Nejlepší mobilní síť u nás má podle německého měření pro letošek Vodafone

Poradenská společnost P3 Communications opět hodnotila kvalitu českých mobilních sítí. Z jarního měření vyšla nejlépe síť Vodafone, která získala v metodice německé společnosti 942 bodů z možných 1 000. Testování byly podrobeny tři hlavní mobilní sítě v ČR; další operátoři dosáhli 930, resp. 906 bodů, ale pořadí na dalších místech P3 nespecifikuje.

Klepněte pro větší obrázek

Vodafone tímto obhájil zisk certifikátu z loňského května, na podzim minulého roku jej předstihl T-Mobile. Měření sítě německou nezávislou společností P3 Communications probíhá obvykle dvakrát do roka. Bodový výsledek řadí Vodafone mezi 5 nejlepších operátorů v Evropě.

Měření v České republice probíhalo od 13. do 28. dubna 2018 a hodnotilo kvalitu hlasových hovorů, stabilitu a rychlost datových služeb. Test zahrnoval měření ve městech a na vybraných silnicích. Hodnotily se řady parametrů, např. stahování a nahrávání souborů, čas potřebný k zobrazení internetových stránek, YouTube videí nebo ke spuštění streamingu. K měření sloužil mobilní telefon Samsung Galaxy S8 pro hlasové služby i pro měření kvality datových služeb sítě.

Vodafone má i nejrychlejší stahování

Vodafone dosáhl nejvyššího procenta kvalifikovaných hovorů, tj. úspěšně navázaných a ukončených. Překonal konkurenci v kvalitě přenášeného hlasu pro každou z vyhodnocovaných geografických oblastí, tedy ve velkých městech, menších sídlech i na cestách mezi nimi. Celkem získal Vodafone v testu hlasových služeb 362 bodů ze 400 možných, Operátor 2 získal 359 bodů a Operátor 3 obdržel 344 bodů.

Klepněte pro větší obrázek
Testovací trasy měření po Česku v dubnu 2018 (Zdroj: P3 Communications)

V případě datových služeb, které společnost P3 communications měřila s důrazem na 4G/LTE, získal Vodafone celkové nejlepší bodové hodnocení opět pro všechny tři hodnocené oblasti velkých a menších městech i na cestách. Síť společnosti Vodafone získala 580 bodů z 600 možných, Operátor 2 získal 571 bodů a Operátor 3 dosáhl na 562 bodů.

Podrobné výsledky testu kvality sítí naleznete zde (.pdf)

Testování sítě ukázalo přínosy nových možností pokročilé technologie 4G/LTE. V testované geografické oblasti společnost P3 Communications naměřila v síti Vodafone při testu sedmisekundového stahování dat průměrnou hodnotu 83,8 Mbps. Operátor 2 dosáhl rychlosti 74,1 Mbps a v síti Operátora 3 se data stahovala průměrnou rychlostí 40,5 Mbps.

Diskuze (28) Další článek: O2 vrací do hry legendu. Předplacenka GO láká na „neomezeně“ a „zdarma“, ale zázraky nečekejte

Témata článku: , , , , , , , , Datová služba, Měření kvality, Pokročilá technologie, Síť, Loňský květen, Česká republika, Průměrná hodnota, Nahrávání, Průměrná rychlost, Mobilní telefon, Operátor, Testovací trasa, Hlasový hovor, Hlasová služba, Podrobný výsledek, Německá společnost, Bodové hodnocení,