Nejsem padělatel (názor)

Po sérii článků o vybuchujících a pak zase nevybuchujících bateriích Nokia se nám se svým názorem ozval zástupce firmy, která se prodejem baterií zabývá. Nejsou originální, ale na druhou stranu ani padělané. Kam je zařadit?

Jsem zaměstnancem společnosti RECALL, s. r. o., která zabývá distribucí příslušenství k mobilním telefonům. Podnětem k tomu, abych vám napsal, byly články týkající se explodujících baterií. Tato reakce není kritikou vaší práce, které si vážím, nýbrž podnětem k zamyšlení.

Udělejme si jasno

Nepřipadá mi férové, že kromě výrobců tzv. originálů se k této problematice zatím nikdo jiný nevyjádřil. Proto jsou výsledky přikloněny více na jejich stranu. Kupodivu naším denním chlebem je také konkurovat tzv. padělkům originálních baterií, ale to vysvětlím později.

Nejprve si myslím, že by bylo vhodné sjednotit si názvosloví. Je zde několik názvů, které se často pletou dohromady, a jejich záměnou mohou vzniknout dezinformace.

  • Tzv. originál je ustálený název pro značkový produkt. Původní význam tohoto slova je poněkud odlišný – znamená původní, pravý, nový, a to není totéž. Podle původního významu slovo originální není v rozporu se slovem kompatibilní a každý kompatibilní výrobek je svým způsobem originál.
  • Kopie – zde snad není pochyb, že jedná se o produkt, který by měl být co nejpodobnější originálu. Toto slovo lze podle mého názoru nahradit slovem padělek.
  • Kompatibilní – znamená slučitelný, hodící se. Pokud je nějaký produkt patentován, musí být kompatibilní produkt pozměněn (někdy i vylepšen), aby nebyla porušena autorská práva. Toto slovo rozhodně nelze spojovat se slovy padělek či kopie, což se v praxi často děje. Bohužel i samotní výrobci tzv. originálů staví tato slovíčka vedle sebe a ani se přitom nezačervenají.

Prodáváme kompatibilní baterie

Více než dva roky se zabýváme prodejem kompatibilních baterií pro mobilní telefony a jsem přesvědčen, že neprovádíme nic nelegálního. Spolupracujeme s předními evropskými distributory, kteří spolupracují s předními výrobci kompatibilních baterií. Ti zpravidla mají vlastní vývoj a nezřídka – jako i v jiných oborech – vyvíjejí a vyrábějí své produkty pro "originální výrobce" (pokud se tak nazývají firmy, které nakupují produkty a pod svým jménem je prodávají dál).

Samozřejmě existují výrobci, kteří své produkty dělají lépe, jiní hůře. Ale to je v každém oboru stejné, od automobilů až po zápalky. Rozhodnout se musí zákazník. Naštěstí se špatné zprávy šíří velice rychle a prodejci nekvalitních produktů musí často měnit obor. Naše firma prodala za období své existence řádově stovky tisíc baterií a jsem velice rád, že jsme zatím tento problém řešit nemuseli. Vadí mi, že přesto jsme často házeni do stejného pytle s těmi, kteří mají s explodujícími bateriemi své zkušenosti. Pevně věřím, že v našem případě se nejedná o náhodu. Již před dvěma lety jsme dostali ujištění, že baterie jsou chráněny proti krátkému spojení, explozi, výkyvům teplot, vysoké impedanci, vysokofrekvenční interferenci apod.

Boj proti padělkům

Je to zkrátka velice zjednodušováno. Na jedné straně jsou féroví výrobci originálů, na druhé straně zlí chlapíci, kteří prodávají neoriginály. Jsem však přesvědčen, že tomu tak není a že většina našich produktů je minimálně stejně dobrých.

Věřím tomu, že bychom se s originálními výrobci shodli na jedné zásadní věci. Trnem v oku jsou nám tzv. padělky, nebo-li kopie. Tyto baterie byly pravděpodobně ověřovány ve zmíněném testu (viz starší článek, pozn. redakce), protože mají navozovat dojem, že je používán tzv. originál. Nedokáži si představit, že by si například naši baterii někdo spletl s originálem.

Proč vadí padělky i nám? Jednoduše - je to nekalá konkurence, klamání zákazníka. Padělky jsou na tržištích prodávány asi za 150 Kč, což je méně než poloviční cena oproti našim bateriím. Jejich kvalita je opravdu mizerná, až nebezpečná, není za ně zaplaceno clo, DPH a ostatní daně. V horším případě si zákazník u neseriózního prodejce koupí takovou baterii za 800 Kč v domnění, že se jedná o originál. Nabídky takových baterií nejsou ojedinělé.

Na závěr bych si dovolil jednu otázku. Má si zákazník koupit za 350 Kč kompatibilní produkt s vyšší kapacitou, stejnou zárukou a vším, co musí dnes seriózní obchodník poskytnout, nebo raději za 800 Kč nebezpečného zajíce v pytli?

Daniel Havner
RECALL s.r.o.

Diskuze (28) Další článek: Už je to jisté, Eurotel nechá zvýšenou DPH na zákaznících

Témata článku: Nokia, , , Poloviční cena, Padělky, Pad, Dezinformace