Neodkládejte aktualizaci iPhonů. Update na iOS 15.6.1 opravuje dvě kritické zranitelnosti systému

  • Apple vydal aktualizaci iOS 15.6.1, která opravuje dvě velké chyby
  • Uživatelé by s updatem neměli příliš otálet
  • Aktualizace už dorazila na iPhony i iPady, jen ji nainstalovat...

Málokdy od mobilních výrobců slýcháme, aby „okamžitě aktualizovali“ svá zařízení. Jenže právě to se aktuálně děje u Applu, který k updatu nabádá všechny uživatele iPhonů a iPadů po celém světě. V rámci aktualizace na iOS 15.6.1 totiž dochází k opravám dvou „zero-day“ zranitelností, což jsou kritické chyby systému, o kterých neměl Apple až donedávna sebemenší tušení. A podle Applu existuje možnost, že právě tyto zranitelnosti mohly být v minulosti zneužity hackery.

Aktualizace iOS 15.6.1 (resp. iPadOS 15.6.1) opravuje dvě bezpečnostní chyby. První z nich nese označení CVE-2022-32894. Pokud by byl zneužit, mohlo by dojít ke spuštění libovolného kódu s právy kernelu, tedy správce systému. Druhá chyba CVE-2022-32893 pak ovlivňuje engine WebKit, v němž mohlo opět docházet ke spouštění libovolného kódu. Aktualizační balíček má necelých 300 MB.

Aktualizace se vám nabídne automaticky, příp. ji můžete ručně vyhledat přes Nastavení - Obecné - Aktualizace softwaru. Update je v současné době k dispozici u iPhonu 6S a novějších, dále pak u všech iPadů Pro, u iPadu 5. generace a novějších modelech, dále na iPadu Mini 4 a novějších či na iPadu Touch 7. generace.


Nejoblíbenější iPhony

Apple iPhone 13 128GB Apple iPhone 13 128GB
nabízí 84 obchodů za ceny od 13 980 Kč
Porovnat ceny
Apple iPhone 15 Pro 128GB Apple iPhone 15 Pro 128GB
nabízí 90 obchodů za ceny od 24 995 Kč
Porovnat ceny
Apple iPhone 15 128GB Apple iPhone 15 128GB
nabízí 89 obchodů za ceny od 19 350 Kč
Porovnat ceny
Apple iPhone 15 Pro Max 256GB Apple iPhone 15 Pro Max 256GB
nabízí 78 obchodů za ceny od 31 390 Kč
Porovnat ceny

Další oblíbené iPhony

Co se týká iOS 15, tato verze systému byla celkem aktualizovaná již třináctkrát (!). V devíti případech se jednalo o chybu, v rámci které bylo možné na zařízení spustit libovolný kód ze strany potenciálního útočníka. Tento nemalý počet aktualizací znamená, že spoustu uživatelů už prostě nebaví telefon aktualizovat a restartovat, a to často i několikrát do měsíce.

Personalizovaná zamykací obrazovka v iOS 16:

Možná i proto Apple v iOS 16 chystá funkci RSR (Rapid Security Response), která mu umožní na všechna zařízení najednou, v případě akutní potřeby, odeslat kritický bezpečnostní update, k jehož instalaci nebude třeba restart telefonu. Pokud se však bude jednat o opravu Kernelu, restartování telefonu se uživatelé stejně nevyhnou. Pokud vám tedy na iPhonu či iPadu přistála aktualizace, doporučíme vaše zařízení aktualizovat co nejdříve to bude možné.

Zdroj: Apple Support

Diskuze (2) Další článek: Srovnávací test výdrže baterie 120Hz telefonů. Jasné vítězství iPhonu, první se vypl Samsung s největší baterií

Když navštívíte internetový obchod přes náš katalog zboží, Živě za to může získat provizi. Službu Zboží Živě provozujeme ve spolupráci s Heureka.cz.

Témata článku: Apple, , , , , , , , , Zařízení, RSR, Tušení, Neo +, Apple support, Uživatelé, WebKit, Rapid Security Response,