Neonode N1m: švédský smartphone (test)

Mobilní telefon Neonode N1m se dostává do prodeje s velkým zpožděním. Nabízí revoluční dotykové ovládání, megapixelový fotoaparát a gigabajt úložného prostoru. Je však v praxi opravdu použitelný, nebo se jedná jen o další technologický úkrok „stranou“?

Prstem sem, prstem tam

Vraťme se ale zpět k přední straně podívejme si blíže na dotykový displej. Již víme, že kvůli neobvyklému způsobu snímání dotyků prstů je zapouštěn poměrně hluboko pod okolní povrch. Displej je aktivní typu TFT, dokáže zobrazit až pětašedesát tisíc barevných odstínů a nabízí rozlišení 176 × 220 obrazových bodů. Fyzické rozměry displeje jsou 35 × 44 milimetrů. Jeho kontrast i odezvy nejsou na příliš vysoké úrovni, rovnoměrné není ani jeho podsvícení a čitelnost na přímém slunečním světle je naprosto žalostná. U chytrého mobilního telefonu vyšší cenové kategorie, do které se Neonode N1m řadí, zkrátka nemůže výrobce očekávat pochvalu za technologicky dva roky starý zobrazovač.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Displej je docela velký, ale kvalitou za dnešními moderními smartphony zaostává

Samotný displej je hřištěm pro váš prst, který se stává rozhodujícím hráčem v souboji s uživatelským rozhraním. Způsob ovládání se dá nejlépe přirovnat ke zkratkám pohybem myši známým z webového prohlížeče Opera; stejně i zde pohybem prstu vpravo potvrzujete volbu, tažením prstu vlevo se vrátíte na předchozí položku menu. V telefonním či jakémkoli jiném seznamu zase tažením ve vertikálním směru posunujete kurzorem a klepnutím na displej provedete spuštění aktuálně vysvícené volby. Základní volby ikonového menu provádíte klepnutím prstem na příslušnou ikonu.

Poznámka: vzhledem k tomu, že se nám do přístroje nepodařilo nainstalovat žádný kompatibilní program pro snímání displeje, použili jsme obrázky výrobce. Česká lokalizace telefonu stejně chybí, takže jsou totožné. Navíc jsou mnohé animované a doplněné o šipku směru pohybu prstu. Několik vyfotografovaných obrázků displeje přímo testovaného přístroje naleznete v galerii. 

VIDEO: prohlídka nabídky a kalendáře (AVI, DivX 5.02, 1,4 MB)

 
Vstup do hlavní nabídky • zapnutí klávesnice pro zadání čísla • vstup do doplňkové nabídky

Prohlédnete-li si displej podrobně, jistě si všimnete v jeho spodní části trojice malých piktogramů. Ty označují základní ovládací zóny, které se aktivují tažením prstu z patřičného piktogramu směrem k hornímu okraji displeje. Prostřední plocha slouží k zobrazení klasické numerické klávesnice, levá pak vždy otevře hlavní ikonové menu a pravé otevírá ikonové nabídky aktuální aplikace. Mnoho nabídek je rozděleno do záložek, mezi kterými procházíte tažením prstem v nejhornější částí obrazovky.

Způsob ovládání chytrého mobilního telefonu Neonode N1m je po praktické stránce velmi rozporuplný. V prvních několika okamžicích (ideálně) až dnech (pravděpodobně) si budete připadat jako zbloudilá lesní včelka, když vaše necvičené prsty budou přejíždět do sousedních ovládacích zón, čímž budou vyvolávat naprosto nechtěné nabídky a příkazy. Posléze si na ovládání zvyknete a budete si jej pochvalovat. To vše až do doby, než se rozhodnete napsat textovou zprávu.

 
Zadání kódu PIN (šipka není zobrazena, naznačuje pohyb pro potvrzení)

Psaní textu a zpráv

Zadávání znaků probíhá – jak jinak – na dotykovém displeji, na kterém systém zobrazí běžnou mobilní klávesy s poměrně titěrnými tlačítky. Přestože lze nastavit zpětnou odezvu stisku každého z tlačítek prostřednictvím vibrací, psaní textu nelze ani po delší době považovat za uspokojivé. Množství překlepů je vždy poměrně značné. V testovaném telefonu navíc ani nebyl slovník pro rychlejší prediktivní psaní, v oficiálních specifikacích je však uváděn.

 
Tvorba textové zprávy - výběr typu zprávy • výběr příjemce • psaní textu (fotografie)

Kromě běžných dlouhých textových zpráv můžete vytvářet také multimediální zprávy MMS. Do takové zprávy můžete vložit fotografie či vyzváněcí melodie, ale vejít se musíte do velikosti 100 kB. Editor zpráv je velmi jednoduchý a nenabízí žádné rozšiřující možnosti. U každé zprávy si můžete nastavit požadování doručenky a systém automaticky předvyplní poslední použitou volbu.


V další kapitole
se zaměříme na telefonování, prozkoumáme multimediální přehrávač a fotoaparát.

Témata článku: Neonode, , Neonode N1m, Sony Ericsson P910i, SMA, Specifické ovládání, Osobní hands-free, Test, Neo, Gameboy, #NEON, Smartphone, Jádro systému, Cena přesahující, Neo +