Největším problémem Nokie je Microsoft [komentář]

Svazek s Microsoftem měl přinést úspěch a návrat na výsluní. Místo toho se softwarový obr začal chovat jako malé rozmazlené dítě.

Nokia minulý týden zveřejnila finanční výsledky za třetí čtvrtletí. Změna k lepšímu se nekoná a prognóza do budoucna je nejistá. Zdá se, že Microsoft není zrovna ideální partner pro vytváření pevnějších a užších spojení. Jako jeden z hlavních partnerů Nokie jí zatím není příliš velkou oporou. Dohoda mezi oběma společnostmi se týká bližší spolupráce na systému Windows Phone, popřípadě v budoucnosti možná i stolních Windows. Zatímco Nokia svoji část dohody poměrně bez problémů dodržuje, Microsoft Nokii stejnou mincí neoplácí a spíše jí ztěžuje její už tak dost trpký život.

Jde především o různé „eskapády“ softwarové společnosti, jako když nedávno prohlásila, že nové telefony HTC s Windows Phone 8, které se chystají na trh, jsou referenční kusy. Za další pomyslný nůž do zad Nokii může být považováno nedávné nahrazení Nokie Lumie 920 na stránkách WindowsPhone.com (v globální verzi) obrázky telefonů od HTC. V české verzi nicméně momentálně figurují na hlavní stránce modely Nokie. Má to tedy znamenat, že Microsoft nyní někde upřednostňuje HTC?

Klepněte pro větší obrázek
Ještě nedávno se zde vyhřívala Nokia Lumia 920, nyní se zde nachází Windows Phone 8X by HTC.

Do řady podivných signálů od Microsoftu můžeme zařadit také neustálé spekulace ohledně toho, že tato společnost plánuje v příštím roce výrobu vlastního telefonu. Srovnání se situací ohledně tabletu Microsoft Surface zde není na místě. V oblasti tabletů totiž Microsoft žádnou partnerskou smlouvu neuzavřel, tudíž výroba vlastního tabletu se dá srovnat třeba s referenční tabletovou řadou Nexus u Googlu s jeho Androidem.

Rozhodne závěr roku

Zřejmě největším zlem bylo pro Nokii rozhodnutí Microsoftu o budoucí nemožnosti aktualizace současných zařízení s Windows Phone 7.5 na novou verzi s číslem 8. Americká společnost tento krok musela dopředu plánovat, tudíž o jejím záměru mohla svého blízkého spojence informovat a Nokia letos mohla přijít s Lumií 900 s vícejádrovým procesorem, NFC a dalšími specifikacemi, které jsou zapotřebí k chodu Windows Phone 8. Tím by telefon získal obrovskou konkurenční výhodu a jeho prodejní čísla by jistě byla veselejší.

Klepněte pro větší obrázek
Namísto "osmiček" se Nokia Lumia 900 dočká jen Windows Phone 7.8

Podobné výstupy Microsoftu již jistě stály Nokii nemalé prostředky na ušlém zisku a také spoustu nervů v managementu firmy. Ustojí tlak akcionářů na lepší výsledky ředitel Stephen Elop? S blížícím se začátkem prodeje telefonů s WP8 můžeme netrpělivě očekávat, co Microsoft Nokii ještě vyvede. Možnost k tomu bude mít například hned na oficiálním a finálním představení systému Windows Phone 8, které se bude konat 29. října.

Diskuze (234) Další článek: Sony Xperia Nexus X je podvrh: odhalení krok za krokem

Témata článku: Microsoft, Nokia, , , , , , Microsoft Surface, Microsoft Surface 64GB Wi-Fi, Nokia Lumia 900, Nokia Lumia 920, Micro, Prognóza, Největší problém, Mic, Pro +