Nejlepší weby pro mobily Nokia

Chcete-li vědět více o mobilních telefonech značky Nokia nebo potřebujete poradit s problémy s vaší Nokií, stačí se porozhlédnout po světě internetu. Ve třetím dílu našeho nepravidleného seriálu vám představíme některé užitečné stránky pro telefony této značky.

V minulých dílech našeho nepravidelného seriálu jste se mohli setkat s oficiálními i neoficiálními weby o mobilních telefonech značek Siemens a SonyEricsson. Dnes bychom se opět posunuli na jiný kousek světa a to konkrétně do Finska. Právě tato severská země je totiž domovem v současnosti nejprodávanější a nejúspěšnější značky mobilních telefonů – společnosti Nokia.

Když jsem začínal psát tento článek, byl jsem naprosto klidný, protože Nokia má obrovskou uživatelskou základnu. Snad i proto mě ani nenapadlo, že by se sestavováním seznamu webů měl být nějaký problém. O to větší však bylo moje překvapení, když jsem zjistil, že neoficiálních stránek Nokie existuje mnohem méně než například Siemensu nebo SonyEricssonu, o kterých jste se mohli dočíst v minulých dvou dílech. Mezi lety 1999 - 2002 nastal velký boom nejrůznějších neoficiálních webů a serverů. V době po roce 2002 však začaly tyto servery upadat v zapomnění a dnes už zbyla jen hrstka nejvytrvalejších.

Oficiální stránky

Celosvětový web Nokie není určen jen mobilním telefonům. Přestože se finská firma soustředí především na úspěchy v mobilní komunikaci, do jejího sortimentu lze zařadit i další produkty. Pod značkou Nokia totiž najdete třeba přijímače pro digitální televizi. Kromě výše zmiňovaného můžete navštívit i online obchod nebo sekci pro řešení problémů uživatelů.

Český web je vlastně jen lokalizovanou verzí oficiálních celosvětových domovských stránek. Rozdíl je snad jen v trochu odlišné stavbě některých sekcí, z nichž několik není přeloženo vůbec, jen odkazuje na jiná umístění. Drobným handicapem oproti světové verzi je pomalejší aktualizace způsobená nutností lokalizace oficiálních stránek produktů. Jinak samozřejmě i zde můžete navštívit obchod nebo podporu při řešení problémů.

N-Gage – oficiální stránka věnovaná všem uživatelům herní konzole N-Gage. Kromě novinek a recenzí nejnovějších her zde najdete spoustu nejrůznějších soutěží a akcí nebo soubory ke stažení, díky nimž si můžete svoji N-Gage přizpůsobit přesně podle svých představ.

Neoficiální stránky

MyNokia – informace o nejnovějších, ale i starších modelech Nokie. Kromě nich si můžete stáhnout software nejen pro správu mobilního telefonu pomocí počítače, ale také pro synchronizaci, hry, manuály nebo ovladače k hardwarovým funkcím telefonu. K dispozici je i diskusní fórum, kde se můžete vyjádřit k aktuálním problémům nebo pomoci méně zkušeným uživatelům.

Mobildrive – komunikátor - jsou stránky určené především pro majitele komunikátorů Nokia série 9xxx. Kromě informací, recenzí a novinek o každém modelu si můžete stáhnout i zajímavé a užitečné prográmky pro práci s produkty z této série. Pokud máte se svým telefonem problém, můžete se online pomocí ICQ obrátit na odborné poradce.

Agora plus – přestože jde z části o komerční stránky firmy, můžete na tomto webu najít mnoho zajímavých článků o stylových a funkčních doplňcích jednotlivých modelů a také softwaru. Kromě mobilních telefonů jsou zde i informace o dalších zařízeních Nokie určených především pro bezdrátovou komunikaci.

NokiaInfo - jeden ze zahraničních serverů. Věnuje se především doplňkům ve formě vyzváněcích melodií a obrázkových log operátorů. Mimo toto zde ale samozřejmě najdete i informace o jednotlivých typech telefonů.

NokiaMania – nejnovější projekt od tvůrců populární SE Manie. Podle dostupných informací by se měl web věnovaný výhradně mobilním telefonům značky Nokia v nejbližší době objevit na internetu. Svoji spolupráci už přislíbilo několik externích redaktorů, takže se máte na co těšit. Pokud chcete i vy přispět k fungování serveru, pište na e-mailovou adresu autora této myšlenky.

Modely

Zde najdete české i zahraniční odkazy na stránky s podrobnějšími informacemi a softwarem pro některé modely.

Diskuse

Forum Nokia – informace a řešení problémů nejen pro obyčejné uživatele, ale především pro vývojáře softwaru zaměřeného na použití v mobilních telefonech. Kromě diskuse s ostatními uživateli a možnosti stažení programů zde najdete i nejnovější informace z oblasti vývojových nástrojů a vývoje software.

GSMArena Forum – pokud vám angličtina neděla problémy a chcete se dozvědět něco o problémech ostatních uživatelů, pak navštivte toto rozsáhlé fórum. Každý den zde najdete několik desítek nových příspěvků o aktuálních novinkách a dění ve světě Nokií.

SymbianForum – velice rozsáhlé diskusní fórum věnující se mobilnímu operačnímu systému Symbian, který se stále více objevuje v modelech od Nokie. Diskuse jsou řazeny přehledně podle daných témat. Na úvodní stránce najdete novinky ze světa Symbianu.

Software

PDATopSoft – je stránka s nejrůznějšími programy pro telefony a komunikátory Nokia. Všechen software je přehledně členěn do mnoha kategorií. Pokud tedy například chcete zálohovat svůj telefon, stačí zabrousit do sekce Backup a vybrat si příslušný program. K dispozici je jak shareware, tak freeware stejně jako komerční programy.

My-Symbian – je server zabývající se softwarem pro operační systém Symbian. Využijí jej tedy především uživatelé zařízení postavených na Series 60 a vyšších. Většina recenzovaného softwaru je možné stáhnout jako trial verzi, vyzkoušet a popřípadě zakoupit.

PC Suite – balík nástrojů pro pohodlnou obsluhu a přizpůsobení vašeho mobilního telefonu pomocí osobního počítače. Kromě aplikace pro odesílání SMS a zálohování adresáře najdete také skladatel melodií, editor obrázkových log nebo PC Sync pro rychlou synchronizaci telefonu s e-mailovým klientem.

Ostatní

Klub Nokia – oficiální klub uživatelů Nokií. Registrovat se můžete jedině, jste-li majitelem některého modelu finského výrobce. S registrací pak získáváte spoustu výhod, jako jsou nejaktuálnější informace o soutěžích a dění v klubu, pravidelný informační zpravodaj o vybraném modelu nebo přístup ke speciálnímu zákaznickému servisu.

Konfigurátor – nevíte, jak na svém telefonu nastavit MMS, GPRS, připojení na internet nebo elektronickou poštu? V tom případě klikněte zde a během několika okamžiků už budete surfovat nebo odesílat MMS bez sebemenších problémů.

Servis – porouchal se vám telefon a nevíte si s ním rady? Pak je nejlepší navštívit některé ze servisních míst. Zde vám problém podrobně vysvětlí a navrhnou nejvhodnější způsob řešení.

Shoplocator – pokud uvažujete o koupi nové Nokie a nechcete se spálit na neoficiální prodejně, pak je nejlepší navštívit přímo některou z oficiálních poboček v České republice. Ve vyhledání nejbližší prodejny pomůže právě tato stránka.

Nejpodrobnější informace o novinkách, všech dostupných modelech a dalších událostech týkajících se Nokie najdete i na našich stránkách.

Stejně jako v předchozích článcích jsme ani v tomto nedokázali obsáhnout všechny weby, které se nějakým způsobem zaměřují na výrobky společnosti Nokia. Na některé jsme prostě nenarazili, o některých není moc slyšet a některé jsou již dlouhou dobu bez aktualizace. Pokud víte o nějakém webu, který podle vás v článku chybí, dejte ostatním vědět v diskusi.

Váš názor Další článek: Nokia 9500 Communicator: první uživatelské zkušenosti

Témata článku: Nokia, Nokia 3510, Nokia 3650, Nokia 6230, Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Nokia 7650, Nokia 9300, Nokia 9500, Nokia N-Gage, Oficiální stránka, Já Share, Web, MOBI, Pro +, Mobil, Severská země, Nejrůznější soutěž