad o nejčastěji používaný zobrazovač ve vodách nižší a nižší střední třídy, který i zde zapadá do klasického průměru. Rozpětí jasu je dostatečné, ale krajní hodnoty si lze jednoduše představit mnohem lepší. Automatická regulace jasu pracuje zcela korektně, jenom jí reakce trošku trvají. Čitelnost na slunci je potom čistě průměrná, ani dobrá, ani špatná.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Možnosti změn zobrazení a dalších úprav chování telefonu.

V možnostech nastavení zobrazení najdeme kromě automatické regulace jasu také filtraci modrého světla pro ochranu očí, změnu velikosti písma, gesto probuzení displeje dvojitým poklepáním či režim ovládání v rukavicích. Chybí jakákoliv možnost regulovat barevné podání displeje nebo měnit škálování zobrazených prvků na displeji. Přítomna nejsou ani pohybová gesta, jako je „otočením ztišit“ nebo „zvednutím přijmout hovor“. Potěší možnost nastavit, zda bude šipka zpět vlevo a tlačítko multitaskingu na pravém senzoru, nebo naopak. Více bych ale ocenil již zmíněné podsvícení.

Hardware

Běhá jako po másle. Pod kapotu dostal X1 Max osmijádrový procesor Helio P10 od společnosti MediaTek (MT6755), který nabídne čtyři jádra o taktu 2 GHz a úspornější čtveřici o taktu 1,2 GHz. K tomu jsou k dispozici 3 GB operační paměti a 32 GB vnitřního úložiště (vyrábí se i 4 GB RAM/64 GB ROM verze, ale ne pro český trh). Grafickým akcelerátorem je potom Mali-T860MP2 s taktem 728 MHz.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Výsledky benchmarkových testů AnTuTu.

Výsledky benchmarku AnTuTu v6.2.7:

  • celkové skóre: 51 179
  • 3D: 7 917
  • UX: 21 674
  • CPU: 16 706
  • RAM 4 882

Výsledky na poli výkonu nejsou vůbec špatné. Na takto levný telefon je skóre přes 51 tisíc v benchmarku AnTuTu slušný výsledek a dojmy z používání tomu jen odpovídají. Skóre mezi 50 a 70 tisíci body často nabízejí mnohem dražší smartphony. Ano, mutlitasking není bleskový, ale zase je plynulý. Nezahrajete si nejnáročnější hry. Zato si užijete příjemně svižné prostředí. Maximální výkon vás bude limitovat, ale X1 Max tu není od výkonu a trhání rekordů.

AnTuTu Battery Tester:

  • celkové skóre: 6 846

Ze 32 GB vnitřního úložiště, které lze rozšířit paměťovými kartami o velikosti do 128 GB, je k dispozici po zapnutí necelých 23 GB. V otázce baterie si Neffos X1 Max stojí lehce nadprůměrně. Osazený akumulátor s kapacitou 3000 mAh nabídne dostatek energie pro jeden a půl dne provozu, nabíjení trvá zhruba dvě hodiny, přičemž díky podpoře rychlonabíjení dosáhnete 50 % za 30 minut.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Správa systémových prostředků.

Po stránce zvuku lze za použitelná označit sluchátka, jedná se o pecky s výměnnými náušníky, plochým kabelem a ovládacím panelem, které hrají s lehkým důrazem na nízké tóny a tak jim chybí především výšky. Hlasitý reproduktor pouze doslovně plní svoji funkci, je tedy hlasitý. Konektivita čítá Wi-Fi standardů a/b/g/n, Bluetooth 4.1, GPS, GLONASS, FM rádio, podporu českých LTE pásem na obou SIM, chybí třeba NFC. Ze senzorů jsou zastoupeny gyroskop, akcelerometr, senzory přiblížení a okolního osvětlení, elektronický kompas, Hallův senzor a čtečka otisků prstů.

Software

Ať žijí motivy! X1 Max pracuje s operačním systémem Android 7.0 Nougat, nad který výrobce postavil grafickou nadstavbu NFUI. Zde je přítomna ve verzi 2.1.0 a během testování jsme obdrželi jednu aktualizaci firmwaru, která kromě vylepšení fotoaparátu a známých chyb povýšila právě také verzi nadstavby. Ta je však velmi nenáročná a rozhodně uživatele nezatěžuje zbytečným překreslováním uživatelského prostředí. Zásahy do prostředí jsou minimální, viditelná změna se udála v notifikačním centru, v nabídce rychlých přepínačů, další kosmetické změny potom najdeme různě po celém prostředí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Vzhled prostředí Androidu 7.0 s nadstavbou NFUI 2.1.0.

Pokud se vám ale výchozí vzhled nepozdává, stačí otevřít aplikaci Motivy, která nejen že změní tapety, ale také kompletně překreslí ikony (až na ty od Google). Chválíme, že zde není zbytečná duplicita aplikací, naopak pokárat musíme za naprosto tragické plýtvání místem. X1 Max vsadil na prostředí bez menu, kde ale na domovské obrazovce vedle sebe neumístíte více, než čtyři ikony, v nastavení v některých nabídkách jsou potom kromě hlavičky vidět pouze čtyři řádky. Systém nenabízí žádnou možnost měnit celkové škálování zobrazených prvků.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Možnost úprav prostředí v aplikaci Motivy.

Fotoaparát

Snímač IMX258 od Sony. Produktový web výrobce je k vlastnostem fotoaparátu velmi skoupý. Kromě označení snímače uvádí rozlišení 13 Mpx, světelnost f/2.0 a prediktivní ostření, k selfie kamerce potom pouze rozlišení 5 Mpx. Já doplním dvojbarevný LED blesk, podporu HDR, s aktualizací přidaný režim Pro, ve kterém si nastavíte ISO, vyvážení bílé, čas závěrky, kompenzaci expozice a můžete ručně ostřit. Nechybí podpora režimu panorama, natáčení zpomaleného videa nebo funkce časosběru.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoaplikace TP-Link Neffos X1 Max.

Ještě, než se dostanu k reálným výstupům, musím okomentovat fotoaplikaci samotnou. Kromě volby poměru stran zde není žádný výběr rozlišení, pokud tedy nepůjdete na web, vlastně ani nevíte, čím fotíte. Před aktualizací nebylo v nastavení kromě možnosti zapnout mřížku, uložit lokaci a zapnout odpočet vůbec nic. Teď sice něco přibylo, ale rozhodně ne to, co bychom čekali.

Ukázkové fotografie v rozlišení 13 Mpx:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Vybrané fotografie pořízené smartphonem TP-Link Neffos X1 Max. Více v Galerii.

Překvapivě u X1 Max musím více kritizovat video. Tomu na rozdíl od fotografií nepomohl ani update, který fotoaparát značně posunul dopředu. Video se trhá, kostičkuje, při změně snímané scény se obraz dělí na několik vodorovných pruhů, kde si každý žije vlastním životem. Video se zkrátka nepovedlo.

Fotografie jsou více než dobré. Před updatem to ale byla docela katastrofa a je zde krásně vidět, kolik toho zmůže software jako takový. Fotografie sice mají tendenci zachycovat barvy příliš saturovaně a neumí se ani při zapnutém HDR nějak rozumně poprat s přepaly či tmavými scénami, ale jinak lze výsledek v této cenové kategorii označit za vydařený nadprůměr. Nechybí detaily, rozumná kresba a prediktivní ostření pracuje více méně spolehlivě. Noční snímky jsou potom plné šumu i přes světelnost f/2.0. S bleskem ale X1 Max úspěšně boduje.

Ukázkové video (Full HD, 30 fps):

Celkové hodnocení 70 %

Na to, že se jedná o vstup společnosti TP-Link na hřiště, kde jsou desítky velezkušených hráčů, si nevede X1 Max vůbec špatně. Je dobře vybavený a až na špatné video a nepodsvícená tlačítka lze v podstatě jenom chválit. Za cenu okolo 4 800 korun rozhodně dobrá koupě. Je tu však problém. Kromě onoho posuvníku na ztlumení přístroje není ničím originální, je jen další z mnoha. Má tak obrovskou výhodu neznámé značky (na poli smartphonů), a tohle je deficit, který se bude jen těžko překonávat.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Obsah balení TP-Link Neffos X1 Max.

TP-Link Neffos X1 Max (32 GB)
rozměry a hmotnost: 153 × 76 × 7,9 mm, 148 g
displej: 5,5", kapacitní IPS LCD, 1 080 × 1 920, 401 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (150|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.1, GPS
paměť: 32 GB, microSDXC (128 GB), RAM: 3 GB, baterie: 3 000 mAh
procesor: Mediatek MT6755 (Helio P10) (8× Cortex-A53, 2 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 7 (Nougat)
fotoaparát: 13MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
41 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Celková známka TP-Link Neffos X1 Max: 70 %

Verdikt: Jako první počin společnosti TP-Link mezi smartphony se Neffos X1 Max vyloženě povedl. Za přívětivou cenu nabídne dobrý design, zabezpečení, kvalitní fotografie, plynulé prostředí a rozumnou výbavu. Zklame pouze na poli videa a žíly budou trhat nepodsvícená tlačítka.

Plusy:

  • kovové tělo, pevné zpracování
  • barevná notifikační dioda
  • rychlé nabíjení
  • perfektní čtečka otisků prstů
  • povedené fotografie
  • posuvník pro ztlumení přístroje
  • plynulé prostředí
  • možnosti úprav prostředí (Motivy)

Mínusy:

  • nepodsvícená tlačítka
  • velmi špatné video
  • plýtvání místem v prostředí
Kapitoly článku

Témata článku: TP-Link, , , , , , , , , , , , , , , , TP-Link Neffos X1 Max, Výchozí vzhled, Výměnný náušník, Halla, Full HD, Grafický akcelerátor, Úplný výčet, Tisící bod, Automatická regulace,