Neptune Suite: když jsou chytré hodinky středem všeho

Tablet, mobilní telefon, bezdrátová klávesnice – všechna zařízení jsou napojená na hlavní výpočetní část, kterou jsou chytré hodinky. Bude to budoucnost?

Dnešní chytré hodinky jsou spíše rozšířením mobilního telefonu. Koncept Neptune Suite (uspěl na IndieGogo) se snaží jít dál, centrem jsou zde právě hodinky. Vše ostatní už je pouze rozšířením a slouží hlavně ke stremování dat z hodinek. Vysoký výkon v tak malém balení samozřejmě zatím omezuje spotřeba současných čipů a kapacita baterií. Tvůrci se přesto snaží vytvořit první generaci futuristického zařízení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Hodinky označované jako „Hub“ mají v prezentované verzi čtyřjádrový procesor s frekvencí 1,8 GHz a interní úložiště s kapacitou 64 GB. O velikosti operační paměti zatím nejsou žádné informace.

V hodinkách se ukrývá Wi-Fi, Bluetooth 4.0, GPS, akcelerometr, gyroskop, kompas, senzor tepu, modem pro GSM/3G/LTE se slotem pro nanoSIM, reproduktory, mikrofon, reproduktor nebo vibrační motorek. Pro zobrazování slouží 2,4" dotykový displej a zatím se volí mezi OLED nebo barevným E-inkem.

Klepněte pro větší obrázek
Vše běží na nejnovějším Androidu, což by mělo zajisiti i dobrou podporu aplikací a vývojářů

Baterie má slibnou kapacitu 1 000 mAh. „Hub“ je voděodolný a má šířku 36 mm. Taková specifikace zní až neuvěřitelně, obzvláště v tak malém balení a s tak malou baterií. Hlavním problémem je pochopitelně spotřeba, která se do budoucna určitě vyřeší pomocí Moorova zákona, ale do příštího roku to ještě nebude ideální.

Hub (hodinky) ve zkratce

  • Displej: 2,4 palců, kapacitní
  • Platforma: čtyřjádrový čip ARM, 1,8 GHz
  • Grafický čip: neznámý
  • Operační paměť: neznámá
  • Úložiště: 64 GB flash
  • Výbava: W-Fi, WiGig (60 GHz), Bluetooth, GSM/3G/LTE (nanoSIM), akcelerometr, gyroskop, kompas, GPS, senzor tepu, reproduktor, mikrofon, bezdrátová sluchátka
  • Rozměry: S/M/L, šířka 3,6 cm, hmotnost neznámá
  • Baterie, výdrž: 1 000 mAh, neznámá
  • Dostupnost: únor 2016
  • Cena, OS: od 399 dolarů (přibližně 11 000 Kč s DPH), Android 5.0 Lollipop

Různé úhlopříčky, klávesnice a dongle

Chytré hodinky jsou tedy základ, sadu rozšiřují další formy „příslušenství“, které pokrývají různé způsoby použití. Jedním z nich je tak mobilní telefon s úhlopříčkou pět palců a rozlišením 1 280 × 720, který obsahuje dva fotoaparáty (8 MPix a 2 MPix), reproduktory, mikrofon, má vlastní senzory i baterii s kapacitou 2 800 mAh. Zařízení označované jako „Pocket“ lze tak samostatně nabíjet a lze z něho nabíjet i hodinky.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pocket (pětipalcové mobilní zařízení) a Tab (10" displej pro větší zážitek).

Z přehledu specifikací je jasné, že se nejedná o klasický mobilní telefon. Neobsahuje totiž modem, ani výkonný čip. Základní a úsporné čipy slouží pouze pro streamování dat z a do hodinek. O rychlý a úsporný bezdrátový přenos by se měla postarat podpora technologie WiGig (60 GHz, 802.11ad), která má dle tvrzení spotřebu kolem 100 mW, zatímco displej si řekne až o 1 W. Cena tohoto zařízení má být 99 dolarů (přibližně 2 800 Kč).

„Tab“ je obdoba 10" Full HD tabletu. Má přední kameru o rozlišení 720p, reproduktor, mikrofon, senzory, WiGig a baterii s kapacitou 7 000 mAh. Opět chybí výkonný procesor... Cena Tabu je 149 dolarů (4 100 Kč).

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek
S externí klávesnicí lze z Tabu udělat tak trochu notebook

Pro použití jako notebooku pro psaní, je k dispozici i připojitelný klávesnicový dok (69 dolarů), na který  se napojí zmíněný desetipalcový Tab. Pro spojení s televizí slouží malý dongle do HDMI ve stylu Google Chromecast, který rovněž slouží jako streamovací zařízení. Cena je 29 dolarů (800 Kč).

Klepněte pro větší obrázek
Součástí sady jsou i bezdrátová sluchátka, která lze využít i jako nabíjecí kabel. Výhodou je, že lze v jednu chvíli nabíjet až tři zařízení najednou (včetně sluchátek), ale zároveň lze dobíjet hlavní hodinky třeba z tabletu.
Klepněte pro větší obrázek
Celková kapacita je více než slušná, ale rozmístěná v několik zařízeních

Princip je takový, že pokud máte u sebe všechny části, máte vlastně k dispozici celkovou kapacitu kolem 10 800 mAh, což by mělo zajistit „přežití“ i při náročném dni. K nabíjení je ale samozřejmě nutné použít kabel.

 

Kompletní řešení „v jednom“ a hlavní počítač na těle

Hodinky (Hub) budou k dispozici ve třech velikostech: S/M/L. V rámci kampaně bylo možné získat komplet za 599 dolarů (přibližně 17 000 Kč), nyní už ale zbývá jen posledních pár dní pro předobjednávku za 649 dolarů (asi 18 000 K), přičemž standardní koncová cena by měla být 899 dolarů (přibližně 25 000 Kč). Předobjednat lze i jednotlivé části. Za vývojem stojí už jednou „ověřený“ tým, který v roce 2013 představil chytré hodinky Neptune na Kickstarteru a úspěšně je do roka dodal všem zákazníkům.

Klepněte pro větší obrázek
Všechny části na obrázku jsou vlastně jen externím příslušenstvím k hlavním hodinkám

Je tak vyšší šance na úspěch, ale stále je to poměrně velká výzva pro menší tým a současné technické možnosti... V budoucnu na tom velmi pravděpodobně budeme lépe, ale zda se tvůrcům podaří takové řešení postavit do začátku roku 2016, je otázka.

Klepněte pro větší obrázek
Nevíte, o co se jedná? 
Diskuze (1) Další článek: Samsung začne prodávat příslušenství na motivy filmu Avengers

Témata článku: , , , , , , Kapacita baterií, Obdoba, Způsob použití, Moor, Google Chromecast, Bezdrátový přenos, Klasický mobil, Hod, Externí příslušenství, Chytré, Str, Poslední pár, Současný čip, Celková kapacita, Seamless, Velká výzva, Malé balení