Nemám rád drátky: Sony Ericsson HBH-DS970 (recenze)

Sony Ericsson je muzikant. Žádný jiný výrobce si nevybudoval takové portfolio hudebních mobilů a zejména příslušenství k nim. Po miniaturních reprosoustavách testujeme bezdrátová stereosluchátka do uší. Visí na textilních kabelech, ovládá je malý zapalovač, nosí se pohodlně a zvukově patří mezi nejlepší.

Někdo se zamyslí...

... a dostane nápad. Nápad vytvořit sluchátka k mobilu, která by nepotřebovala k přenosu hudby a hlasu drátky. Sony Ericsson není sám, podobná zařízení nabízejí kupříkladu i Motorola či Nokia. Výrobce zůstal u modelu s krkolomným označením HBH-DS970 věrný pomerančové řadě Walkman, a tak při pohledu na oranžovou linku hlavní jednotky bezdrátových sluchátek vzpomínám na W800i. U něj totiž ležela zmiňovaná barva také na plastu, který se s úspěchem snažil imitovat kov. Na úvod předešlu, že HBH-DS970 jsou k mání v mnoha obchodech kamenných i internetových za cenu poletující kolem tří tisíc korun.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Balení • Sony Ericsson HBH-DS970 • hlavní ovladač • klan Walkmanů

Při testování všemožných handsfree souprav a stereosluchátek se potýkám s kablíky zamotanými do hamburgeru, nebo se občas přiškrtím v tramvaji o madlo. Jde to řešit schováním drátků pod košili. Anebo pořízením bezdrátového setu, jakým je HBH-DS970. Jeho koncepce je prostá a účelná; hlavní ovládací panel těla ne většího než zapalovač visí na dvou kabelech. Jejich izolace není pryžová, nýbrž textilní. To jednak působí hodnotnějším dojmem na pohled a mnohým se zvedne sebevědomí z „kchůl imidž“, a pak je kabel poddajnější.

Oba drátky vedou vždy k jedné straně krku. Pod ušima posluchače se spojují v plastovém odlitku a ten jejich cesty dále dělí – jedna vede za krk a vytváří tak poutko na způsob níže položeného týlního mostu. Jednoduše sluchátka sedí za krkem a protože je hlavni jednotka velmi lehká, ani o smyčce nevíte, netlačí. Druhý směr z plastového uzlíku vede do uší.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pravé sluchátko • levé sluchátko • ovládání hovorů • mikrofon

Na kabelu vedoucím do levého ucha je tlačítko pro přijetí hovoru nebo aktivaci hlasového vytáčení, na tom pravém visí v bezvadné pozici přímo u úst mikrofon. Volání s touto náhlavní sadou je radost, obzvláště druhá strana nebude vědět nic o tom, že nemluvíte přímo do telefonu a bude si pochvalovat kvalitu přenosu.

Mít tak prstík subtilnější,

asi by se mi pracovalo s bezdrátovým headsetem pohodlněji. Ovládací prvky budou pro ruce některých mužů titěrné. Nepřišel jsem na chuť ani vertikální poloze hlavního ovladače s displejem. Sice se efektně houpe a kolemjdoucí myslí, že máte na krku MP3 přehrávač, ale pro jakýkoli úkon i přečtení názvu skladby stejně musím vytáčet špalík do vodorovné polohy. Všechno by vyřešila chytrá sponka na zádech panelu. Škoda.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tak se HBH-DS970 nosí • porovnání velikosti s platební kartou • s M600i

Místo ní je v zadu jen krátký konektor pro připojení nabíječky. Samec konektoru je vlastně polovina Fast-Portu, takže není třeba brát s sebou na cesty zvlášť nabíječku pro sluchátka a pro telefon. Stačí, když klasický konektor, kterým nabíjíte Sony Ericsson, vsunete správně do vymezené zdířky. Jedna jeho polovina bude vyčnívat, ale energie poteče.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Konektor je poloviční, ale dá se použít i klasický Fast-Port

Pod lesklým krycím sklíčkem je černobílý displej. Umí zobrazit název skladby, stav baterie, připojení k telefonu a číslo nebo jméno volajícího. Funkce tlačítka Play/Pause je jasná, snad jen dodám, že je-li telefon s headsetem spárován, stačí do kulatého tlačítka ťuknout a přehrávač hudby se automaticky spustí. Napravo je posuvník pro pohyb ve skladbách a na druhém boku kolébka ovládání hlasitosti a malý přepínač zdrojů. Sony Ericsson HBH-DS970 totiž zvládá ovládat skladby paralelně ve dvou zařízeních a uživatel mezi nimi může libovolně přepínat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Posuvník pro pohyb ve skladbách • sklíčko displeje • tlačítko Play/Pause • kolébka hlasitosti a přepínač zdrojů

Klepněte pro větší obrázek
Podsvětlený je jen displej a nepatrně tlačítko Play/Pause


Stav baterie a činnost Bluetooth • vyhledávání zařízení • text písně roluje


První zdroj • druhý zdroj

Jsou to ta samá

Sluchátka mají měkké pryžové nástavce, které si zastrčíte hluboko do ucha. V redakci se dělíme na dva tábory: jedni takové řešení nemají rádi a trpí fobií, že se jim špunty dotknou uprostřed hlavy. Ve druhém táboře jsem jediným členem a sluchátka s gumovými nástavci si pochvaluji. Podobně jako třeba Koss The Plug totiž utěsní zvukovod a ten potom využijí jako ozvučnici.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sluchátka s nástavci • v balení jsou celkem tři různé velikosti nástavců

Výsledkem je velmi kvalitní reprodukce, okolní hluk nemá šanci odebírat složky zvukového spektra. Ta basová je skvělá, svou kvalitou se dá srovnat s otevřenými Koss Sporta Pro (ne nabasovanými Porta Pro). Horší, ovšem stále dobré je to v pásmu středů a výšek. Tam mají klasická otevřená sluchátka navrch, u nich je prostor otevřenější, jasněji prokreslený.

Ve srovnání se špunty HPM-70 dodávanými K W800i a jiným mobilním Walkmanům značky jsem nepostřehl, co se zvuku týče, žádný rozdíl. Budu se opakovat z mnoha článků, ale projevem mi tato sluchátka Sony Ericssonu připomínají reprosoustavy 2+1 ke stolním počítačům. Myslím ty kvalitnější, typu Logitech Z-3 nebo Hercules XPS 2.100. Výborné a měkké basy, prokreslené vyšší středy. Abyste si užili říznosti kytar, budete si muset připlatit za kvalitní reprosoustavy se středopásmovými reproduktory. A právě podobný je zvuk sluchátek HBH-DS970. U poslechu jazzových skladeb bylo horší středové a výškové pásmo znát nejvíce. Rozhodně jde ale o nejkvalitnější sluchátka, jaká můžete k telefonu pořídit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní vypínač • detaily

Díky utěsnění je možné poslouchat svou oblíbenou hudbu stejně příjemně doma jako na rušné ulici. Při chůzi městem vám bude připadat, že svět zapnul funkci „mute“. Téměř neuslyšíte ani projíždějící automobil. To má jednak své výhody, protože neztrácíte jednotlivé složky zvuku v okolním ruchu, ale znamená to i velká rizika. Sluch zajišťuje nejrychlejší obranné reakce a když neslyšíte ani projíždějící automobil, může být poslech velmi nebezpečný.

Testovaný set je možné používat jen s telefony značky. Konkrétní modely jsou vypsány na konci článku. Během testování jsem si navyknul nosit HBH-DS970 neustále na krku, i když jsem zrovna neposlouchal hudbu. Sluchátka jsou totiž i včetně hlavního modulu lehká a dobře sedí za hlavou. Při poslechu nezmeškáte zprávu ani hovor - muzika se utiší a můžete volat či si vyslechnout oznámení nové textovky. A konečně jsem nemusel nést těžký smartphone v kapse a mohl ho nechat v tašce notebooku. V místnosti je dosah Bluetooth hudebního přenosu standardní, tedy přibližně deset metrů bez překážek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V balení je i praktické plastové pouzdro pro přenášení

Podporované telefony:

• W950i • W850i • Z710i • K610i • W710i • P990i • K610i • V630i • K790i • K800i • M600i •

Diskuze (21) Další článek: SmartGPS Pro: nová verze navigace pro smartphony

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Samec, The Plug, Madlo, Druhý směr, Klan, Son, Bezdrátový headset, Eri, Drát