Nejen mobily závodí v rychlosti nabíjení. Americký Lucid Air za minutu na nabíječce ujede 32 km

Očekávaný elektromobil Lucid Air se má na trh dostat až v roce 2021, ale zájem vzbuzuje už teď. Nejprve to bylo zprávou o rekordním dojezdu 832 kilometrů na jedno nabití (dle metodiky EPA), což výrazně překonává auta značky Tesla i veškerou další konkurenci.

Aktuální zpráva je snad ještě zajímavější. Lucid Air má nabídnout nabíjení při výkonu až 300 kW. Pro srovnání: nejrychleji nabíjená Tesla (Model 3) má maximum na 250 kW, Porsche Taycan 270 kW.

Pro elektromobily je důležitou hodnotou dojezd získaný během zastávky u nabíječky, a právě tam má Lucid hrát první housle. Díky kombinaci vysoké efektivity provozu a rychlého nabíjení má patřit k nejrychleji nabíjeným elektromobilům na trhu. Za minutu u dostatečně výkonné nabíječky nabídne dojezd okolo 32 kilometrů.

Tajemstvím rychlosti je nebývale vysoké napětí 900V a speciální li-ion baterie skládané do sofistikovaných článků s účinným chlazením a pokročilým power-managementem. Konstruktéři však pracovali i na nabíjení z pomalých zdrojů – palubní nabíječka pracuje s výkonem až 19,2 kW a za hodinu poskytne dojezd 129 km.

Další vlastnosti se budou líbit zájemcům citlivým k životnímu prostředí (takových se kolem elektromobilů točí hodně). Nabíječku lze použít obousměrně, takže automobil poslouží jako úložiště energie a v případě výpadku může napájet dům. Lucid Motors počítá i s využitím baterií, které doslouží v autě – postaví z nich energetické úložiště (typicky pro rodinný dům).

Diskuze (2) Další článek: Na světě je první recenze Galaxy Z Fold 2. Vnější displej kryje Gorilla Glass Victus

Témata článku: , , , , , , EPA, Mobil, Nabíječka, Housle, Vysoké napětí, Lucid, Dojezd, Rychlost