Nemožné, tvrdili vědci. Projekt Loon ale boří hranice

Projekt Google Loon má za sebou rok a půl testování. Během té doby posunul technologii héliových balónů a překonal řadu rekordů.

Když Google loni na jaře představil projekt balónového internetu Loon, mnoho odborníků na podobnou technologii ve vysokých výškách atmosféry o něčem podobném silně pochyboval. Aby totiž celý systém balónů, které cestují okolo planety, mohl v praxi fungovat, je třeba, aby se udržely v dostatečné výšce alespoň sto dnů.

Jenže něco podobného bylo do té doby nemyslitelné. Experimentální výškové balóny byly konstruované zpravidla na experimenty v trvání několika dnů, maximálně týdnů, ale rozhodně ne na několikaměsíční provoz.

Googlu se to nakonec podařilo, a i kdyby celý projekt nakonec přeci jen ztroskotal, už nyní posunul leteckou technologii o pořádný kus dál. Jednou z největších výzev bylo například testování, jestli není v tenkém materiálu díra. I otvor velikosti dvou milimetrů totiž dokáže snížit životnost o celé týdny. Google se nakonec inspiroval u výrobců kondomů a přítomnost drobných otvorů na ploše několika set čtverečních metrů testuje pomocí elektrostatických a kapalinných technik.

Nyní se firma na Google+ pochlubila několika dosaženými metami:

The Marathoner – tak v Googlu přezdívají balónu, kterého vypustili z Nového Zélandu letos v červenci. Přeletěl celý Pacifik a řízeně přistál v Chile. Ve vysokých vrstvách atmosféry se udržel úctyhodných 134 dnů, tedy mnohonásobně déle, než všechny héliové balóny v minulosti.

Klepněte pro větší obrázek
Červencový start na Novém Zelandu. Marathoner přistál teprve před několika dny v Chile.

Global Traveller – toto je pro změnu balón, který při své cestě navštívil nejvíce zemí. Odstartoval v červenci z Brazílie, kde se zapojil do testu LTE konektivity, a navštívil 23 zemí Jižní Ameriky, Afriky, Asie a Oceánie.

Klepněte pro větší obrázek
Tento nevzhledný „sáček“ odstartoval v létě z Brazilie, aby navštívil několik jihoamerických zemí, přelétl Atlantik, Afriku a dostal se až do Oceánie.

Sprint Star – Google při svých leteckých experimentech dosahoval i úctyhodných rychlostí. Nejrychlejší héliový balón dosáhl rychlosti 324 km/h. Poté dokázal zpomalit na 67 km/h. Google může upravovat rychlost balónů změnou jejich výšky, protože v různých hladinách se nacházejí různě rychlé větry, které případně mohou měnit i směr. V praxi by tedy mohl Google navést balóny dle potřeby na určité místo.

Klepněte pro větší obrázek
Sprint Star (vyznačený puntíkem) využil cirkumpolárních proudů okolo Antarktidy a při cestě do Jižní Ameriky překonal rychlost 324 km/h. Animovanou mapu atmosférického produění najdete zde.

Frosty Survivor – tento balón naopak otestoval kvalitu materiálu, když totiž překračoval hranici Argentíny a Chile, jeho čidla zaznamenala pokles teploty na -83°C.

Klepněte pro větší obrázek
Materiálový test při laboratorním snížení teploty na -60°C. Pokud se při těchto teplotách neobjeví praskliny, může balón do skutečného terénu. Frosty Survivor se potýkal s ještě mnohem nižší teplotou.

High-Flier – a konečně poslední balón, který pro změnu dosáhl nejvyšší operační výšky. Všechna plavidla Googlu se pohybují ve výšce okolo 20 kilometrů nad zemí. High-Flier se dostal ještě o něco výše a překonal hranici 25,8 kilometrů.

Klepněte pro větší obrázek
Balóny Loon se pohybují v bezpečné výšce nad komerční leteckou dopravou

Projekt Loon je tak opravdu jedinečným projektem, který prošlapává cestu nejen dalšímu komerčnímu využívání balónové technologie, ale i vědě, v takovém rozsahu tady totiž zatím nikdo nic podobného nerealizoval.

Zdroj fotografií: Galerie projektu Loon na Google+

Diskuze (9) Další článek: TheTake je jako Shazam, jen místo hudby poznává filmy

Témata článku: Google, , , , Oceánie, Pacifik, Díra, Pro +, Projekt, Atlantik, Přelet, ANTA, A/B, Kondom, Hra, Hranice, TV +, Boří, Chile, Oceanic +, Určité místo