Neonode N2: prostě cool!

N2 je nepraktická, nedokonalá, svérázná, krásná, originální, skvěle zpracovaná. Byla to láska na první pohled.
Kapitoly článku

Mobily většinou projdou vývojem a pak je jejich výrobce vyrobí. U Neonodu to ale chodí jinak. Druhý potomek značky se totiž narodil. Že je to nesmysl? Ale ne, první zmínka o N2 se objevila na osobním blogu hlavního designéra. Jako důkaz požehnaného stavu byl přiložen i snímek z ultrazvuku

Klepněte pro větší obrázek 
Ultrazvuk prozradil pouze to, že bude mít novinka zaoblené hrany

Neobvyklým způsobem se na svět dostal neobvyklý přístroj. Dokonce bych řekl, že jestli je v dnešním unifikovaném světě nějaký opravdu výjimečný mobil, pak je to právě Neonode N2. Pokusím se jeho originalitu vyjádřit následujícím tokem přívlastků: má neobvyklou stavbu těla, jednoduchý a neokoukaný design, nevídanou dvojici otvorů, ojedinělý ovladač s mimozemšťanem, nevšední způsob ovládání a nezvyklý, až směšný způsob telefonování.

01.jpg 02.jpg 03.jpg04.jpg 
06.jpg 07.jpg 08.jpg
Neonode N2 na oficiálních fotografiích

To, co vypadá vcelku obyčejně, je následující soupis výbavy a vlastností. O čem vlastně Neonode je, poznáte až při prvním osobním kontaktu. Je maličký, kompaktní, pevný a pokud si ihned nepřečtete alespoň úvod uživatelské příručky, nedostanete se ani přes potvrzení vašeho vlastního kódu PIN.

Kingston_partner_small.jpg

Neonode N2 ve zkratce

  • paměťová karta: miniSD
  • operační systém: Neno, základ tvoří Microsoft Windows CE.NET
  • hudební přehrávač: MP3, WMA, Wav
  • synchronizace: kalendář, kontakty, vše pomocí standardního ActiveSync pro přístroje Windows Mobile
  • sítě: GSM 850/900/1800/1900 MHz, GPRS
  • zprávy: SMS, MMS
  • konektivita: Bluetooth, USB
  • displej: úhlopříčka 2 palce, rozlišení 176 × 220 bodů, 65 tis. barev
  • další: hlasitý reproduktor, špuntová sluchátka v balení
  • fotoaparát: 2 Mpx bez autofokusu
  • rozměry: 47 × 77 × 14,7 mm
  • hmotnost: 60 g
IMG_7918.jpg IMG_7919.jpg IMG_7926.jpg IMG_7921.jpg
Viděli jste už mobil s otvory? Viděli jste už tak tvarově čistý kousek elektroniky? O způsobu telefonování napoví fakt, že linii čelní strany neruší ani obvyklý reproduktor

Klíčové vlastnosti

  • originál každým coulem 
  • vzhled
  • pevnost konstrukce
  • možnost synchronizace
  • použitelný fotoaparát, skvělá sluchátka
  • malá velikost

Hlavní nedostatky

  • pochybný systémový konektor
  • pouze GPRS, chybí e-mail
  • nulová rozšiřitelnost systému

Kingston_partner_small.jpg

Monolit z planety Neonode

Nemá cenu, abych se zde více rozepisoval o vzhledu přístroje. Prohlédněte si jej na okolo rozházených fotografiích, na následujícím videu, nebo zkuste 3D model na stránkách výrobce. To, co z obrázků nezískáte, je dojem z prvního kontaktu. Přístroj je maličký, nezvykle pevný, bez jediné pohyblivé součástky. Vyroben je z matného plastu, nehrozí tak ulpívání „populárních“ otisků prstů, ani odírání laku.

Přístroj je dokonce tak pevný, že jsem jej při pokusu o otevření (samozřejmě bez přečtení manuálu) málem poškodil. Přitom stačilo posunout zámek na vrchní hraně, který jsem dosud považoval za tlačítko.

IMG_7925.jpg IMG_7938.jpg
Nestandardní konektor a povedený zámek, který drží obě části pouzdra pohromadě

Funkci nabíjecího, datového i sluchátkového konektoru spojuje jediný systémový konektor. Dokonalost celku tvoří detaily a právě tento detail dojem z přístroje kazí. Ať už do něj zasunete cokoliv (sluchátka, datový kabel, nabíječku), nepříjemně to kloktá, konektor sluchátek je zbytečně veliký. Za zmínku stojí také kompatibilita, nebo možnost náhrady poškozeného kabelu, která s nestandardním řešením vzala za své.

Když už jsme byli u otevírání pouzdra, rovnou se podíváme, co je uvnitř. Baterie je pevně spojena se zadním krytem, až při úplném zavření dolehne na pružné kontakty. Konstruktéři nechtěli rušit linii těla dalším otvorem, proto je paměťová karta umístěna pod baterií. Pro časté výměny to není ideální, ale díky standardu MassStorage to snad ani nebude potřeba.

IMG_7942.jpg IMG_7948.jpg IMG_7949.jpg 
IMG_7945.jpg IMG_7946.jpg IMG_7947.jpg
Akumulátor je pevně spojen s krytem. Bez paměťové karty se hudba poslouchat nedá

Také počet tlačítek se u minimalistického Neonodu smrsknul na minimum. Pod dvojtlačítkem regulace hlasitosti našel místo hlavní vypínač. Je opatřen jakýmsi zobáčkem, který usnadňuje hmatovou orientaci. Tlačítko je velmi tuhé, náhodou jej tedy nestlačíte. Kromě vypnutí a zapnutí přístroje slouží také k odemknutí dotykové vrstvy displeje.

IMG_7930.jpg IMG_7937.jpg IMG_7931.jpg IMG_7932.jpg 
Posledním ovládacím prvkem je čtyřsměrná klávesa umístěná pod displejem. Není to klasický joystick, který byste z jedné polohy vykláněli do stran, tímto hliníkovým výliskem se spíše posunuje

Už jsem na to v textu dvakrát narazil, teď už to povím naplno. Víte, jak se s Neonodem telefonuje? Vytočíte číslo a telefon k uchu přiložíte zadní stranou. Právě tam se totiž přesunul reproduktor. Kolemjdoucí na vás možná budou koukat zvláštně.

IMG_7924.jpg 
Prohlubeň čočky fotoaparátu je jedním z mála prvků, které narušují čistou linii
IMG_7959.jpg
U Neonodu je zvláštní i balení: jakési plastové leporelo, do kterého jsou jednotlivé kousky naskládány tak těsně, že už je tam nikdy všechny naráz nedokážete vrátit

Také vám Neonode svým zjevem připomněl MP3 přehrávač? Mnoha lidem v mém okolí ano a opravdu se není čemu divit, minimální velikost a absence klávesnice k tomu svádějí. Tím jsme se elegantně přenesli k hudbě a správnému přehrávači nesmí chybět sluchátka. Ta mají klasický 3,5mm jack, kterým se připojují do pecky mikrofonu, ze které teprve vede kabel k telefonu (o koncovém konektoru už jsem se nechvalně vyjádřil). Pokud jsem použil slovo pecka, nebylo to úplně přesné přirovnání, pecky bývají kulaté, což je přesně to, co mikrofonový modul Neonodu není. Sluchátka samotná připomínají model, který ke svým lepším Walkmanům přikládá Sony Ericsson. Také tato se svou jemnou gumovou koncovkou vcucnou do ušních kanálků a zcela vás odříznou od okolního světa.

IMG_7961.jpg IMG_7962.jpg IMG_7963.jpg IMG_7966.jpg
Povedená sluchátka s nezbytným logem Neonode
IMG_7956.jpg 
Cédéčko má 12 centimetrů v průměru, postavili jsme jej na podložku za Neonode. Snad si už dokážete představit, jak maličký je. Na výšku měří 77mm

Témata článku: Neonode, , Neonode N2, #NEON, Silná komprese, Neo +, Neo, Nejzajímavější telefon, Ostrý kontrast, Malá velikost, Neokoukaný design, Pro +, Anglické slovo, Cool, Slunečný den, Leporelo, První zmínka, Mimozemšťané, Obvyklý reproduktor