Neomezená data po česku: u EriMobile tečou pomalu, ale bez příplatků

  • Nebaví vás dokupy dat a spokojíte se s hlemýždí rychlostí?
  • Virtuál EriMobile má řešení, jeho tarify jsou s klasickým FUPem
  • Po dosažení limitu lze surfovat dál, ale hodně pomalu

Virtuálové nemají na českém trhu na růžích ustláno, přesto se najdou tací, kteří jdou proti proudu (a ekonomické logice), některé služby dokonce dotují a snaží se prorazit. Například data. Data totiž síťoví operátoři virtuálům prodávají de facto ještě dráž, než oni sami konečným zákazníkům.

Takovým příkladem je společnost Český bezdrát vystupující pod značkou EriMobile, která nabízí datově neomezené tarify s pásmovou rychlostí. Co to znamená?

 

„Snažíme se přidat polínko do ohně, ale velcí operátoři si z virtuálů dělají doslova legraci.“

 

Příklad: s tarifem Pohoda 6 můžete stáhnout 1,5 GB rychlostí 10 Mb/s (upload 3,7 Mb/s), pak rychlost stahování klesne na 4,5 Mb/s (upload 2,2 Mb/s) a to dokud nepřenesete další 2 GB, čili celkem 3,5 GB. Po dosažení této hranice „spadnete“ na 256 kb/s a můžete surfovat dál bez příplatků.

Klepněte pro větší obrázek
Data od EriMobile fungují podobně jako v minulosti u síťových operátorů. Po dosažení tzv. FUPu jste zpomaleni, nikoli zastaveni jako dnes. Ne kvůli nedostatečné kapacitě sítě, ale kvůli poplatkům síťovým operátorům, které virtuálové platí za každý megabajt.

FUP (historicky)

Fair User Policy (FUP):
smyslem FUPu bylo zamezit
tomu, aby jeden uživatel
nadměrným využíváním
společné síťové kapacity
omezoval ostatní. 

Výše popsaný tarif vyjde na 749 Kč, což je cena téměř shodná s cenou, za kterou nabízí Vodafone 7 GB (5 + 2 GB) a T-Mobile 4 GB. V obou případech včetně neomezeného volání a SMS, což dokládá, že konkurovat síťovým operátorům cenou je pro virtuály prakticky nemožné.

Přesto může být datová SIM EriMobile vhodná třeba do tabletu, jelikož na prohlížení webu stačí i nižší rychlost.

EriMobile umožňuje zákazníkům volbu sítě právě mezi Vodafonem a T-Mobilem, proto výše uvedené srovnání. V tabulce najdete přehled nabízených „datově neomezených“ tarifů:

Tarif rychlost* FUP limit rychlost po dosažení FUP měs. paušál
Pohoda 1 0,7 až 7,5 Mb/s 1,4 GB 160 kb/s 449 Kč
Pohoda 2 1,5 až 7,5 Mb/s 2,1 GB 192 kb/s 549 Kč
Pohoda 4 3 až 7,5 Mb/s 2,8 GB 224 kb/s 649 Kč
Pohoda 6 4,5 až 10 Mb/s 3,5 GB 256 kb/s 749 Kč
Pohoda 10 7,5 až 15 Mb/s 4,9 GB 352 kb/s 949 Kč
Pohoda 15 11 až 20 Mb/s 7,3 GB 384 kb/s 1 449 Kč
* rychlost pro download, rychlost uploadu zhruba poloviční

Od zástupců virtuála jsme se dozvěděli, že jejich zákazníci přenáší v průměru 2,2 GB měsíčně, což je skoro trojnásobek celorepublikového průměru.

Diskuze (19) Další článek: Vodafone v lednu začne prodávat Xiaomi a přidá velké povánoční slevy [ceník]

Témata článku: , , , , , , , , , , Pohoda, User Policy, Dosažení, Síťový operátor, Česká republika, Datový sim, Prohlížení Webu, Poplatek, Hlemýždí rychlost, Data, Konečný zákazník, Neomezené data, Poma, Nedostatečná kapacita, ,