Neukradneš mobil, co se sám zničí

K samozničení dojde za 8 - 7 - 6 - 5 - BUM! Kdo by neznal podobné hlášky z filmů o Jamesovi Bondovi, agentu 007. Tenkrát to ovšem byla pouze fantazie scénáristy, dneska má šanci podobný systém omezit krádeže mobilních telefonů

Tři - dva - jedna - BUM

Nový samodestrukční čip byl náhodně objeven při výzkumu, který prováděli vědci z Kalifornské University. K objevu došlo zcela náhodou, když pokoušeli rozdělit porézní křemíkový čip, který byl před tím ošetřen dusičnanem gadolinia. Následoval malý výbuch. Výbuch to byl opravdu malý, ale překvapivý. Všem bylo známé, že když dojde ke smíchání křemíku a dusičnanu draselného chová se výsledná směs jako střelný prach. O to větší překvapení bylo, když stejného efektu docílili i při použití dusičnanu gadolinia.

Ty máš ale „bombový“ telefon

Využití samozničujícího čipu na sebe nenechá čekat, již brzo ho nejspíš najdeme v přenosných počítačích, digitálních fotoaparátech a kamerách, ale také v mobilních telefonech. Všude tam kde se vyžaduje ochrana dat před neoprávněným přístupem.
K odpálení není zapotřebí žádné důmyslné zařízení, ale postačí i malé napětí. Výhoda zařízení je, že zničí všechny důležité informace a nezraní zlodějíčka. Čip by v budoucnu mohl vyřešit krádeže mobilních zařízení.

Chcete jej?

A co vy, chcete ve svých mobilech podobnou destrukční součástku? Jak byste takový mobil odpálili?

Diskuze (41) Další článek: LG-G510: roztomilý mobilek do dámské kabelky

Témata článku: , MOBI, Mobil, Ochrana dat, Neoprávněný přístup, Sam